Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι «προσκάλεσε» τον Βρετανό πρεσβευτή στο Βερολίνο, Σάιμον Μακντόναλντ, να προσέλθει για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με ένα δημοσίευμα κατά το οποίο η Βρετανία λειτουργούσε ένα μυστικό κέντρο κατασκοπείας στο Βερολίνο, χρησιμοποιώντας προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό εγκατεστημένο στην ταράτσα της βρετανικής πρεσβείας για να υποκλέπτει επικοινωνίες.

«Κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών (της Γερμανίας, Γκίντο) Βεστερβέλε, ζητήθηκε από το Βρετανό πρεσβευτή να προσέλθει για μία συζήτηση στο υπουργείο Εξωτερικών», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γερμανική διπλωματία.

 
«Ο επικεφαλής της διεύθυνσης Ευρωπαϊκών θεμάτων ζήτησε να γίνει μια τοποθέτηση και να δοθεί μια εξήγηση σχετικά με τα τρέχοντα δημοσιεύματα σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης και άφησε να εννοηθεί ότι οι παρακολουθήσεις επικοινωνιών από μια διπλωματική αποστολή θα αποτελούσαν μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Έγγραφα τα οποία κατέληξαν στα ΜΜΕ από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν έδειξαν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας έχει θέσει σε λειτουργία ένα δίκτυο «θέσεων ηλεκτρονικής κατασκοπείας» σε μικρή απόσταση από την Μπούντεσταγκ και την καγκελαρία, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent.

 
Η συνάντηση αυτή «έγινε το απόγευμα και ολοκληρώθηκε», επιβεβαίωσε σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουίλιαμ Γκάρτγουορντ, εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top