Το αμερικανικό FBI παραδέχθηκε επίσημα για πρώτη φορά πως χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη για παρακολούθηση εντός της επικράτειας των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ρόμπερτ Μούλερ επιβεβαίωσε τη χρήση drone μιλώντας σε επιτροπή του αμερικανού Κογκρέσου, πυροδοτώντας μία συζητήση που συνδυάζει τόσο το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα drone της αμερικανικής κυβέρνησης όσο και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ο Μούλερ διευκρίνισε πως το FBI έχει ελάχιστα τέτοια αεροσκάφη και η χρήση τους είναι περιορισμένη. Η υπηρεσία, ανέφερε, τα χρησιμοποίησε για παρακολούθηση στατικών στόχων για να διασφαλιστεί ότι δεν κινδύνευαν οι πράκτορές του και πάντοτε, όπως τόνισε, η χρήση τους γινόταν μετά από άδεια της FAA (πολιτικής αεροπορίας) και σε καθορισμένη περιοχή.

 Ως παράδειγμα, για το οποίο μίλησε εκτενώς, ανέφερε την πολυήμερη ομηρία ενός πεντάχρονου αγοριού στην Αλαμπάμα, που είχε παγιδευτεί στο σπίτι του απαγωγέα του.

Η υπηρεσία, εξήγησε, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο κατάρτισης των εσωτερικών της κανονισμών για το πώς θα χρησιμοποιούνται τα drone -«εξειδικεύοντας» το ήδη υπάρχον πλαίσιο για παρακολουθήσεις από αέρος με ελικόπτερα.

Οι προβληματισμοί εκφράστηκαν ήδη από τα μέλη της επιτροπής του Κογκρέσο. Ο ρεπουμπλικανός Τσακ Γκράσλεϊ εμφανίστηκε ανήσυχος από τις αναφορές του Μούλερ, λέγοντας πως «κατά την άποψή μου, βρίσκεται σε κίνδυνο η προστασία της ιδιωτικής σφαίρας». Η δημοκρατική Νταϊάν Φάινσταϊν χαρακτήρισε τα drone «τη μεγαλύτερη απειλή για την ιδιωτική σφαίρα των Αμερικανών».





 

Παραδοχή: Το FBI χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα για παρακολουθήσεις

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία (FBI) χρησιμοποιεί "ελάχιστα" μη επανδρωμένα αεροσκάφη για περιορισμένες και συγκεκριμένες αποστολές παρακολούθησης στις ΗΠΑ, δήλωσε ενώπιον του Κονγκρέσου ο διευθυντής του Ρόμπερτ Μίλερ.

Ο Μίλερ παραδέχτηκε για πρώτη φορά χθες ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται σε αποστολές παρακολούθησης αλλά "σπάνια". "Έχουμε πολύ λίγα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σπάνια και γενικά σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όταν χρειαζόμαστε το μέσο αυτό. 

Εξετάζουμε όχι μόνο τη χρήση τους, αλλά και τους απαραίτητους κανόνες για τη χρήση αυτή", είπε ενώπιον της επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Οι δηλώσεις του επικεφαλής του FBI έγιναν ύστερα από την αποκάλυψη δύο απόρρητων προγραμμάτων παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας χρησιμοποιεί επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε επιχειρήσεις παρακολούθησης, κυρίως στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλι δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ του ανέφερε ότι οι υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών, διακίνησης όπλων, καπνού και αλκοόλ "έχουν αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξετάζουν τη χρήση τους από τις δυνάμεις της τάξης".

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του προγράμματος αυτού, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί το FBI είναι ανέξοδα, αποτελεσματικά, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή πρακτόρων του.

Οι δημοκρατικοί εξέφρασαν ανησυχίες για την πολιτική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που μπορούν να εντοπίσουν έναν εγκληματία, να παρεμποδίσουν μηνύματα στα δίκτυα Wifi ή να παρακολουθούν ταυτόχρονα πολλά άτομα.

Η Νταϊάν Φέινσταϊν, πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών στη Γερουσία δήλωσε την Τρίτη ότι η "μεγαλύτερη απειλή για την ιδιωτική ζωή των Αμερικανών είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πολύ χαλαρές ρυθμίσεις που διέπουν σήμερα τη χρήση τους".

Το Κονγκρέσο αποφάσισε το άνοιγμα μέχρι τον Οκτώβριο 2015 του αμερικανικού εναερίου χώρου στις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα είναι πιθανόν ότι χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα πετούν στον ουρανό των ΗΠΑ.

 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top