Αποφεύγει το Βερολίνο να σχολιάσει το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που αποκαλύπτει ότι γίνονται επί χρόνια παρακολουθήσεις από την κεντρική υπηρεσία πληροφοριών BND σε βάρος της Τουρκίας, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις της γείτονας με τη Γερμανία, χώρα φίλη και σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Γερμανός βουλευτής δεν δίστασε πάντως να απευθύνει ερώτημα εάν μεταξύ των χωρών που παρακολουθούνται από την BND βρίσκεται και η Ελλάδα.

Κανένα σχόλιο για την υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της Τουρκίας, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Spiegel δεν θέλησε να διατυπώσει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, Κριστιάνε Βιρτς, η οποία περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι παρακολουθήσεις επιβλέπονται από κυβερνητική επιτροπή της οποίας οι εργασίες και οι αποφάσεις είναι απόρρητες.

Ωστόσο, στο Βερολίνο, τα δημοσιεύματα έγιναν αφορμή για αλλεπάλληλες δηλώσεις αξιωματούχων, οι οποίοι διερωτώνται για το εύρος των παρακολουθήσεων: μάλιστα το μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χανς Κρίστιαν Στρέμπελε (Πράσινοι) διερωτήθηκε εάν μεταξύ των χωρών που παρακολουθούνται είναι και η Ελλάδα.
 
Ερωτηθείσα σχετικώς με το εάν η Τουρκία θεωρείται «φίλη χώρα» για την Γερμανία —μετά την χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της BND ότι η Γερμανία έχει ως αρχή να μην κατασκοπεύει φίλες χώρες— η κυρία Βιρτς δήλωσε ότι «η Γερμανία συνεργάζεται στενά με την Τουρκία σε πολλούς διαφορετικούς τομείς» και αναφέρθηκε στην Συρία και στο Ιράκ.

Σήμερα πάντως ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα Έμπερχαρντ Πολ συναντήθηκε με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ερντογάν Ισκάν, αλλά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ο διπλωμάτης «εκλήθη» από την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

«Κατηγορηματικά, δεν επρόκειτο για κλήση. Η συνάντηση ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά προκειμένου να διευκρινιστεί το δημοσίευμα», δήλωσε ο γερμανός εκπρόσωπος, τη στιγμή που η Αγκυρα ζητούσε να ενημερωθεί αν ευσταθεί το άρθρο του Spiegel και αν αληθεύει η υπόθεση της κατασκοπείας.

Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ - Έκαρντ δήλωσε από την πλευρά της ότι «οι ενέργειες κατασκοπίας της BND είναι σοβαρή υπόθεση, την οποία κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει» και κάλεσε την Καγκελάριο να δώσει εξηγήσεις, σχετικώς με το «από πότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση γνώριζε για τις δραστηριότητες της BND και πόσο μεγάλη είναι πραγματικά η έκταση της κατασκοπείας».

Σε διαφορετική γραμμή ο βουλευτής των Πρασίνων και πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Γιούργκεν Τριτίν υπεραμύνθηκε της δράσης της BND και συνέστησε «λιγότερη μεμψιμοιρία, περισσότερη ενημέρωση και καλύτερη αντίσταση στην κατασκοπία», ενώ πρόσθεσε ότι μία τυχαία συνακρόαση τηλεφωνημάτων υπουργών είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την συστηματική παρακολούθηση του υπηρεσιακού τηλεφώνου της Καγκελαρίου.

Από την πλευρά της Αριστεράς, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Γκρέγκορ Γκίζι ζήτησε να προωθηθεί «τουλάχιστον μία ευρεία μεταρρύθμιση του ελέγχου της μυστικής υπηρεσίας», υποστηρίζοντας ότι «η BND προφανώς προσπαθεί συστηματικά να αποφύγει τον έλεγχο του κοινοβουλίου».

Ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ χαρακτήρισε την ενδεχόμενη δραστηριότητα της BND αναφορικά με την Τουρκία και δήλωσε ότι «σίγουρα υπάρχουν καλοί λόγοι (για την παρακολούθηση)».

Το μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε (Πράσινοι) δήλωσε ότι «διερωτάται κανείς εάν ίσως υπάρχουν και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ τις οποίες να παρακολουθούσε η BND, π.χ. η Ελλάδα» και επισήμανε ότι η καγκελάριος Μέρκελ υποστηρίζει ότι δεν κατασκοπεύει κανείς φίλους και είναι αποτροπιαστικό, ενώ τονίζει επίσης ότι πρέπει τώρα η κυβέρνηση να πει τι γνώριζε και πότε η Καγκελαρία για τις δραστηριότητες της BND.

Ο πρώην πρόεδρος της BND Χανσγιέργκ Γκάιγκερ τάχθηκε υπέρ της κατάρτισης κώδικα τιμής, στο πλαίσιο του οποίου όλες οι χώρες της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ θα δεσμεύονται να μην κατασκοπεύουν η μία την άλλη.



 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top