Μεγάλη επιχείρηση βιομηχανικής κατασκοπείας, που εξαπολύθηκε μέσω Διαδικτύου από το έδαφος της Κίνας, έβαλε στο στόχαστρο 29 εταιρείες χημικών και 19 εταιρείες που παράγουν προηγμένα υλικά για τον αμερικανικό στρατό, ανακοίνωσε η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Symantec.

«Στόχος φαίνεται πως ήταν η βιομηχανική κατασκοπεία, η συλλογή πνευματικής ιδιοκτησίας που αποφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» αναφέρει η αμερικανική εταιρεία σε έκθεσή της, χωρίς να αποκαλύπτει ονόματα και λεπτομέρειες.


Αναφέρει ακόμα ότι οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν από τα τέλη Ιουλίου μέχρι το Σεπτέμβριο από το δίκτυο ενός νεαρού Κινέζου που προσφέρει υπηρεσίες «χάκινγκ προς ενοικίαση».


Θεωρητικά, οι επιτιθέμενοι θα μπορούσαν να βρίσκονταν σε άλλη χώρα και να δρομολόγησαν τις επιθέσεις μέσω Κίνας προκειμένου να ξεγελάσουν τυχόν έρευνες.


Είναι όμως γεγονός ότι το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για διαδικτυακό σαμποτάζ και κυβερνοκατασκοπεία εναντίον δεκάδων κυβερνήσεων και μεγάλων ξένων επιχειρήσεων.


Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι οι κινεζικές επιθέσεις έχουν πλέον φτάσει σε «αφόρητα επίπεδα».


Τον Αύγουστο, μια άλλη μεγάλη εταιρεία ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, η McAfee, παρουσίασε στοιχεία για μια πενταετή επιχείρηση κυβερνοεπιθέσεων σε βάρος 70 κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, επιχειρήσεων και οργανώσεων.


Νωρίτερα, το Φεβρουάριο, η McAfee ανακοίνωσε ότι χάκερ που δρούσαν από την Κίνα υπέκλεψαν ευαίσθητα δεδομένα από πετρελαϊκές εταιρείες στην Ελλάδα, το Καζακστάν, τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν.


Πέρυσι, επίσης, η Google έκλεισε τη μηχανή αναζήτησης που λειτουργούσε στην Κίνα έπειτα από την κινεζική εισβολή σε λογαριασμούς του Gmail.


Στην τελευταία υπόθεση, αναφέρει η Symantec, οι χάκερ έστειλαν στους στόχους email που περιείχαν το κακόβουλο λογισμικό PoisonIvy, ή «δηλητηριώδης κισσός».


Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ίδιοι χάκερ εμπλέκονταν στις κυβερνοεπιθέσεις που εξαπολύθηκαν νωρίτερα φέτος εναντίον αυτοκινητοβιομηχανιών και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top