Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας έχουν θέσει σε εφαρμογή συστήματα μαζικής παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών και αυτών στο Ίντερνετ σε "στενή συνεργασία" με την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ, αποκαλύπτει σήμερα η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν".

Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων αφορά τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Guardian, η οποία στηρίζεται σε έγγραφα που εξασφάλισε από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στην Ρωσία.

Οι αποκαλύψεις αυτές γίνονται την ώρα που η Ευρώπη και η Ασία αντιδρούν έντονα προς τις ΗΠΑ για την μαζική συλλογή δεδομένων από την Ουάσινγκτον και μετά την αποκάλυψη από τον Σνόουντεν της στενής συνεργασίας ανάμεσα στην βρετανική GCHQ και την αμερικανική αντίστοιχή της NSA.

Σε έκθεσή της του 2008 για τους Ευρωπαίους εταίρους της, την οποία επικαλείται σήμερα η "Γκάρντιαν", η βρετανική GCHQ γνωστοποιεί "τον θαυμασμό της όσον αφορά τις τεχνικές ικανότητες" της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND.

Η BND έχει "ένα τεράστιο τεχνολογικό δυναμικό και μια καλή πρόσβαση στην καρδιά του Ίντερνετ - παρακολουθούν ήδη συνδέσεις οπτικής ίνας ταχύτητας 40 gbps και 100 gbps" το δευτερόλεπτο, επισημαίνεται στο δημοσίευμα αυτό. Το 2012, η βρετανική GCHQ δεν ήταν η ίδια σε θέση να παρακολουθεί συνδέσεις των 10 gbps το δευτερόλεπτο, διευκρινίζει η εφημερίδα.

Η "Γκάρντιαν" αναφέρει επίσης ότι η GCHQ "διαδραμάτισε έναν ουσιαστικό ρόλο στην παροχή συμβουλών στις ευρωπαϊκές αντίστοιχές της για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να παρακάμψουν τους νόμους των χωρών τους που αποσκοπούν στο να περιορίζουν τις δυνατότητες παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών".

"Βοηθάμε την BND να εξασφαλίσει μια μεταρρύθμιση (...) της πολύ περιοριστικής νομοθεσίας στο θέμα των υποκλοπών (επικοινωνιών) στην Γερμανία", αναφέρεται στην έκθεση της GCHQ, την οποία επικαλείται η βρετανική εφημερίδα.

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αντέδρασαν στις πληροφορίες αυτές της "Γκάρντιαν", σημειώνοντας ότι είναι "ανακριβές να λέγεται ότι η BND προσπαθούσε να παρακάμψει την νομοθεσία για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει βρετανικές τεχνικές συλλογής πληροφοριών". "Η BND συμπεριφέρεται βάσει του νόμου και του δικαίου", διαβεβαιώνουν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες σε ανακοίνωσή τους.

Το 2008 "υπήρξε μια ανταλλαγή εμπειριών με τις βρετανικές υπηρεσίες", συνεχίζουν ωστόσο, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο "πρωτίστως για να τεθούν τεχνικά θέματα κι όχι νομικά". "Υπάρχει τακτικά μια ανταλλαγή εμπειριών με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες για τις τεχνικές εξελίξεις", διευκρινίζει η BND στην ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, για την γαλλική υπηρεσία πληροφοριών DGSE, η οποία επισημαίνεται επίσης στο έγγραφο της βρετανικής GCHQ, αναφέρεται ότι αυτή διαθέτει "ένα πλεονέκτημα αν ληφθούν υπόψη οι σχέσεις της με μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η οποία δεν κατονομάζεται", σύμφωνα με την "Γκάρντιαν". Η GCHQ "ελπίζει να επωφεληθεί από αυτήν την σχέση για τις δικές της επιχειρήσεις", προσθέτει η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι η GCHQ εκπαίδευσε μέλη της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών (DGSE) για "πολυτομεακές επιχειρήσεις στο Ίντερνετ".

Παράλληλα όσον αφορά την Ισπανία, η ισπανική υπηρεσία πληροφοριών CNI είχε προχωρήσει, τουλάχιστον το 2008, στη μαζική παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών στο Ίντερνετ μέσω μιας βρετανικής εταιρείας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ χαιρετίζει εξάλλου την υιοθέτηση το 2008 από την Σουηδία ενός νόμου που επιτρέπει την συλλογή τηλεφωνικών και διαδικτυακών δεδομένων που διακινούνται μέσω συνδέσεων με οπτικές ίνες.

Οι αποκαλύψεις που έχει κάνει ο Σνόουντεν από τον Ιούνιο έχουν προκαλέσει μια έντονη πολεμική στις ΗΠΑ και στον κόσμο όσον αφορά τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών και της ιδιωτικής ζωής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top