σχόλιο ID-ont: Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι παντός είδους "ηλεκτρονική διακυβέρνηση", ιδιωτική ή δημόσια, είναι ευάλωτη σε ηλεκτρονικές επιθέσεις και κλοπές. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι βάζοντας τα στοιχεία μας στην "Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση" που ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες μας, είναι σαν να προσπαθούμε να γεμίσουμε ένα σουρωτήρι με νερό. Τα στοιχεία μας δεν πρόκειται να μείνουν εκεί και να μας περιμένουν. Θα "πετάξουν" και τότε άντε να τα πιάσουμε...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κυβερνοεπίθεση ευρείας κλίμακας κατά της Νορβηγίας
Πρόκειται για την μεγαλύτερη περίπτωση βιομηχανικής κατασκοπείας στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. 

 
Δεδομένα της πετρελαϊκής και της αμυντικής βιομηχανίας της Νορβηγίας κλάπηκαν σε μία άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση, την οποία αξιωματούχοι της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπείας στην ιστορία της χώρας.


Όπως ανακοινώθηκε από τις νορβηγικές αρχές εθνικής ασφαλείας, τα δεδομένα εκλάπησαν από εταιρείες και «στάλθηκαν ψηφιακά έξω από τη χώρα». Οι εταιρείες που επλήγησαν δεν κατονομάστηκαν. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, έλαβαν χώρα τουλάχιστον δέκα διαφορετικές επιθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων στόχευσαν εταιρείες των χώρων του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, της ενέργειας και της άμυνας. Ωστόσο, θεωρείται πως ο αριθμός των επιθέσεων, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους, είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς είναι πολλά τα θύματα τα οποία δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι οι υπολογιστές τους δέχτηκαν την επίθεση χάκερ.

«Είναι η πρώτη φορά που η Νορβηγία αποκαλύπτει ότι δέχτηκε 'κατασκοπευτική επίθεση' τέτοιας έκτασης», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών. Θεωρείται πως πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται περισσότερα από ένα άτομα. Οι μέθοδοι ποικίλλουν. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν εξατομικευμένα email, μολυσμένα με ιούς, οι οποίοι σάρωσαν ολόκληρους σκληρούς δίσκους, κλέβοντας κωδικούς και έγγραφα.

Σύμφωνα με τις νορβηγικές αρχές, αυτού του είδους οι επιχειρήσεις κλοπής δεδομένων είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και οικονομικές για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς «η κατασκοπεία μέσω Ίντερνετ είναι φτηνή, χαμηλού ρίσκου και δίνει πολύ καλά αποτελέσματα» Ωστόσο, δεν κατονομάστηκε κάποια χώρα ως ύποπτη για τις επιθέσεις.

Νορβηγικά ιδρύματα έχουν στοχευθεί από χάκερ και στο παρελθόν. Το 2010, δύο εβδομάδες μετά τη βράβευση του Κινέζου αντικαθεστωτικού/ δημοκρατικού ακτιβιστή Λιού Ξιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης, η ιστοσελίδα του Νορβηγικού Ινστιτούτου Νόμπελ δέχτηκε επίθεση με trojan.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top