Το άγρυπνο µάτι τού Xbox One


Το Kinect µπορεί να "δει" ακόµη και στο σκοτάδι, ενώ δεν κοιµάται ποτέ...
 
H παρουσίαση του Xbox One έκρυβε µάλλον λιγοστές εκπλήξεις, αφού οι περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και τις επιπλέον υπηρεσίες τής κονσόλας είχαν διαρρεύσει νωρίτερα, όπως συνήθως συµβαίνει µε κάθε προϊόν που προκαλεί το παγκόσµιο ενδιαφέρον.

Δύο σηµαντικά ερωτήµατα όµως έµειναν αναπάντητα σχετικά µε το νέο "όλα-σε-ένα" σύστηµα ψυχαγωγίας τής Microsoft –τουλάχιστον έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές.

Το πρώτο αφορά στην απαίτηση µόνιµης σύνδεσης στο Internet και το δεύτερο στη δυνατότητα χρήσης µεταχειρισµένων παιχνιδιών.

Ως προς τη διαρκή σύνδεση, από τη Microsoft έχουν διαψεύσει ότι θα υπάρχει τέτοια προϋπόθεση, µάλλον όµως µε "χλιαρό" τρόπο. Το επικρατέστερο σενάριο που ακούγεται, είναι να απαιτείται η σύνδεση στους servers της εταιρείας µία φορά την ηµέρα ή την εβδοµάδα. Για ποιον λόγο, όµως, η κονσόλα να "δίνει το παρών" περιοδικά, όπως οι... υπόδικοι στα αστυνοµικά τµήµατα; Από την εταιρεία ανέφεραν κατόπιν το σενάριο του cloud gaming, το οποίο είναι λόγος απαίτησης µόνιµης σύνδεσης, αφού servers στο cloud της εταιρείας θα αναλαµβάνουν την επεξεργαστική δουλειά, για να µην επιβαρύνουν την ίδια την κονσόλα, και θα στέλνουν τα background γραφικά των games στην οθόνη τού χρήστη. Πόσοι όµως έχουν τόσο γρήγορες συνδέσεις ώστε να επωφεληθούν από αυτή τη δυνατότητα; Αυτό είναι µια άλλη κουβέντα.


Στο δεύτερο καυτό ζήτηµα, των µεταχειρισµένων παιχνιδιών, αρχικά διέρρεε πως τα games θα "κλειδώνουν" µε την κονσόλα που ενεργοποιούνται και δεν θα µπορούν να παίζουν αλλού. Ο σάλος που προκλήθηκε βεβαίως ήταν τέτοιος, που άρχισαν οι διαψεύσεις, ενώ ακολούθησαν οι "φήµες" πως θα παίζουν σε µία ακόµη κονσόλα αλλά µε κάποιο αντίτιµο! Μένει να δούµε εάν τελικά θα υιοθετηθεί αυτό το σενάριο και ποιο θα είναι το κόστος.

Τη µεγάλη έκπληξη, πάντως, δεν την έκανε ούτε το αποκλειστικό σίριαλ Halo που θα φέρει την υπογραφή τού Σπίλµπεργκ, ούτε o φωνητικός έλεγχος του Xbox One, αλλά ένας παλιός γνώριµος: το Kinect. H νέα έκδοση του Kinect έχει κάµερα 1.080p, είναι εξαιρετικά εξελιγµένη [µπορεί να µετρήσει µέχρι και καρδιακούς παλµούς] και απαραίτητη για τη λειτουργία του Xbox One. Η κάµερά του µπορεί να "δει" ακόµη και στο σκοτάδι, το µικρόφωνό του έχει ικανότητες αποµόνωσης ήχου και δεν κοιµάται ποτέ! Ακόµη κι αν η κονσόλα είναι εκτός λειτουργίας, το Kinect δεν σβήνει [αφού µέσω αυτού µπορείτε να ενεργοποιήσετε τo Xbox µέσω φωνητικής εντολής] και "παρακολουθεί" κινήσεις και οµιλίες στον χώρο που βρίσκεται σε 24ωρη βάση.

Πόσο άνετα θα αισθάνεστε όταν ξέρετε πως µία κάµερα µε µικρόφωνο, η οποία έχει πρόσβαση στο Internet µέσω ενός κλειστού συστήµατος, του οποίου δεν έχετε τον έλεγχο, βρίσκεται σε µόνιµη λειτουργία στον χώρο σας; Εγώ, πάντως, καθόλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top