Από τον Michael Rigley
Η Πληροφορική είναι πλέον πανταχού παρούσα. Οπτικοποιώντας τις διαδικασίες που διέπουν τις αλληλεπιδράσεις μας με αυτήν την τεχνολογία, μπορούμε να εντοπίσουμε που καταλήγουν οι προσωπικές μας πληροφορίες με τις οποίες τροφοδοτούμε το διαδίκτυο.
Δείτε αυτήν την πολύ πετυχημένη οπτικοποίηση (video) και ταυτόχρονα προβληματιστείτε για το που βαδίζουν, με βήμα ταχύ, οι κοινωνίες μας:
2 σχόλια:
Στο κανάλι μας στο youtube δημοσιεύθηκαν τα κατωτέρω σχόλια:
Το συγκεκριμένο βίντεο δε με προβληματίζει για τίποτα. Τα δεδομένα του καθενός εφόσον είναι στο διαδίκτυο όντως δεν μένουν απόρρητα, αλλά αυτό είναι γενικώς γνωστό. Οι εταιρίες παίρνουν τα δεδομένα κάθε χρήστη και του προσφέρουν προιόντα ή υπηρεσίες, μέσω διαφημίσεων ή άλλων μέσων. Με τη λογική του βίντεο να μη μιλάμε στο τηλέφωνο και να μη μπαίνουμε στο ίντερνετ.
Και η τελευταία πρόταση του βίντεο είναι εντελώς ακατανόητη: The global internet becomes the personal internet and information ceases to be information. Για ποιο λόγο; Ειδικά στον κυβερνοχώρο όλοι ψάχνουμε, αναζητούμε πληροφορίες. Αυτό μας παρέχεται. Ούτε το personal internet ισχύει. Μπορείς να διαμορφώσεις το χώρο σου με το προσωπικό σου γούστο, αλλά οι πληροφορίες είναι εκεί έξω, προσβάσιμες οποτεδήποτε, αρκεί να ξέρεις τι θέλεις να αναζητήσεις.
Για την πρώτη παρατήρηση, απαντάμε:
Εάν εσάς δεν σας προβληματίζει, είναι θεμιτό και σεβαστό.
Το ίδιο σεβαστό θα πρέπει να είναι και εκ μέρους σου, το γεγονός ότι εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το θέμα και δεν αποδεχόμαστε λογικές ηλεκτρονικής "κλειδαρότρυπας" στη ζωή μας.
Όπως έχουμε σημειώσει και σε άλλες αναρτήσεις μας, το θέμα είναι πολυ-παραμετρικό. Δεν απαντιέται με μια απάντηση μιας σειράς. Θα σας προτρέπαμε να δείτε αναλυτικά το blog μας: http://id-ont.blogspot.com/
Σας συνιστάμε να ξεκινήσετε από την ανάρτησή μας:
"Εγώ έχω καθαρή και διάφανη ζωή. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Ας με παρακολουθεί όποιος θέλει!"
http://id-ont.blogspot.com/2011/02/blog-post_22.html
Για την δεύτερη παρατήρηση:
Προφανώς εννοεί ότι τα αποτελέσματα της αναζήτησης που επιστρέφει το search engine "προσαρμόζονται" στο προφίλ της IP του Η/Υ, στο προφίλ του χρήστη. Άλλα αποτελέσματα (ή με άλλη σειρά) επιστρέφει στο Α, στον Β, στον Γ χρήστη.
Έτσι σε κάνει να νοιώθεις ότι είναι το "δικό" σου, το "προσωπικό" internet.
Αυτό όμως συνιστά λογοκρισία, παρόλο που γίνεται για το "καλό σου", και καλά να μην χάνεις άσκοπα χρόνο σε αποτελέσματα που δεν σε ενδιαφέρουν...
Δημοσίευση σχολίου