Λένε ότι ο έρωτας είναι τυφλός, ρητό που σίγουρα είναι αλήθεια όταν πρόκειται για ανθρώπους που μοιράζονται τα πάντα όταν βγαίνουν διαδικτυακά ραντεβού με την ελπίδα ότι θα βρουν το ταίρι τους. Η έρευνα της Kaspersky Lab υποδηλώνει ότι η υπέρ του δέοντος αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών σε ιστοσελίδες online dating θα μπορούσε να φέρει πολύ δυσάρεστες και καθόλου αναμενόμενες εκπλήξεις, ανοίγοντας την πόρτα, όχι μόνο σε ένα πιθανό ραντεβού, αλλά και σε απατεώνες και ψηφιακούς εγκληματίες. Ένας στους δέκα (13%) χρήστες υπηρεσιών online dating παραδέχεται ότι παρέχει προσωπικά δεδομένα στα πιθανά ταίρια του μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες από την έναρξη ενός διαλόγου, θέτοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο.


Μπορεί να φαίνεται αβλαβές και ένας τρόπος να βρεθεί γρήγορα ένα πιθανό ταίρι, αλλά οι χρήστες των υπηρεσιών online dating μοιράζουν ελεύθερα εξαιρετικά προσωπικές και ευαίσθητες πληροφορίες χωρίς δεύτερη σκέψη, με πολλούς από αυτούς να τις κοινοποιούν δημόσια στο προφίλ τους. Ένας στους τέσσερις (25%) παραδέχεται ότι μοιράζεται το πλήρες όνομά του δημοσίως στο online dating προφίλ του. Ένας στους δέκα έχει μοιραστεί τη διεύθυνση κατοικίας του και λεπτομέρειες σχετικά με το επαγγελματικό ή εμπορικό του απόρρητο, και το ίδιο ποσοστό έχει μοιραστεί γυμνές φωτογραφίες του στο προφίλ του, εκθέτοντας πολύ περισσότερα από όσα αντιλαμβάνεται.

Οι χρήστες είναι ακόμη πιο πιθανό να αποκαλύψουν προσωπικές τους πληροφορίες σε όσους έχουν ήδη «ταιριάξει» στον κόσμο του online dating – το 16% δίνει προσωπικές λεπτομέρειες σε «ταίρια», με έναν στους δέκα να το κάνει μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες. Το 15% αποκαλύπτει στους ανθρώπους αυτούς ενοχλητικά πράγματα για τον εαυτό του και το 14% στέλνει στα «ταίρια» του προσωπικές φωτογραφίες ή φωτογραφίες του χωρίς ρούχα. Αν πέσουν σε λάθος χέρια, αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκμετάλλευση των χρηστών με πρόσβαση στους λογαριασμούς και τις συσκευές τους, ή ακόμη και για εκβιασμούς με τους ψηφιακούς εγκληματίες να απαιτούν χρήματα από τα θύματά τους.

Παράλληλα με την ανάγκη ανταλλαγής τόσων πληροφοριών, ως ενεργοί χρήστες του Διαδικτύου, οι χρήστες υπηρεσιών online dating βρίσκονται εκτεθειμένοι σε περισσότερες ψηφιακές απειλές – με την έρευνα να δείχνει ότι το 41% των ατόμων που χρησιμοποιούν υπηρεσίες online dating έχουν βιώσει κάποια μορφή συμβάντων ασφάλειας του τομέα της Πληροφορικής, όπως οι συσκευές ή οι λογαριασμοί τους να έχουν παραβιαστεί ή να έχουν αποτελέσει στόχο προγραμμάτων ransomware, σε σύγκριση με το μόλις 20% των ανθρώπων που δεν χρησιμοποιούν υπηρεσίες online dating. Ως εκ τούτου, είναι πιο ευάλωτοι και επιρρεπείς σε επίθεση.

Αυτό μεταφράζεται σε ανησυχίες – με τους χρήστες υπηρεσιών online dating να ανησυχούν για την ασφάλειά τους όταν βρίσκονται online. Το 63% αυτών ανησυχούν ότι η συσκευή που χρησιμοποιούν για online dating μπορεί να έχει «μολυνθεί» και το 61% ανησυχεί για το γεγονός ότι τα δεδομένα του κλέβονται ή διαρρέουν από την εφαρμογή online dating ή την ίδια την υπηρεσία. Ένα συγκλονιστικό μέγεθος της τάξης του 55% συνολικά έχει βιώσει κάποια μορφή απειλής ή προβλήματος κατά τη διάρκεια online dating – τόσο online όσο και offline απειλές. Παρ ‘όλα αυτά, ανησυχητικά λίγοι online daters χρησιμοποιούν απλές μεθόδους για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, καθώς μόνο το 21% δεν επιτρέπει στις εφαρμογές για online dating να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των συσκευών του και μόνο το 27% χρησιμοποιεί μια λύση ασφάλειας ή κάποιο antivirus.

«Οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν πρόκειται να δώσουν πολλές πληροφορίες για τους ίδιους σε δημόσιο προφίλ τους ή σε υπηρεσίες online dating», δήλωσε ο Andrei Mochola, Head of Consumer Business της Kaspersky Lab. «Όπως ακριβώς δεν θα λέγατε σε κάποιον περαστικό στο δρόμο τη διεύθυνση κατοικίας σας και τον αριθμό τηλεφώνου σας, έτσι και οι χρήστες των ιστοσελίδων online dating πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια των δεδομένων τους και να μην υποθέτουν ότι είναι ασφαλείς και ανέγγιχτοι στο πλαίσιο της ιστοσελίδας ή της εφαρμογής. Αυτή η συμβουλή δεν αφορά μόνο χρήστες υπηρεσιών online dating, καθώς οι χρήστες του Διαδικτύου εν γένει θα πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους και τις προσωπικές τους πληροφορίες στο Διαδίκτυο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται.

Ανεξάρτητα από τις online dating συνήθειες σας, η Kaspersky Lab πιστεύει ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να είναι ελεύθερος από φόβους στον κυβερνοχώρο. Χάρη στην 20ετή κληρονομιά της, η εταιρεία προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά λύσεων για να βοηθήσει τους χρήστες να προστατευθούν. Το Kaspersky Free προσφέρει βασική προστασία από κακόβουλο λογισμικό χωρίς κόστος, και για εκείνους που χρειάζονται πιο ολοκληρωμένα χαρακτηριστικά και προστασία το Kaspersky Internet Security προσφέρει μια προηγμένη επιλογή για να βοηθήσει στην προστασία κάθε πτυχής της ψηφιακής ζωής ενός χρήστη.



Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα «Dangerous Liaisons: is everyone doing it online?».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top