Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν υποκλέψει τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνδιάλεξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον και κατασκόπευουν εδώ και χρόνια την Τουρκία έγραψε το Der Spiegel.

Στην κυριακάτικη έκδοσή του, το γερμανικό περιοδικό επιβεβαιώνει, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές του, ότι μία τηλεφωνική συνομιλία του Τζον Κέρι υπεκλάπη «κατά λάθος» το 2013 από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND).

Ο αμερικανός υπουργός συζητούσε τότε για την ένταση στη Μέση Ανατολή μέσω δορυφορικής σύνδεσης.

Σύμφωνα με το Der Spiegel ένα χρόνο νωρίτερα η BND είχε υποκλέψει την τηλεφωνική συνομιλία της Χίλαρι Κλίντον με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν.

Οι τηλεφωνικές αυτές συνδιαλέξεις υπεκλάπησαν κατά λάθος και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες δε στόχευαν ειδικά αυτούς τους δύο αξιωματούχους, γράφει το Der Spiegel.

Το περιοδικό επίσης αναφέρει ότι γνωρίζει πως η γερμανική κυβέρνηση είχε δώσει εντολή στις μυστικές υπηρεσίες από το 2009 να κατασκοπεύουν την Τουρκία, τον εταίρο της Γερμανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του οι στόχοι κατασκοπείας επικαιροποιούνται κάθε 4 χρόνια από τη γερμανική κυβέρνηση. Όμως οι προτεραιότητες δεν τροποποιήθηκαν μετά την υπόθεση κατασκοπείας με τις ΗΠΑ και η Τουρκία παρακολουθείται πάντα.

Χθες η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ) και τα δημόσια δίκτυα ραδιοτηλεόρασης NDR και WDR μετέδωσαν ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνδιάλεξη της πρώην υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Χίλαρι Κλίντον επικαλούμενα τα έγγραφα τα οποία παρέδωσε στην αμερικανική CIA ένας διπλός πράκτορας ο οποίος εργαζόταν στη γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας BND.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top