ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Αλλεπάλληλες παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων εντόπισε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) «μοιράζοντας» πρόστιμα 315.000 ευρώ και αυστηρές προειδοποιήσεις και συστάσεις προς διάφορες πλευρές, διατάσσοντας παράλληλα την άμεση διαγραφή ή καταστροφή στοιχείων.

Αλλεπάλληλες παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων εντόπισε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) «μοιράζοντας» πρόστιμα 315.000 ευρώ και αυστηρές προειδοποιήσεις και συστάσεις προς διάφορες πλευρές, διατάσσοντας παράλληλα την άμεση διαγραφή ή καταστροφή στοιχείων.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΑΠΠΔ, που παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη ο πρόεδρος της Αρχής Π. Χριστόφορος (επίτιμος σύμβουλος Επικρατείας), οι περισσότερες καταγγελίες και προσφυγές που έγιναν την περασμένη χρονιά αφορούσαν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη Δημόσια Διοίκηση - Αυτοδιοίκηση και την κρατική δράση, τον τομέα της ιδιωτικής οικονομίας, τις εργασιακές σχέσεις κ.λπ.

Η Αρχή επέβαλε κυρώσεις και απέτρεψε παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με ανεξέλεγκτη χρήση καμερών, την αζήτητη ηλεκτρονική επικοινωνία (spam) και την επιθετική εμπορική διαφήμιση, την αυθαίρετη δράση εισπρακτικών εταιρειών, την απαγορευμένη συγκέντρωση και διαρροή φορολογικών και εισοδηματικών στοιχείων τεράστιου αριθμού πολιτών.

Αυθαιρεσίες «Τειρεσία»
Παράλληλα απέτρεψε τη δημιουργία «μαύρων λιστών», παρενέβη σε αυθαίρετες χρήσεις του συστήματος «Τειρεσίας», αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας, που σχετίζονται με την πλοήγηση στους δρόμους, την τηλεειδοποίηση - τηλεφροντίδα - τηλεμετρία (κυρίως για ηλικιωμένους, ανηλίκους και ευάλωτα άτομα), τη χρήση βιομετρικών δεδομένων (γεωμετρία χεριού, ματιών, κινήσεις) που εξετάζονται πειραματικά για την πρόσβαση σε χώρους αυξημένης ασφάλειας. Σύμφωνα με την 352 σελίδων έκθεση, στις αρχές του 2014 εκκρεμούσαν 671 καταγγελίες - προσφυγές για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, 253 για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, 215 για τον τομέα των διωκτικών αρχών και της δημόσιας τάξης και 170 για τη Δημόσια Διοίκηση - Αυτοδιοίκηση και την κρατική δράση, 214 για τις εργασιακές σχέσεις κ.λπ. Στην έκθεση η ΑΠΠΔ διαμαρτύρεται για την ελλιπή στελέχωση που επιδεινώθηκε με την αποχώρηση ειδικών επιστημόνων, τονίζοντας ότι δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό και τους απαραίτητους πόρους, τη στιγμή που πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός και το εύρος των διοικητικών ελέγχων σε κρίσιμους τομείς.

Τη μερίδα του λέοντος στα πρόστιμα είχε το 2013 η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που τιμωρήθηκε με 150.000€ γιατί δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για εκατομμύρια φορολογικά δεδομένα πολιτών, με συνέπεια να διαρρεύσουν σε τρίτους (εταιρείες κ.λπ.) τεράστιος όγκος στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις μιας 10ετίας για εισοδήματα, ακίνητα, έκτακτες εισφορές κ.λπ. Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία που βρίσκεται σε εξέλιξη (κατά την ανάκριση υπήρξαν και προφυλακίσεις), ενώ η ΓΓΠΣ έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά του προστίμου, ομολογώντας ουσιαστικά την αδυναμία του συστήματος ασφαλείας που αποδείχθηκε διάτρητο.

Το άλλο μεγάλο πρόστιμο (75.000€) μπήκε σε ξένο τραπεζικό όμιλο που στο πλαίσιο προωθητικής εμπορικής πολιτικής είχε συγκεντρώσει και αναζητούσε από εξειδικευμένες εταιρείες στοιχεία για φορολογικά δεδομένα πολιτών με συγκεκριμένο εισόδημα (π.χ. άνω των 25.000 ή άνω των 60.000€), ΙΧ, δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, με διευθύνσεις, ΑΦΜ, τηλέφωνα κ.λπ.

Παρακολούθηση χώρων
Η ΑΠΠΔ «ξήλωσε» κάμερες όχι μόνο σε εργασιακούς χώρους, αλλά και σε φροντιστήρια, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικές χαρές κ.λπ., επιτρέποντας σε οριακές περιπτώσεις (εκτός ωραρίου ή στον εξωτερικό περίβολο σχολικών συγκροτημάτων), εξηγώντας τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας το να συνηθίσει κάποιος από μικρός ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθείται.

Στην ίδια λογική εμπόδισε να μπουν κάμερες στο εσωτερικό των συρμών του μετρό, επιτρέποντας μόνο εξωτερικά και υποδεικνύοντας ηπιότερα μέτρα. Επέτρεψε τη βιντεοεπιτήρηση για την προστασία μνημείου από βανδαλισμούς με τη λειτουργία καμερών, όχι την ώρα που διέρχεται πολύς κόσμος από την πλατεία.

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ  
«Μπλόκο» σε χρήση φωτογραφιών στο Διαδίκτυο
Στις ιδιαίτερες υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε η Αρχή εμπόδισε την ανάρτηση φωτογραφικών ανηλίκου στο Facebook από τον ένα χωρισμένο γονέα, όταν δεν έχει τη συναίνεση του άλλου, παρενέβη στη χρησιμοποίηση γυμνών φωτογραφιών από πλαστικές επεμβάσεις σε αντιδικία πελάτη με πλαστικό χειρουργό, βοήθησε οροθετικό υπάλληλο των Σωμάτων Ασφαλείας να μετατεθεί χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων του και των λόγων υγείας. Επέκρινε τη νωθρότητα που συχνά δείχνει η Δημόσια Διοίκηση που αρνείται να εξυπηρετήσει πολίτες και να διαβιβάσει στοιχεία, επικαλούμενη προσχηματικά την παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Επέτρεψε υπό όρους τεχνολογίες τηλεειδοποίησης - ιατρικής φροντίδας, στο πλαίσιο προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», ενώ έβαλε «φρένο» αξιώνοντας να υπάρχει συγκατάθεση των πολιτών, προκειμένου να εγκατασταθούν σε εμπορικό χώρο κάμερες - αισθητήρες για την εφαρμογή συστήματος ανάλυσης - μέτρησης ακροατηρίου. Με το σύστημα αυτό και με γνώμονα το φύλο, την ηλικία, την ώρα και τη διάρκεια στάσης, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στοχευμένες διαφημίσεις.

Εισπρακτικές
Η Αρχή τιμώρησε εισπρακτικές εταιρείες απευθύνοντας συστάσεις (και στις συνεργαζόμενες τράπεζες) για τον τρόπο λειτουργίας τους, επιβάλλοντας πρόστιμα σε πολλές εταιρείες για spam, ενώ απέρριψε καταγγελία ότι η Αστυνομία χρησιμοποιούσε το αυτόματο σύστημα σάρωσης και αναγνώρισης ελέγχου πινακίδων για την ταυτοποίηση - αναζήτηση οδηγών λόγω χρεών προς το Δημόσιο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64048122

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top