Πρωταγωνιστικός και όχι περιθωριακός ήταν, όπως φαίνεται, ο ρόλος της βρετανικής υπηρεσίας Ασφαλείας αρμόδιας για τις τηλεπικοινωνίες στην υπόθεση παρακολούθησης εκατομμυρίων τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνομιλιών.

Σε πρόβλημα για τη βρετανική κυβέρνηση απειλεί να μετατραπεί η εμπλοκή της Υπηρεσίας Ασφαλείας Τηλεπικοινωνιών, GCHQ, στις αποκαλύψεις του Αμερικανού Έντγουαρντ Σνόουντεν, φυγόδικου πλέον, σχετικά με την παρακολούθηση διεθνών τηλεπικοινωνιακών δικτύων, συμβατικών και ηλεκτρονικών.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής αρμόδιας για την επίβλεψη του τομέα της Εθνικής Ασφάλειας, ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα έρευνα για το θέμα, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις της Guardian.

Η επιτροπή ζήτησε επίσημη αναφορά της Υπηρεσίας Ασφαλείας Τηλεπικοινωνιών και μετά την μελέτη της θα αποφανθεί αν θα ξεκινήσει και ακροαματική διαδικασία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αμερικανού τεχνικού της CIA, η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας είχε τοποθετήσει πλέον των 200 μικροσυσκευών ηλεκτρονικής ανάλυσης σε υπεραντλαντικά καλώδια με την βοήθεια των οποίων ανέλυε πάνω από 600 εκατ. τηλεφωνημάτων και 39 εκατ. Gb διαδικτυακών μηνυμάτων ημερησίως. Χρησιμοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα Τέμπορα, οι ειδικοί της GCHQ αρχειοθετούσαν και ανέλυαν μηνύματα τηλεφωνητών, email, αναρτήσεις στο Facebook και την κίνηση διαδικτυακών τόπων. 


  Στόχος και η Κίνα
O Σνόουντεν εγκατέλειψε στο μεταξύ το Χονγκ-Κονγκ
 
Όλα δείχνουν, γράφει η Observer, ότι ο βρετανικός τύπος διέθετε κάποιες πληροφορίες για την δράση των μυστικών υπηρεσιών από το 2008, αλλά είχε λάβει προφορική προειδοποίηση από την κυβέρνηση να μη τις δημοσιοποιήσει για λόγους Εθνικής Ασφαλείας. Εν τω μεταξύ, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκαλύπτει ότι το δίκτυο παρακολούθησης είχε βάλει στόχο και την Κίνα. Οι ισχυρισμοί του απορρίπτονται από πρώην στελέχη των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ενώ η κυβέρνηση Κάμερον αποφεύγει, προς το παρόν, να τοποθετηθεί.

Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις για το θέμα των βρετανικών παρακολουθήσεων ζητούν στη Γερμανία τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση. Σε δηλώσεις της προς την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ υπογραμμίζει ότι "θα ήταν μεγάλη καταστροφή εάν επιβεβαιώνονταν το δημοσίευμα της Γκάρντιαν, ενώ ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Τριτίν υπογραμμίζει προς την κυριακάτικη Welt ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί τη συστηματική παρακολούθηση της επικοινωνίας όλων των πολιτών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top