σχόλιο ID-ont: Πόσοι από εμάς θα θυσιάζαμε τη λαμπρή καριέρα, τη δόξα και τα πολλά λεφτά για να έχουμε "ήσυχη τη συνείδησή μας μη επιτρέποντας στην εκάστοτε κυβέρνηση να καταστρέψει την ιδιωτικότητα, και και τις βασικές ελευθερίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο";

Μπράβο στον Έντουαρντ Σνόουντεν. Μακάρι ιδεολόγοι άνθρωποι σαν αυτόν να αναδειχθούν σε καίριες θεσμικές και κοινωνικές θέσεις, μπας και ξεφύγει από το τέλμα που έχει περιέλθει η κοινωνία παγκοσμίως...

«Δεν έχω πρόθεση να κρυφτώ επειδή δεν έκανα τίποτα κακό» λέει στον Guardian ο 29χρονος Έντουαρντ Σνόουντεν, πηγή των ιστορικών αποκαλύψεων για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων Prism της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA).

Ο Σνόουντεν είναι πρώην τεχνικός της CIA και νυν εργαζόμενος της Booz Allen Hamilton, εργολάβος της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας. Απέκτησε πρόσβαση σε δεδομένα της NSA τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως εργαζόμενος διαφόρων εργολάβων, όπως η Booz Allen και η Dell.


Έπειτα από αρκετές ημέρες συνεντεύξεων, ο Guardian, η εφημερίδα που έφερε στο φως το πρόγραμμα παρακολούθησης, αποκαλύπτει την ταυτότητα του Σνόουντεν με δική του επιθυμία.


«Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψω σπίτι μου» λέει ο 29χρονος, ο οποίος κρύβεται εδώ και τρεις εβδομάδες σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ.


Ο Σνόουντεν συνέλεξε τα απόρρητα δεδομένα ενώ εργαζόταν στα γραφεία της NSA στη Χαβάη, όπου κατοικούσε το τελευταίο διάστημα μαζί με τη σύντροφό του.


Αναφέρει ότι είχε «μια πολύ άνετη ζωή», με μισθό γύρω στα 200.000 δολάρια το χρόνο, σπίτι στη Χαβάη και μια σταθερή καριέρα. «Είμαι διατεθειμένος να τα θυσιάσω όλα αυτά επειδή δεν μπορούσα να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου επιτρέποντας στην αμερικανική κυβέρνηση να καταστρέψει την ιδιωτικότητα, τη διαδικτυακή ελευθερία και τις βασικές ελευθερίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».


Ο πληροφοριοδότης δηλώνει ωστόσο ότι φοβάται για την αντίδραση των μυστικών υπηρεσιών και ελπίζει, χωρίς να είναι βέβαιος, ότι θα του δοθεί άσυλο σε κάποια χώρα που δεν φοβάται τις αμερικανικές αντιδράσεις, πιθανώς στην Ισλανδία.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top