σχόλιο ID-ont: Γι΄αυτό λέμε σήμερα, ΟΧΙ στις Κάρτες. Αυτές αποτελούν την κερκόπορτα από την οποία θα εισέλθουν στη ζωή μας, όλες οι "σύγχρονες" μέθοδοι συναλλαγών με βιομετρικά στοιχεία, με την φτηνή πρόφαση ότι προσφέρουν ασφαλέστερες μεθόδους συναλλαγών. Έτσι όμως θα μπει οριστική ταφόπλακα στις ελευθερίες του ανθρωπίνου προσώπου (ελευθερία συναλλαγών, προσωπικής επικοινωνίας, συναθροίζεσθε, διάχυσης ιδεών, πολύ προσωπικών επιλογών κοκ) καθότι η χρήση βιομετρικών στοιχείων (πχ. ίριδα, χροιά φωνής, σχήμα φλεβών στην παλάμη (vein pattern), δακτυλικό αποτύπωμα, σχήμα προσώπου, τρόπος βηματισμού, κ.α.) συνεπάγεται αναγνώριση και καταγραφή παντού και πάντα... 

sepe.gr: Παρελθόν θα αποτελούν στο προσεχές μέλλον οι κωδικοί πρόσβασης, καθώς ήδη από το 2018 η αναγνώριση μέσω βιομετρικών στοιχείων θα είναι μία από τις κυρίαρχες τάσεις. Νέα έρευνα της Deloitte εκτιμά ότι ήδη υπάρχουν σήμερα, παγκοσμίως, πάνω από ένα δισεκατομμύριο συσκευές, που περιλαμβάνουν έναν σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Η έρευνα της εταιρείας δείχνει ότι 15 εκατομμύρια καταναλωτές στην «ώριμη» ψηφιακά αγορά της Μεγάλης Βρετανίας διαθέτουν ένα smartphone, που ενσωματώνει σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 36% της εγκατεστημένης βάσης χρηστών, με το 79% αυτής της ομάδας να κάνει χρήση του σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η δε πιο κοινή βιομετρική εφαρμογή, αφορά το 96% των χρηστών, ήταν το ξεκλείδωμα του κινητού τηλεφώνου.

Η περίπτωση των χρηστών στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει ότι η ευκολία και η ταχύτητα, που προσφέρει η πιστοποίηση μέσω βιομετρικών στοιχείων, υπερέβησαν τον φόβο του καινούριου, που είναι συνήθως ένα σημαντικό εμπόδιο για τη διάχυση των περισσότερων νέων τεχνολογιών.

«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες smartphone χρησιμοποιούν βιομετρική πιστοποίηση επειδή είναι ταχύτερη και ασφαλέστερη από τις παραδοσιακές μεθόδους. Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να είναι όλο και πιο περίπλοκοι, ώστε να είναι ασφαλείς, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους χρήστες να τους θυμηθούν» σχολίασε ο Διευθυντής Τεχνολογίας, Μέσων και Τηλεπικοινωνιών της Deloitte, Paul Lee.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον σύγχρονο χρήστη smartphone, η ταχύτατη σάρωση με τον αντίχειρα είναι πιο γρήγορη και εξίσου ασφαλής -αν όχι περισσότερο- μέθοδος. και τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν ξεχνούν. 

Βιομετρικά στοιχεία

Η έρευνα της Deloitte δείχνει, πάντως, ότι ενώ το δακτυλικό αποτύπωμα έχει γίνει αποδεκτό ως μέσο ξεκλειδώματος του κινητού, οι εναλλακτικές βιομετρικές τεχνολογίες, όπως η αναγνώριση της φωνής, του προσώπου και της ίριδας, χρησιμοποιούνται λιγότερο. Για την ακρίβεια από την έρευνα προκύπτει ότι μόνο το 3% του βρετανικού πληθυσμού κάνει χρήση αυτών των χαρακτηριστικών. Αυτό μπορεί να μοιάζει με ένα εκπληκτικά χαμηλό ποσοστό, αλλά –κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών- πρόκειται να διευρυνθεί βραχυπρόθεσμα.

Οι αναλυτές εξηγούν ότι οι ίδιοι οι κατασκευαστές οφείλουν να εκπαιδεύσουν το αγοραστικό κοινό, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω διείσδυση της χρήσης βιομετρικών στοιχείων ως μέσου πιστοποίησης. Με δεδομένο ότι το 2018 θα κυκλοφορήσουν νέα μοντέλα κινητών στην αγορά, οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων και το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου θα εξελιχθούν σε ένα τυπικό χαρακτηριστικό ενός smartphone, γεγονός που θα ενισχύσει και τη χρήση τους.

Προς το παρόν, πρόκειται για μια πολύ βασική χρήση της τεχνολογίας, η οποία περιορίζεται κυρίως στις συσκευές πρόσβασης. Υπάρχουν, πάντως, ήδη μερικές εταιρείες εκεί έξω που προσπαθούν να ενσωματώσουν βιομετρικά δεδομένα σε καθημερινές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η έρευνα, η Vodafone χρησιμοποιεί το λογισμικό αναγνώρισης φωνής ως μέσο αναγνώρισης και πιστοποίησης των πελατών όταν έρχονται σε επαφή με τηλεφωνικά κέντρα. 

Συναλλαγές

Η Deloitte εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι η τεχνολογία θα εξαπλωθεί και σε τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός, ωστόσο, σημειώνει ότι αυτό θα γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου, καθώς, όταν πρόκειται για χρήματα, οι άνθρωποι είναι γενικά πολύ σκεπτικοί σχετικά με τις νέες ιδέες, ειδικά εκείνες που δεν έχουν δοκιμαστεί έντονα σε άλλες εφαρμογές. «Η βιομετρία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση στο εγγύς μέλλον, αλλά θα πρέπει να γίνει λίγο περισσότερη δουλειά για να πεισθεί ο καταναλωτής πριν από τη μαζική διείσδυση των σχετικών τεχνολογιών» αναφέρει η εταιρεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top