Θα ανιχνεύει την εγκεφαλική δραστηριότητα με ειδική φορετή συσκευή.

Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το BBC, η γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell ετοιμάζει μια νέα εφαρμογή για χρήση στο σπίτι η στην εργασία η οποία θα είναι ικανή να 'διαβάζει' τη διάθεση του χρήστη μέσω φορετού ηλεκτρο-εγκεφαλογράφου που θα ανιχνεύει την εγκεφαλική δραστηριότητα του χρήστη. To σύστημα πιθανόν να τεθεί σε κυκλοφορία το 2017. 

Ο ιθύνων του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Dell, Jai Menon, τόνισε στο BBC ότι ένα team της εταιρείας εργάζεται εντατικά για την τελειοποίηση του λογισμικού που θα συνεργάζεται με φορητές συσκευές ανίχνευσης εγκεφαλικών κυμάτων που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, όπως της εταιρείας Neurosky, ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύει την διάθεση όποιου το χρησιμοποιεί, με ακρίβεια 90%.

Σχετικά με τις προοπτικές χρήσης ενός τέτοιου λογισμικού, ο Menon δήλωσε ότι "Εάν καταφέρουμε να ανιχνεύσουμε επιτυχώς ότι ο χρήστης εργάζεται εντατικά, το σύστημα θα μπορεί να μειώνει στο ελάχιστο οποιαδήποτε δραστηριότητα του αποσπά την προσοχή, στέλνοντας, για παράδειγμα, κάθε εισερχόμενη κλήση στον τηλεφωνητή. Παρομοίως, εάν το σύστημα διαισθανθεί ότι ο χρήστης εργάζεται για πολύ ώρα με εντατικούς ρυθμούς, θα του συνιστά να κάνει ένα διάλειμμα". 

Ο Jai Menon, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πιθανές εφαρμογές του συστήματος ανάγνωσης της διάθεσης που ετοιμάζει η Dell, στα videogames: "Εάν το σύστημά μας καταλάβει ότι οι παίκτες βαριούνται θα μπορεί να ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας του εκάστοτε videogame για να τους κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Ενώ εάν διαισθανθεί ότι ο gamer αγχώνεται, θα δίνει στοιχεία για το πως να τελειώσει την πίστα". 

Παρ όλες τις πολλαπλές εφαρμογές του συστήματος ανίχνευσης διάθεσης του χρήστη της Dell, πολλοί ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι μια τέτοια συσκευή θα προκαλέσει αντιδράσεις, εφόσον είναι επιτυχής, αφού η διάθεση ενός εργαζομένου θα μπορεί να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή υπό τον έλεγχο του εκάστοτε εργοδότη.

http://www.lifo.gr/now/digital-life/51160

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top