σχόλιο ID-ont: Γιατί να πωλούνται, τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;
Θα δοθεί τελικώς πρόσβαση στα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;
Θα δοθεί τελικώς πρόσβαση στα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;
Πολύ συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην αγορά του φαρμάκου για την αξιοποίηση των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πρόκειται για τα στοιχεία τα οποία δείχνουν πόσα ακριβώς φάρμακα πωλούνται, ποιες κατηγορίες, σε ποιες περιοχές και πολλά άλλα που θα μπορούσαν να φανούν απολύτως χρήσιμα για τη χάραξη μιας πολιτικής φαρμάκου.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και φαρμακευτικές εταιρείες στο παρελθόν είχαν προτείνει να χρηματοδοτήσουν μία νέα πλατφόρμα ώστε να μπορούν να δίνονται στη δημοσιότητα τα δεδομένα των φαρμάκων και να αξιοποιούνται από φορείς, συλλόγους ασθενών και άλλους.
Προς ώρας όμως τα πολύτιμα και πανάκριβα στοιχεία παραμένουν «κλειδωμένα», καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, το υπουργείο Υγείας φοβάται πως με την πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα, θα γεννηθούν νέες ανταγωνιστικές συνθήκες στις φαρμακευτικές εταιρείες που θα έχουν επιπτώσεις στη σκόπιμη προώθηση των φαρμάκων στους ασθενείς.
Πάντως ο Αναστάσιος Τάγαρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας του δημοσίου που διαχειρίζεται το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μιλώντας στο Pricing & Reimbursement Conferenceεπεσήμανε ότι θα χρειαστεί νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε αν δοθούν τα στοιχεία να υπάρξει προστασία της «ιδιωτικότητας» όπως είπε.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Τάγαρης: «Η online επικοινωνία μέσω ΗΔΙΚΑ παρέχει πολλές δυνατότητες. Ημερήσια διακύμανση τιμών, εβδομαδιαίες εκτελέσεις συνταγών ανά νομό, δαπάνη ανά ασφαλισμένο και πολλά άλλα. Ο πλούτος των δεδομένων είναι μεγάλος και αξιοποιήσιμος.
Έχει η ΗΔΙΚΑ τις υποδομές για να υποστηρίξει BIG DATA; Σαφώς και έχει. Το σύστημα είναι εθνικής κλίμακας.
Η πλατφόρμα μπορεί να συνδεθεί και με άλλα συστήματα. Τα οφέλη είναι πολλά για τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς που έχουν πλέον πρόσβαση σε ποιοτικά και ακριβή δεδομένα. Όμως η ιδιωτικότητα των στοιχείων, πρέπει να καθοριστεί από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που τώρα λείπει.»
Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως τα στοιχεία αυτά είναι …πολυπόθητα και μπορούν να αποφέρουν μεγάλα κέρδη σε όποιον τα αξιοποιήσει. Πιθανώς γι αυτό να γίνεται «πόλεμος» εδώ και καιρό μεταξύ ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ.
Πριν από οτιδήποτε και πριν δοθούν τα στοιχεία των πωλήσεων των φαρμάκων αλλά και όλα τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών, θα πρέπει όπως φαίνεται να τακτοποιηθεί πρώτα το θέμα της διατήρησης του απορρήτου – λένε κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr – καθώς η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχει στη διάθεσή της ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ασθενών-ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που μπορούν ακόμη και από λάθος να διαρρεύσουν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου