Καμπανάκι κινδύνου για την «ανύπαρκτη» ασφάλεια σε όλο το φάσμα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών της Ελλάδας χτύπησε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου τωνεπικοινωνιών παρουσιάζοντας στη Βουλή την έκθεσή της για το 2010. Μέχρι σήμερα, επισημαίνει, έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά ηλεκτρονικής εισβολής.

Οι ομιλητές στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών έκαναν λόγο για «ανοχύρωτη χώρα» και «ανύπαρκτη εθνική πολιτική ασφάλειας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών».

«Υπάρχει ένα γενικότερο θέμα ασφάλειας στο ηλεκτρονικό επιχειρείν. Τίποτα δεν έχει γίνει στη χώρα. Ποιος ελέγχει για παράδειγμα αν υπάρχει υποκλοπή στοιχείων της ηλεκτρονικής κάρτας όχι από το ΑΤΜ αλλά από το δίκτυο; [...] Υπάρχουν εκατομμύρια δίκτυα που συμπλέκονται μεταξύ τους και εξυπηρετούν εκατομμύρια πολίτες» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Ανδρέας Λαμπρινόπουλος.

Τηλεφωνικές υποκλοπές

Ο κ. Λαμπρινίδης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών: «Υπάρχουν περιστατικά παραβίασης της ασφάλειας παροχών από εταιρείες σε καφάο του ΟΤΕ, όπου βρέθηκαν μαγνητοφωνάκια» ανέφερε ο κ. Λαμπρινόπουλος.

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ παραδέχτηκε, μετά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, ότι είναι δύσκολο η Αρχή να ελέγξει τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΥΠ, καθώς δεν έχει ούτε τις τεχνολογικές ούτε τις επιστημονικές δυνατότητες.

«Με το σκάνδαλο των υποκλοπών ακούστηκε κάτι για βαλιτσάκια. Επισκεφθήκαμε την ΕΥΠ, μας έδειξαν ένα βαλιτσάκι. Το ψάξαμε, δεν είδαμε τίποτα. Είπαμε τότε ότι αν αυτός είναι εξοπλισμός τότε η ΕΥΠ είναι φτωχή» σημείωσε.

Αίσθηση προκάλεσαν επίσης δύο παραδοχές του κ. Λαμπρινόπουλου, έπειτα από σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Νάσου Αλευρά και της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου: Πρώτον, δεν γίνεται έλεγχος για το εάν το τηλέφωνο για το οποίο ζητείται από την εισαγγελία να αρθεί το απόρρητο του, ανήκει στο ίδιο πρόσωπο. Και δεύτερον, είναι δυνατό να παρακολουθούνται όλες οι συνομιλίες στην περιοχή όπου έχει αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητου κάποιου.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης η αναφορά του κ. Λαμπρινόπουλου ότι εδώ και 11 μήνες, βρίσκονται στον αέρα τα πρόστιμα, περίπου 85 εκατ. ευρώ, που είχε επιβάλει η ΑΔΑΕ στις εταιρείες Vodafon και Ericsson για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το θέμα, όπως εξήγησε, προέκυψε μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ακυρωτική την διαδικασία της ΑΔΑΕ να επιβάλει τα πρόστιμα (76 εκατ. ευρώ στη Vodafon και 7,35 εκατ. ευρώ στην Ericsson) μετά από μυστική συνεδρίαση, όπως ορίζει η νομοθεσία για τις συνεδριάσεις των ανεξάρτητων αρχών, και όχι με δημόσια συνεδρίαση όπως γίνεται στα δικαστήρια.

Αποτέλεσμα της εμπλοκής αυτής είναι ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, που να αποσαφηνίζει πώς θα συνεδριάζει η Αρχή, το θέμα μένει ανοικτό και την ίδια ώρα οι δύο εταιρείες ζητούν επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν και μάλιστα εντόκως.

«Πρέπει να τελειώσει η εκκρεμότητα αυτή. Αφορά περίπου 85 εκατ. ευρώ, το πρόστιμο που βάλαμε στις δύο εταιρείες. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό στη σημερινή οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε να πρέπει να επιστραφούν και μάλιστα εντόκως τα πρόστιμα. Η ΑΔΑΕ έκανε το καθήκον της, αλλά για κάποιους τυπικούς λόγους βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Πρέπει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

Η «απάντηση» της ΕΥΠ

Οι αναφορές του κ. Λαμπρινόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΥΠ, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η ΑΔΑΕ δεν έχει ελέγξει σχετικά την ΕΥΠ από την ανάληψη καθηκόντων της παρούσης διοίκησης στις 14.10.2009. Η τελευταία φορά που η ΑΔΑΕ άσκησε τη σχετική της αρμοδιότητα στην ΕΥΠ ήταν στις 7.1.2009, όπως είπε στην Επιτροπή ο κ. Λαμπρινόπουλος».

«Ζητούμε από την ΑΔΑΕ να ελέγξει σχετικά την ΕΥΠ το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους Έλληνες πολίτες για τη λειτουργία της Υπηρεσίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Διαβεβαιώνουμε ότι θα παρασχεθεί κάθε τεχνική ή άλλη βοήθεια στον έλεγχο τακτικό ή έκτακτο, ώστε να διεκπεραιωθεί με επιτυχία το έργο των ελεγκτών».

«Η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πραγματοποιείται μόνο εφόσον ακολουθείται η από το νόμο προβλεπόμενη διαδικασία , δηλαδή μόνον κατόπιν εκδόσεως σχετικής διατάξεως περί άρσεως του απορρήτου από τον αποσπασμένο στην ΕΥΠ Εισαγγελέα, που ελέγχει την νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της ( Ν. 3649 άρθρο 5 παραγρ. 3 ). Ακολούθως η σχετική διάταξη εγκρίνεται από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στη συνέχεια αποστέλλεται για εκτέλεση στις αρμόδιες τηλεφωνικές εταιρείες, στο αρχείο των συστημάτων των οποίων τηρούνται οι σχετικοί τηλεφωνικοί αριθμοί. Επισημαίνεται δε, ότι κάθε σχετική διάταξη περί άρσεως του απορρήτου κοινοποιείται και στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, στο αρχείο της οποίας όπως και της Εισαγγελίας παραμένουν επίσης οι σχετικοί τηλεφωνικοί αριθμοί.»

«Είναι προφανές ότι η ΕΥΠ υπόκειται σε Εισαγγελικό έλεγχο και όσον αφορά την ταυτοποίηση των αριθμών, των οποίων αίρεται το απόρρητο, με τα πρόσωπα στα οποία ανήκουν».

Αναρχία στις ταχυμεταφορές

Ο κ. Λαμπρινίδης αναφέρθηκε ακόμα στο «μεγάλο νομοθετικό κενό για την ασφάλεια των ταχυδρομικών επιστολών». Σχολιάζοντας την επίθεση με την επιστολή-βόμβα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι η ΑΔΑΕ είχε προτείνει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας στις εταιρείες ταχυμεταφορών, όπως ο διπλός έλεγχος της ταυτότητας του αποστολέα.

Η Αρχή, όμως, δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Όπως εξήγησε ο κ. Λαμπρινόπουλος, από τις εταιρείες ταχυμεταφορών που καλούνται να καταθέσουν στην ΑΔΑΕ την έκθεση τους για την πολιτική ασφάλειας, οι μισές δηλώνουν ότι έχουν κλείσει και δεν ασχολούνται πια με το αντικείμενο. Στην πορεία, όμως διαπιστώνεται ότι παραμένουν σε λειτουργία.

«Οι εταιρείες που πήραν άδειες λειτουργίας μέσω της ΕΕΤΤ [Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων] είναι πάρα πολλές, αλλά η ΑΔΑΕ δεν έχει εξουσιοδότηση να τις ελέγξει» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Τσούρας δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα τεθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει προσκληθεί την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή, προκειμένου να αποφασιστούν νομοθετικές πρωτοβουλίες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top