σχόλιο ID-ont: Εϊ! Ψιτ αγαπούλα! Την κουκούλα!

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την κυβερνητική παρακολούθηση των επικοινωνιών μέσω Διαδικτύου την Δευτέρα. Μια ημέρα πριν την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο, η Μέρκελ είπε ότι η κυβερνο-παρακολούθηση της Ουάσινγκτον έχει αποτρέψει στο παρελθόν επιθέσεις σε γερμανικό έδαφος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, η Μέρκελ είπε ότι θα ζητήσει από τον Ομπάμα λεπτομέρειες για το διαβόητο πρόγραμμα PRISM που έχει εξοργίσει πολλούς Γερμανούς, με έναν πολιτικό να το παρομοιάζει με την Στάζι. Εντούτοις, η Μέρκελ έκανε σαφή την άποψή της πως, τέτοιες μέθοδοι είναι αναγκαίες για να παταχθεί η τρομοκρατία, και τόνισε πως η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών έχει συνδράμει στην σύλληψη της ομάδας Sauerland το 2007. Μέλη της αργότερα καταδικάστηκαν καθώς σχεδίαζαν μεγάλες επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους στην Γερμανία. «Σκέφτομαι τους δολοφόνους Sauerland. Δεν θα τους είχαμε εντοπίσει χωρίς την πληροφόρηση από αμερικανικές πηγές. Εξαρτόμαστε από αυτή την σχέση, χρειάζεται όμως να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να δράσουμε μόνοι μας και ότι δεν είμαστε στο έλεος τρομοκρατών», πρόσθεσε.

Τα σχόλια της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης έρχονται μετά από δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η δική της υπηρεσία πληροφοριών, η BND, θα ξοδέψει 100 εκατομμύρια ευρώ για να διευρύνει την παρακολούθηση του Διαδικτύου. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Georg Streiter επιβεβαίωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά ότι, «είναι στα σχέδια της υπηρεσίας η ανάπτυξη των δυνατοτήτων της BND ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση στις υποδομές IT». Επεσήμανε όμως πως, τα σχέδια αυτά δεν σχετίζονται με το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM, που διέρρευσε νωρίτερα στον αμερικανικό Τύπο και ρίχνει βαριά την σκιά του στην επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα. Οι Γερμανοί επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε μορφής κυβερνητική παρακολούθηση, αφού έζησαν με την μυστική αστυνομία της Στάζι στην Ανατολική Γερμανία, αλλά και με την Γκεστάπο των Ναζί.

Ο Ομπάμα πρόκειται να συναντηθεί με την Μέρκελ την Τετάρτη πριν εκφωνήσει την ομιλία του στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.


σχόλιο: Η ανωτέρω επισήμανση του κειμένου είναι από το blog μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top