Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) φέρεται να παρακολούθησε περισσότερες από 33 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνομιλίες Νορβηγών σε διάστημα ενός μήνα τον περασμένο χειμώνα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας.
 
Ωστόσο η νορβηγική κυβέρνηση έσπευσε να διευκρινίσει ότι η παρακολούθηση των κλήσεων έγινε από την εθνική της υπηρεσία πληροφοριών και όχι από τις ΗΠΑ.
 
Το δημοσίευμα της εφημερίδας Dagbladet βασίζεται σε έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Έντουαρντ Σνόουντεν και συνυπογράφεται από τον Γκλεν Γκρίνγουολντ, τον πρώην δημοσιογράφο της Guardian, ο οποίος δημοσίευσε τις πληροφορίες του Σνόουντεν.

 
Σύμφωνα με την Dagbladet, η NSA παρακολούθησε 33,19 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις Νορβηγών κατά το διάστημα 10 Δεκεμβρίου με 8 Ιανουαρίου 2013. "Πρόκειται για δεδομένα που συγκέντρωσε η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του νορβηγικού στρατού σε εμπόλεμες περιοχές στο εξωτερικό ή (για δεδομένα) που συνδέονται με την μάχη κατά της τρομοκρατίας, επίσης στο εξωτερικό", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας Κγελ Γκράντχέιγκεν.

"Δεν πρόκειται για τη συγκέντρωση πληροφοριών από την Νορβηγία εναντίον της Νορβηγίας, αλλά για τη συγκέντρωση πληροφοριών που μοιραζόμαστε με τις ΗΠΑ", πρόσθεσε ο ίδιος.

 
Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι οποιοσδήποτε από τους 5,1 εκατομμύρια κατοίκους της Νορβηγίας--στενού συμμάχου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ-- θα μπορούσε να έχει πέσει θύμα παρακολούθησης του τηλεφώνου του.


Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Νορβηγία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό, κατά κεφαλήν, υποκλαπεισών συνομιλιών από την NSA την περίοδο εκείνη, προσθέτει το δημοσίευμα.

 
Η παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων περιελάμβανε την καταγραφή πληροφοριών όπως η διάρκεια της κλήσης, η ταυτότητα των καλούντων και των αποδεκτών των κλήσεων, η τοποθεσία απ΄όπου γινόταν η κλήση και ο σειριακός αριθμός των συσκευών, γράφει η Dagbladet.

 
"Οι φίλοι δεν θα πρέπει να κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον", δήλωσε σήμερα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ και πρόσθεσε ότι "είναι νόμιμη η συγκέντρωση πληροφοριών αλλά θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να βασίζεται σε υποψίες".


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top