Οι διεθνείς πιέσεις προς τις ΗΠΑ για τα προγράμματα παρακολούθησης πολιτών και ηγετών από την NSA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, αυξάνονται και η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να προσαρμόσει την πολιτική της, αντιμετωπίζοντας όμως αντίσταση εκ των έσω.

Ο αμερικανός Πρόεδρος διέταξε να μειωθούν οι παρακολουθήσεις στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ, όπως έγινε γνωστό, εξετάζει την πιθανότητα να τερματιστούν οι παρακολουθήσεις ξένων ηγετών από φιλικές χώρες. Ομως ειδικοί κάνουν λόγο για ρήξη μεταξύ του Λευκού Οίκου και των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν στο εξής.

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. Ο πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής που είναι αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες δήλωσε ότι ίσως βοηθήσει η αποκάλυψη και άλλων δραστηριοτήτων της NSA, τόνισε όμως ότι εάν σταματήσει η συλλογή των τηλεφωνικών κλήσεων εκατομμυρίων αμερικανών πολιτών, θα χαθεί ένα ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από το FBI να βρίσκουμε τρομοκράτες που σχεδιάζουν επίθεση και να μην του δίνουμε τις πληροφορίες που χρειάζεται», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής Μάικ Ρότζερς. «Κάθε κράτος συλλέγει πληροφορίες από το εξωτερικό», πρόσθεσε μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης όπου κατέθεσαν στελέχη των μυστικών υπηρεσιών. Ενα εξ αυτών μάλιστα, ο διευθυντής της NSA Κιθ Αλεξάντερ, υπερασπίστηκε τη μέχρι τώρα πρακτική της Υπηρεσίας λέγοντας ότι και οι ξένοι σύμμαχοι της χώρας πραγματοποιούν κατασκοπεία εις βάρος αμερικανών ηγετών και μυστικών υπηρεσιών. Στον ίδιο τόνο, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ επιβεβαίωσε τον Αλεξάντερ, προσθέτοντας ότι η παρακολούθηση ξένων ηγετών είναι μία από τις βασικές πρακτικές των κατασκοπευτικών επιχειρήσεων.

Ομως νέα στοιχεία φέρνει χθεσινό δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», βάσει του οποίου η συνεργασία γαλλικών και ισπανικών μυστικών υπηρεσιών με τις αμερικανικές είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο είναι γνωστό. Τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που παρακολουθούν Γάλλοι και Ισπανοί - σε ζώνες πολέμου και άλλες περιοχές εκτός των συνόρων τους - τις μοιράζονται κατόπιν με την NSA, γεγονός που δείχνει ότι ο ρόλος των Ευρωπαίων στις παρακολουθήσεις διεθνώς είναι πολύ μεγάλος. Μάλιστα ο Κλάπερ φέρεται να λέει ότι «πολλά από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αναληθή», δηλώνει όμως απρόθυμος να τα διορθώσει καθώς θεωρεί ότι αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη μελλοντική συνεργασία των αμερικανικών υπηρεσιών με τις ευρωπαϊκές.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για περιορισμό της δράσης της NSA που έφεραν στο Κογκρέσο εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων, δήλωσε χθες ότι «αναγνωρίζουμε την ανάγκη να τεθούν πρόσθετοι περιορισμοί στη συλλογή και χρήση πληροφοριών». Για παράδειγμα, το πλήρες εύρος των παρακολουθήσεων μέσα στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δεν είναι γνωστό, όμως η απόφαση του Ομπάμα δείχνει πως επιθυμεί την ελάττωσή τους. Το περιοδικό «Σπίγκελ», βάσει των εγγράφων του Σνόουντεν, είχε αποκαλύψει τον Αύγουστο ότι η NSA το καλοκαίρι του 2012 μπήκε μέσα στο σύστημα τηλεφωνικών διασκέψεων του ΟΗΕ και έσπασε τους κωδικούς, με αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες να καταγράψει 458 συνομιλίες.

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη αρνήθηκε να μιλήσει για τις κατηγορίες σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Ανγκελα Μέρκελ. «Τους δίνουμε οδηγίες», είπε για τις μυστικές υπηρεσίες. «Αλλά τα τελευταία χρόνια οι ικανότητές τους αναπτύχθηκαν και επεκτάθηκαν. Για τον λόγο αυτόν προχώρησα σε επανεξέταση των δραστηριοτήτων τους προκειμένου να είμαι βέβαιος ότι τα όσα είναι ικανές να κάνουν δεν συμπίπτουν με εκείνα που κάνουν», τόνισε. Αμερικανός πρώην αξιωματούχος εκφράζει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» φόβους ότι η «μαγεία του Ομπάμα» έλαβε τέλος. «Επιστρέφουμε στο 2004, όταν οι Ευρωπαίοι θεωρούσαν ότι δεν έχει σημασία αν είσαι Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικανός, λευκός ή μαύρος, αφού όλοι οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο», λέει. Και η κατακραυγή μπορεί να μεγαλώσει, μετά την αποκάλυψη ότι παρακολουθούνταν 35 ξένοι ηγέτες.

Καμπανάκι και από Ολάντ
Επικριτικός απέναντι στις ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις των συμμάχων της εμφανίσθηκε χθες ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρακτική παρακολούθησης από τη ΝSA των συμμαχικών χωρών και των ηγετών τους, πρόσθεσε ότι ήδη γίνονται βήματα για την επίλυση της κρίσης και τόνισε ότι είναι αναγκαίο η Ευρώπη να λάβει μέτρα που θα προστατεύσουν τους πολίτες της.
 
http://www.tanea.gr/news/world/article/5050348/syggnwmh-alla-tha-sas-akoyme/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top