- Ο άνθρωπος που έκανε τις αποκαλύψεις για την εθνική υπηρεσία ασφάλειας των ΗΠΑ έδωσε την πρώτη του συνέντευξη
στο περιοδικό "wired"
- Ο Έντουαρντ Σνόουντεν υποστηρίζει ότι ενδιαφέρεται μόνο για το καλό της χώρας του
- Η αγάπη του για την ελληνική μυθολογία
- Το πρόγραμμα MonsterMind και οι κίνδυνοι που κρύβει.

Αν και γνωρίζει ότι η ζωή του κινδυνεύει, μετά τις αποκαλύψεις που έκανε για την εθνική υπηρεσία ασφάλειας των ΗΠΑ "NSA", ο Έντουαρντ Σνόουντεν υποστηρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για τον εαυτό του, αλλά μόνο για το καλό της χώρας του.

Το "βαθύ λαρύγγι" έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στο περιοδικό "WIRED" και μιλάει για τις μυστικές υπηρεσίες, χαρακτηρίζει "απόλυτα ανίκανους" τους ερευνητές της NSA και αποκαλύπτει το πρόγραμμα MonsterMind και τους κινδύνους που κρύβει. 

Μιλώντας, για την παιδική του ηλικία - αν και δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες - αποκαλύπτει ότι ένα από τα καλύτερα αναγνώσματά του ήταν η ελληνική μυθολογία. Όπως λέει, δε, χαρακτηριστικά, "πιστεύω ότι τότε ήταν που ξεκίνησα να σκέφτομαι πάνω στο πώς αναγνωρίζουμε τα προβλήματα ενώ κατέληξα ότι η αξία ενός ανθρώπου προκύπτει από το πώς αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα".

Πώς έγινε το "βαθύ λαρύγγι"

Οι πρώτες ανησυχίες για τις πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δημιουργήθηκαν στον Σνόουντεν την περίοδο της κυβέρνησης Μπους όταν "βασανίζαμε ανθρώπους και είχαμε παρακολουθήσεις χωρίς εντάλματα". Αλλά τότε άλλαξε γνώμη ενόψει της εκλογής Ομπάμα.


"Έλεγε ότι δεν επρόκειτο να θυσιάσει τα δικαιώματά μας. Ότι δεν θα αλλάξουμε αυτό που είμαστε απλά για να συλλάβουμε ένα μικρό ποσοστό τρομοκρατών". Αλλά ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος τον απογοήτευσε: "Τράβηξαν τον εντελώς αντίθετο δρόμο. Τι σημαίνει για τη δημοκρατία και για μια κοινωνία όταν οι άνθρωποι που εκλέγεις στη βάση των δεσμεύσεων τους μπορούν να εξαγοράσουν τη θέληση των ψηφοφόρων;", αναρωτιέται.


Το επόμενο χτύπημα ήρθε τον Μάρτιο του 2012 όταν ο Σνόουντεν ανακάλυψε ότι η NSA διοχέτευε χωρίς επεξεργασία επικοινωνίες και δεδομένα στην Ισραηλινή αντικατασκοπεία. Αυτά αφορούσαν κυρίως τα email και τα τηλεφωνήματα εκατομμυρίων αμερικανών αραβικής και παλαιστινιακής καταγωγής οι συγγενείς των οποίων στην Παλαιστίνη θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι μόνο βάση των επικοινωνιών τους.

Άλλη μια φορά ταρακουνήθηκε ο Σνόουντεν όταν έμαθε ότι το 2012 μια ομάδα χάκερς στους κόλπους της NSA (TAO) επιχείρησε να "εισβάλλει" σε μια μεγάλη εταιρεία παροχής ίντερνετ στη Συρία εν μέσω εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Με το πρόγραμμα που θα εγκαθιστούσε η ομάδα η NSA θα είχε πρόσβαση στη διαδικτυακή "κίνηση" όλης της χώρας. Αλλά κάτι πήγε λάθος και τελικά με την παρέμβασή τους οι χάκερς έριξαν όλο το ίντερνετ στη Συρία μολονότι οι Σύριοι δεν κατάλαβαν ποτέ ότι πίσω από την κίνηση αυτή ήταν η αμερικανική κυβέρνηση.
 
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ύπαρξη ενός μυστικού προγράμματος γνωστού ως Mission Data Repository στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα να περνάνε από ένα κτίριο ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων και να διατηρούνται ένα τετράκις εκατομμύριο γκιγκαμπάιτ δεδομένων.

 
Και η αφορμή δόθηκε όταν ο διευθυντής της NSA Τζέιμς Κλάπερ στην ένορκη κατάθεσή του ενώπιον της Γερουσίας εμφανίστηκε να παραδέχεται, κατά τον Σνόουντεν, ότι η εξαπάτηση των Αμερικανών ήταν κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Το πρόγραμμα MonsterMind

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι κατά τον Σνόουντεν το πρόγραμμα με την κωδική ονομασία MonsterMind που αναπτύσσει η NSA. To πρόγραμμα αυτό, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά δημοσίως στη συνέντευξη στο Wired, είναι ο φύλακας των ΗΠΑ κατά ενδεχόμενων κυβερνοεπιθέσεων.

 
Αυτό, όμως, που το κάνει μοναδικό είναι ότι έχει τη δυνατότητα να "αντεπιτίθεται" μόνο του χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Και αυτό είναι πρόβλημα, εξηγεί ο Σνοουντεν, γιατί αυτές οι επιθέσεις συνήθως είναι συγκαλυμμένες. "Θα μπορούσε κάποιος να βρίσκεται στην Κίνα και να κάνει την επίθεσή του να φανεί ότι ξεκινά από τη Ρωσία. Και τότε εμείς θα καταλήγαμε να βομβαρδίσουμε κάποιο ρωσικό νοσοκομείο. Τι γίνεται τότε;", αναρωτιέται.

Παράλληλα το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το τέλος της ιδιωτικότητας καθώς, όπως εξηγεί ο πρώην συνεργάτης της NSA, για να μπορεί να ανιχνεύσει μια ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση θα πρέπει πρώτα να παρακολουθεί όλες τις ιδιωτικές συνομιλίες ανθρώπων από την άλλη άκρη του Ατλαντικού με αμερικανούς πολίτες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top