ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian κάνει λόγο για συλλογή και παρακολούθηση εκατομμυρίων τηλεφωνικών αρχείων, κατόπιν μυστικής δικαστικής εντολής. 

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (National Security Agency- NSA) συλλέγει τα τηλεφωνικά αρχεία εκατομμυρίων πελατών της εταιρείας Verizon στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Η Verizon αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η Verizon, κατόπιν δικαστικής εντολής- αντίγραφο της οποίας έχει στην κατοχή του ο Guardian- που εκδόθηκε τον Απρίλιο, οφείλει να παρέχει στην NSA πληροφορίες σχετικά με όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις (εντός των ΗΠΑ, ή μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών) στα συστήματά της, σε «συνεχή, καθημερινή βάση».

Η εν λόγω αποκάλυψη δείχνει για πρώτη φορά την έκταση της μαζικής παρακολούθησης των αρχείων επικοινωνίας εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών επί της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Σε παρεμφερείς πρακτικές είχε καταφύγει στο παρελθόν και η κυβέρνηση Μπους. Η εντολή δόθηκε από το FISA (Foreign Intelligence Surveillance Court) στο FBI στις 15 Απριλίου, δίνοντας στην κυβέρνηση απεριόριστη εξουσία όσον αφορά την απόκτηση των εν λόγω δεδομένων για ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών, που λήγει στις 19 Ιουλίου. Η παρακολούθηση αφορά δεδομένα όπως η διάρκεια και η ώρα κλήσεων, οι τηλεφωνικοί αριθμοί και η τοποθεσία- ωστόσο, όπως επισημαίνεται, δεν αφορά το περιεχόμενο των επικοινωνιών.

Η εν λόγω αποκάλυψη αναμένεται να επανεκκινήσει έντονες διαμάχες στις ΗΠΑ σχετικά με την έκταση των κυβερνητικών δυνατοτήτων παρακολούθησης. Επί Μπους, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είχαν αποκαλύψει σε δημοσιογράφους περιστατικά μεγάλης κλίμακας συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων από την NSA, αλλά πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται γνωστό ότι η εν λόγω πρακτική εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, και μάλιστα σε τόσο μεγάλη έκταση, επί Ομπάμα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, τόσο η NSA, όσο και ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας. Σχόλια δεν έχουν υπάρξει ούτε από πλευράς της Verizon- στην οποία, ούτως ή άλλως, απαγορεύεται να συζητήσει ακόμη και την ίδια την ύπαρξη της εντολής. Το όλο πρόγραμμα παρακολούθησης διεξάγεται υπό ένα αμφιλεγόμενο άρθρο της Patriot Act και η επίμαχη δικαστική εντολή έχει υπογραφεί από τον δικαστή Ρότζερ Βίνσον. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν έχουν δοθεί αντίστοιχες εντολές και σε άλλες εταιρείες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top