σχόλιο ID-ont: Το ηλεκτρονικό χρήμα εισβάλλει από "πόρτες και παράθυρα" στη ζωή μας. Το κινητό τηλέφωνο αναδεικνύεται σε μια υπερ-συσκευή καθολικής παρακολούθησης και καταγραφής πάσης φύσεως φυσικής και ηλεκτρονικής συμπεριφοράς του κατόχου της. Υπάρχει άραγε τέλος σε αυτή τη διαδικασία ή απλά πρόκειται για μια χοάνη η οποία ρουφάει όλο και πιο βαθιά την ανθρώπινη ελευθερία;

Η Google σε συνεργασία με τη Mastercard, τη Sprint (τηλεπικοινωνιακό πάροχο στις ΗΠΑ) και τη Samsung τεστάρει εδώ και λίγες ημέρες το ηλεκτρονικό της πορτοφόλι σε επιλεγμένα καταστήματα πέντε αμερικανικών μεγαλουπόλεων, καλώντας τους καταναλωτές να δοκιμάσουν την εμπειρία των συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου, με δέλεαρ επιπλέον 10 δολάρια για κάθε πληρωμή.

Σύμφωνα με δημοσίευση σε εταιρικό blog από την Keren Michelson, της ομάδας μάρκετινγκ του Google Wallet, για τους επόμενους τρεις μήνες συνεργάτες της Google θα βρίσκονται σε καταστήματα στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στην Ουάσιγκτον, στο Σαν Φραντζίσκο και στο Λος Αντζελες, παρακινώντας τους καταναλωτές να δοκιμάσουν την νέα υπηρεσία ηλεκτρονικών συναλλαγών με τη χρήση του Samsung Nexus S.


Στο googlecommerce.blogspot.com υπάρχει αναρτημένο το πρόγραμμα (μέσω βεβαίως της υπηρεσίας Google calendar) με τις ακριβείς τοποθεσίες, ημέρες και ώρες, για τη διευκόλυνση όσων θέλουν να δοκιμάσουν πρώτοι τον νέο τρόπο συναλλαγών, που όπως όλα δείχνουν σε πολύ λίγα χρόνια θα αντικαταστήσει το πλαστικό χρήμα, δηλαδή τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών, ενώ θα διευκολύνει τις απευθείας συναλλαγές, με τη μεταφορά χρηματικών ποσών από το ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι στο άλλο.

Πριν από δυο  εβδομάδες, στη διάρκεια ενός άλλου  προωθητικού προγράμματος του ηλεκτρονικού πορτοφολιού της Google, συνεργάτες της  σε σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καφέ, αλλά και υπαίθρια μηχανήματα αυτόματης πώλησης με τη σχετική υποδομή, στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φραντζίσκο, προσφέρονταν να πληρώσουν τους λογαριασμούς καταναλωτών που χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα με Android, μέσω κατάλληλα διαμορφωμένων συσκευών.

Η λειτουργία του Google Wallet βασίζεται στην τεχνολογία NFC (Near Field Communication), που επιτρέπει την ασφαλή ασύρματη επικοινωνία μεταξύ συσκευών και σημείων πληρωμής. Εκτός από τη Samsung, τη σχετική τεχνολογία έχουν ήδη ενσωματώσει σε κάποια νέα μοντέλα τους αρκετοί από τους μεγάλους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων όπως η Nokia, η LG (όντας η πρώτη που πέρασε σε μαζική παραγωγή συμβατές συσκευές), η RIM (των BlackBerry), η HTC και η κινεζική Huawei (λανσάρισε την πρώτη της NFC συσκευή στην Τουρκία), καταδεικνύοντας το σαρωτικό κύμα αλλαγών που έρχεται στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Αναμένεται, βέβαια, η αντίδραση της Apple, που σίγουρα θα επιδιώξει να μην μείνει έξω από το παιχνίδι, παρουσιάζοντας ίσως ένα νέο (NFC) iPhone (5) τον Ιούνιο, στο σύνηθες ραντεβού των προηγούμενων ετών, προκειμένου να προλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, οπότε και θα γίνει η πρώτη μαζική παρουσίαση-δοκιμή των νέων υπηρεσιών ηλεκτρονικών συναλλαγών, με τη συνδρομή και της Visa, που είναι από τους βασικούς χορηγούς της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης. 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top