Τα εργαστήρια ερευνών της Kaspersky αναφέρουν πως 20% των οικονομικών κλοπών προέρχεται από τα κινητά τηλέφωνα.

Χρησιμοποιείται το δωρεάν Wi-Fi του αεροδρομίου;;
Αν ναι, τότε καλό θα ήταν να γνωρίζετε το παρακάτω….

Ακόμα και με την χρήση δωρεάν Wi-Fi σε ένα αεροδρόμιο, μπορεί κάποιος χάκερ να βρει την ευκαιρία και να αποκτήσει πρόσβαση στο laptop ή το smartphone σας.

Τα νέα προγράμματα που ανακαλύπτουν οι χάκερ είναι πάρα πολλά, καθώς σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει και κάτι νέο. Έτσι εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πως κανείς πια δεν πρέπει να νοιώθει ασφαλής στο διαδίκτυο.

Τα εργαστήρια ερευνών της Kaspersky (εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο ασφαλείας στο διαδίκτυο), αναφέρουν πως υπάρχει το απίστευτο ποσοστό του 20% στην αύξηση των κλοπών οικονομικών δεδομένων από κινητές συσκευές.

Έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν και καταλαβαίνουν πόσο εύκολο είναι να πέσουν θύματα χάκινγ.

Σύμφωνα με τον Jurica Dujmovic του Marketwatch υπάρχουν κάποιοι τρόποι κλοπής προσωπικών δεδομένων και χρημάτων που δεν είναι γνωστοί.

Αν και μέχρι πριν από λίγο καιρό έμοιαζε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα έχει γίνει πραγματικότητα η κλοπή των δεδομένων από το κινητό ενός χρήστη, μόνο με την χρήση μίας εφαρμογής η οποία στρέφεται μέσω του κινητού του δράστη προς το θύμα.

Πρόκειται για την εφαρμογή NFCProxy, η οποία παρουσιάστηκε στην Defcon hacker conference στο Λας Βέγκας το 2012. Η εφαρμογή NFCProxy έχει τη δυνατότητα να διαβάζει και να μεταφέρει δεδομένα από πιστωτικές κάρτες, χωρίς να χρειάζεται καν να τις ακουμπήσει.

Έτσι κάρτες όπως οι PayPass, Zip, payWave αλλά και οι ExpressPay της Visa, MasterCard, Discover και American Express μπορούν να διαβαστούν από την εφαρμογή.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να στραφεί το κινητό του δράστη προς το θύμα και χωρίς καν να έχουμε επαφή ο RFID reader θα κάνει τα υπόλοιπα.

Έτσι με τα κλεμμένα στοιχεία δίνεται οι δυνατότητα σε επιτήδειους να κάνουν  εύκολα και γρήγορα, και βασικά χωρίς να τους έχει καταλάβει κανείς, τις ηλεκτρονικές τους αγορές.

Υπάρχει και η εφαρμογή NFC που από απόσταση μπορεί να πάρει τον έλεγχο ολόκληρου του κινητού ενός θύματος.

Προγραμματιστές της Georgia Tech ανακάλυψαν έναν τρόπο ώστε να κάνουν ένα iPhone «κατάσκοπο» που παρακολουθεί και απομνημονεύει με επιτυχία 80% τους κωδικούς που χρησιμοποιεί κάποιος στο κινητό του (ακόμα και το ebanking) μαντεύοντας τι πλήκτρο πατάει κάθε φορά ο χρήστης του κινητού.

Η εφαρμογή keylogger έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να βρίσκεται κοντά στο πληκτρολόγιο που χρησιμοποιεί το θύμα για να “μαντέψει” ποιο πλήκτρο πατάει την κάθε φορά.

Ο ιός του Wi-Fi δεν απευθύνεται αποκλειστικά στα smartphone αλλά επηρεάζει όλους τους χρήστες που συνδέονται ασύρματα στο διαδίκτυο.

Στην περίπτωση αυτή, το κακόβουλο λογισμικό εμφανίζεται όχι στην συσκευή που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε χρήστης – θύμα, αλλά στον ρούτερ όπου και συλλέγει τα στοιχεία που αποστέλλονται.

Ο χάκερ στην περίπτωση αυτή μετά την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού, έχει πρόσβαση σε όλους του κωδικούς που έχει χρησιμοποιήσει το θύμα και όσοι έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμενο ρούτερ...

Συνήθως τα κινητά μας τηλέφωνα βρίσκουν μόνα και ενεργοποιούν την σύνδεση στο ασύρματο δίκτυο Wi-Fi, όμως οι χάκερ ανακαλύπτουν ονόματα που μοιάζουν με κάποιο γνωστό όνομα που παρέχει δωρεάν ίντερνετ όπως π.χ “Starbucks” ή “attwifi,”, μπερδεύοντας το κινητό που συνδέεται σ” αυτά τα δίκτυα. Οι χάκερ αποκτούν αμέσως πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα και μόλις τα πάρουν, αποσυνδέονται, χωρίς ο χρήστης να καταλάβει τίποτα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top