Για «νησί των κατασκόπων» κάνει λόγο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενο σε παρακολουθήσεις και υποκλοπές δεδομένων από βάση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (GCHQ) στον Άγιο Νικόλαο Κύπρου. 

«Όποιος τηλεφωνεί από τη Βυρηττό στο Βερολίνο ή γράφει ένα E-Mail στο Τελ Αβίβ, αποστέλλει τα δεδομένα του μέσω Κύπρου. Εκεί επεμβαίνουν αμερικανοί κατάσκοποι –σε ευρύτατη κλίμακα και με βρετανική βοήθεια, όπως δείχνουν νέα έγγραφα» σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, επικαλούμενη έρευνες της εφημερίδας Τα Νέα, του τηλεοπτικού σταθμού Alhpa, του ιταλικού περιοδικού L’ Espresso και της Süddeutsche Zeitung. 

Οι έρευνες κατέδειξαν, συμπληρώνει το δημοσίευμα, ότι «η βάση κρύβεται πίσω από την ονομασία ‘σταθμός εξωτερικού’, που αναφέρεται στα έγγραφα του αμερικανού πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν με την κωδική ονομασία ‘Sounder’».

H SZ αναφέρει ότι «η βάση παρακολούθησης βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου, ακριβώς δίπλα στην Πράσινη Γραμμή μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και του τουρκικού μέρους του νησιού. Από αεροφωτογραφίες διακρίνει κανείς ορισμένα κτήρια, δορυφορικούς δέκτες και κεραίες, ενώ γύρω τους βρίσκεται το πετρώδες και άγονο τοπίο. (…) Εδώ είναι κανείς ανενόχλητος, πρόκειται για ένα προνομιακό σημείο: πλάι στα γνωστά κέντρα κατασκοπείας στη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, η GCHQ και η NSA διενεργούν την παγκόσμια επίθεση παρακολούθησης και από την Κύπρο». 

Η SZ σημειώνει ότι στις βρετανικές παρακολουθήσεις συνδράμει η κυπριακή εταιρία τηλεπικοινωνιών CYTA, η οποία υποχρεούται βάσει συμβολαίου σε συνεργασία με τους Βρετανούς. Όπως επισημαίνεται, τέλος, «ο Άγιος Νικόλαος είναι επισήμως μία βρετανική βάση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κοινό αγγλοαμερικανικό πρότζεκτ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top