Oι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν υπογράψει συμφωνία με τις βρετανικές αρχές η οποία τους επιτρέπει να παρακολουθούν ανυποψίαστους Βρετανούς πολίτες, να επεξεργάζονται τα στοιχεία της παρακολούθησης και να τα αποθηκεύουν σε βάση δεδομένων. Η συμφωνία υπογράφτηκε το 2007 και συμπεριλαμβάνει παρακολουθήσεις σε τηλεφωνικές διαλέξεις σταθερών και κινητών τηλεφώνων, σε φαξ, σε emails, αλλά και στο Διαδίκτυο. Με άλλα λόγια «οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας, εκτός από τα σήματα καπνού», όπως πολύ σκωπτικά παρατηρεί Βρετανός αναλυτής.

Guardian και Channel 4

Αυτό προκύπτει από απόρρητα έγραφα που έχουν στην κατοχή τους η εφημερίδα Guardian και το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4. Τα έγραφα για μία ακόμη φορά αποτελούν μέρος του ογκώδους υλικού που έχει αποσπάσει από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) ο πρώην εργαζόμενος σε αυτήν Εντουαρντ Σνόουντεν.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως άλλο έγγραφο, και αυτό με την ένδειξη άκρως απόρρητο, αποδεικνύει ότι η NSA από το 2005 μεθόδευε την παρακολούθηση πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και πολιτών άλλων χωρών που ανήκουν στο λεγόμενο γκρουπ των «πέντε ματιών». Στο γκρουπ αυτό εκτός από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ανήκουν η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς. Οι χώρες αυτές έχουν υπογράψει συμφωνία η οποία από τη μια επιτρέπει τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών τους και από την άλλη απαγορεύει τις παρακολουθήσεις πολιτών της μιας χώρας από την άλλη. Υπογραφή πως, όπως αποδεικνύεται, δεν σεβάστηκαν οι ΗΠΑ.


Οπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, εδώ στη Βρετανία ίσως το πιο σημαντικό από όλα σε αυτές τις αποκαλύψεις είναι πως πρόκειται για παρακολουθήσεις ανυποψίαστων πολιτών και όχι υπόπτων για παράνομες πράξεις. Με δεδομένο ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν τυχαία, χωρίς κάποια συγκεκριμένη δομή, σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος που ζει και εργάζεται στη Βρετανία μπορεί να έχει πέσει θύμα αυτής της πρακτικής. «Γεγονός που παραβιάζει κατάφωρα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζουν οι αναλυτές.

Η Guardian με τη σειρά της επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ξεκάθαρα η παρακολούθηση ανυποψίαστων-αθώων Βρετανών πολιτών από τις ΗΠΑ. Η αποκάλυψη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων αποκαλύψεων που έχει κάνει η εφημερίδα με βάση τα έγραφα που έχει αποσπάσει ο Σνόουντεν.

Πριν από μερικές εβδομάδες είχε αποκαλυφθεί επίσης ότι μυστικές υπηρεσίες των Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Σουηδίας τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αναπτύξει από κοινού μηχανές που μπορούν να παρακολουθούν το Διαδίκτυο αλλά και τηλεφωνικές συνομιλίες. Μάλιστα οι παρακολουθήσεις αυτές γίνονται κατόπιν συμφωνίας που έχουν συνάψει οι εν λόγω υπηρεσίες με εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Τότε το δημοσίευμα αυτό είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητάει την αυτολογοκρισία των βρετανικών ΜΜΕ καθώς, όπως υποστηρίζει, τέτοια δημοσιεύματα κάνουν «κακό στη χώρα καθώς δίνουν πολιτικό υλικό στους εχθρούς της Βρετανίας». Μάλιστα ο Ντέιβιντ Κάμερον απείλησε ανοιχτά τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πως αν δεν σταματήσουν να δημοσιεύουν «βλαπτικό υλικό», όπως το χαρακτήρισε, και αν «δεν δείξουν κοινωνική υπευθυνότητα, θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να παραμείνει αδρανής».

Εν αναμονή αντιδράσεων

Ετσι αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι αντιδράσεις τις επόμενες μέρες καθώς, όπως λέει η εφημερίδα, από τη στιγμή που έχει αυτό το υλικό στα χέρια της είναι υποχρεωμένη να το δημοσιεύει για να μάθει ο κόσμος τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών παρακολούθησης».

Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως η Guardian ήρθε σε επαφή τόσο με τους Βρετανούς υπουργούς Εξωτερικών της εποχής εκείνης όσο και με τον Λευκό Οίκο. Επίσης επικοινώνησε με εκπρόσωπο του Αμερικανικού Πρακτορείου Εθνικής Ασφαλείας αλλά και με το Κυβερνητικό Αρχηγείο Επικοινωνιών (GCHQ), δηλαδή την αντίστοιχη μυστική υπηρεσία της Βρετανίας που είναι υπεύθυνη να παρακολουθεί και να καταγράφει επικοινωνίες. Ολοι τους αρνήθηκαν να σχολιάσουν το παραμικρό για τις αποκαλύψεις.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συνεχιστε ετσι μπραβο

Δημοσίευση σχολίου

top