Το 2017 ήταν μια χρονιά που αποδείχθηκε ότι τίποτα δεν ήταν ασφαλές. Η μια κυβερνοεπίθεση διαδεχόταν την άλλη, από την παραβίαση στην εταιρεία Equifax που άφησε εκτεθειμένη τη μισή Αμερική, μέχρι παγκόσμιες εκστρατείες εκβιασμού και λύτρων που στοίχισαν σε εταιρείες εκατομμύρια δολάρια. Και όλες οι κυβερνοεπιθέσεις έγιναν σαν κεραυνός εν αιθρία, υπογραμμίζοντας παράλληλα το πόσο ανησυχητικά εύθραυστες είναι οι προσωπικές πληροφορίες μας.

Έχουν γνωστοποιηθεί αρκετά ακόμα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι κρατικοί χάκερ, ενώ πλέον η δημιουργία εξελιγμένων τρόπων διάδοσης κακόβουλου λογισμικού και λογισμικού εκβιασμού (λυτρισμικό), αλλά και τρόπων κλοπής δεδομένων από εταιρείες, είναι πιο εύκολη από ποτέ.

Επιπλέον, οι εταιρείες συχνά αποτυγχάνουν να βρουν και να διορθώσουν εγκαίρως τα αδύναμα σημεία στα συστήματα ασφαλείας τους.

Και τα χειρότερα έρχονται. «Καθώς χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο ολοένα και περισσότερο για τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας, οι εγκληματίες συνειδητοποιούν την πραγματική αξία των δεδομένων που προστατεύουν οι οργανισμοί και οδηγούμαστε στη στοχοποίηση των εν λόγω εταιρειών. Σαν αποτέλεσμα, βλέπουμε περισσότερες παραβιάσει μεγάλου βεληνεκούς, περισσότερες παραβιάσεις σε μεγάλες εταιρείες», δήλωσε ο Μαρκ Νουνίκοβεν, αντιπρόεδρος του τμήματος έρευνας υπολογιστικού νέφους (Cloud) στην εταιρεία ασφάλειας Trend Micro.

Συγκεκριμένα, το λυτρισμικό, δηλαδή το λογισμικό που κλειδώνει αρχεία, ώστε μετά οι χάκερ να μπορούν να ζητήσουν λεφτά ώστε τα αρχεία να γίνουν πάλι διαθέσιμα στην ιδιοκτήτρια εταιρεία, συναντιέται όλο και περισσότερο.

σχόλιο ID-ont: Γι΄αυτό λέμε σήμερα, ΟΧΙ στις Κάρτες. Αυτές αποτελούν την κερκόπορτα από την οποία θα εισέλθουν στη ζωή μας, όλες οι "σύγχρονες" μέθοδοι συναλλαγών με βιομετρικά στοιχεία, με την φτηνή πρόφαση ότι προσφέρουν ασφαλέστερες μεθόδους συναλλαγών. Έτσι όμως θα μπει οριστική ταφόπλακα στις ελευθερίες του ανθρωπίνου προσώπου (ελευθερία συναλλαγών, προσωπικής επικοινωνίας, συναθροίζεσθε, διάχυσης ιδεών, πολύ προσωπικών επιλογών κοκ) καθότι η χρήση βιομετρικών στοιχείων (πχ. ίριδα, χροιά φωνής, σχήμα φλεβών στην παλάμη (vein pattern), δακτυλικό αποτύπωμα, σχήμα προσώπου, τρόπος βηματισμού, κ.α.) συνεπάγεται αναγνώριση και καταγραφή παντού και πάντα... 

sepe.gr: Παρελθόν θα αποτελούν στο προσεχές μέλλον οι κωδικοί πρόσβασης, καθώς ήδη από το 2018 η αναγνώριση μέσω βιομετρικών στοιχείων θα είναι μία από τις κυρίαρχες τάσεις. Νέα έρευνα της Deloitte εκτιμά ότι ήδη υπάρχουν σήμερα, παγκοσμίως, πάνω από ένα δισεκατομμύριο συσκευές, που περιλαμβάνουν έναν σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Η έρευνα της εταιρείας δείχνει ότι 15 εκατομμύρια καταναλωτές στην «ώριμη» ψηφιακά αγορά της Μεγάλης Βρετανίας διαθέτουν ένα smartphone, που ενσωματώνει σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 36% της εγκατεστημένης βάσης χρηστών, με το 79% αυτής της ομάδας να κάνει χρήση του σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η δε πιο κοινή βιομετρική εφαρμογή, αφορά το 96% των χρηστών, ήταν το ξεκλείδωμα του κινητού τηλεφώνου.

σχόλιο ID-ont: Θέλουν και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Κάρτα του Πολίτη! Γιατί; Για να βρίσκουν οι hackers πιο εύκολα τα στοιχεία μας;;;
Θα μας ζητήσουν συγνώμη για τις διαρροές δεδομένων και ταυτόχρονα θα υποσχεθούν ότι στο μέλλον θα λάβουν όλα τα απαραίητα μέτρα για να γίνουν οι Βάσεις Δεδομένων ασφαλέστερες; Τρομάρα τους...

Μεγάλη διαρροή δεδομένων πραγματοποίησαν οι Anonymous Greece, όπως αναφέρουν σε ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα cyberguerrilla.org.

«Σήμερα η κυβέρνηση της Ελλάδας δέχθηκε κυβερνοεπίθεση. Η σελίδα μας Anonymous Greece απαγορεύτηκε στο Facebook και γι’ αυτό αναρτάμε τις δράσεις μας στο cyberguerrilla.org». Με αυτό το μήνυμα, οι anonymous ενημερώνουν ότι σήμερα χακάρανε την ελληνική κυβέρνηση.

Στο μήνυμά τους, μιλούν για ένα νέο εγχείρημα που ονομάζεται «Unknown Project». Όπως αναφέρουν:

«Επιστρέψαμε!..
Αγαπητοί Έλληνες πολίτες,
Μετά από καιρό που είχαμε να δράσουμε ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση, ενώσαμε ξανά τις δυνάμεις μας για ένα εγχείρημα. Το εγχείρημα ονομάζεται Unknown Project. Το εγχείρημα αυτό προορίζεται να επεκταθεί στην παγκόσμια κοινότητα των Anonymous. Γιατί χρειάζεται να επεκταθεί το εγχείρημα;

σχόλιο ID-ont: Εξαιρετικό πανό στην φωτογραφία αριστερά, από το σχετικό συνέδριο στη Γερμανία: 
«1. Η Google φιλτράρει τις σκέψεις σου (φιλτράροντας τα αποτελέσματα των αναζητήσεών σου, με κάθε google search),
2. Η Apple ξέρει που είναι η μαμά σου (κάθε μαμά κι ένα iphone), 
3. Το Facebook επιλέγει τι θα διαβάσεις, (προβάλλοντας θέματα που σε "ενδιαφέρουν"),
4. H Amazon γνωρίζει τα δώρα που λαμβάνεις,
5. Η Microsoft κάνει "format" στα παιδιά σας (εννοώντας, μάλλον, ότι σβήνει από το μυαλό των παιδιών ότι τους έχει μάθει η κοινωνία, επανεγγράφοντας σε αυτό, τις αξίες που αυτή επιθυμεί...)»

euronews.gr: Στον κόσμο των χάκερς, υπάρχουν οι «καλοί» και οι «κακοί».

Οι «καλοί», που ονομάζονται «χάκερ με λευκά καπέλα», έχουν σκοπό την προάσπιση της δημοκρατίας, του χακτιβισμού, της ιδιωτικότητας και της ελευθερίας της πληροφόρησης.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι πιο διάσημοι από αυτούς είναι οι Anonymous, αν και στη διαδικτυακή κοινότητα υπάρχουν αρκετές συζητήσεις για το θέμα. 

Αυτές τις ημέρες, «χάκερ με λευκά καπέλα» από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στη Λειψία της Γερμανίας για το συνέδριο του Chaos Computer Club (CCC), του μεγαλύτερου σχετικού δικτύου στην Ευρώπη.


Οι αισθητήρες των smartphones, όπως τα επιταχυνσιόμετρα, τα γυροσκόπια και οι αισθητήρες εγγύτητας αποτελούν πιθανό τρωτό σημείο ως προς την ασφάλειά τους, σύμφωνα με ερευνητές του NTU Singapore (το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Νανιάνγκ της Σιγκαπούρης), που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο Cryptology ePrint Archive στις 6 Δεκεμβρίου.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δεδομένων από έξι διαφορετικούς αισθητήρες σε smartphones και εξελιγμένους αλγορίθμους machine learning και deep learning, οι ερευνητές κατάφεραν να ξεκλειδώσουν smartphones με Android τα οποία είχαν αριθμό ΡΙΝ από τους 50 πιο κοινούς, με ακρίβεια 99,5%, σε μόλις τρεις προσπάθειες. Το κορυφαίο προηγούμενο ποσοστό επιτυχίας για τους 50 πιο κοινούς αριθμούς ΡΙΝ ήταν 74%, ωστόσο η τεχνική του ΝΤU μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθούν και οι 10.000 πιθανοί συνδυασμοί τετραψήφιων ΡΙΝ.

Με επικεφαλής τoν Σιβάν Μπασίν, ερευνητή των εργαστηρίων Temasek, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τους αισθητήρες για να βρουν ποιους αριθμούς πατούσαν οι χρήστες, χρησιμοποιώντας ως «οδηγούς» την κλίση του κινητού και το πόσο φως μπλόκαραν ο αντίχειρας ή τα άλλα δάκτυλα.
 
Οι ερευνητές θεωρούν πως η δουλειά τους υποδεικνύει ένα σημαντικό πρόβλημα στον χώρο της ασφάλειας smartphones, καθώς η χρήση των αισθητήρων στα τηλέφωνα δεν απαιτεί τη χορήγηση σχετικής άδειας από τον κάτοχο της συσκευής- και τα δεδομένα τους είναι ανοιχτά και διαθέσιμα προς χρήση από όλες τις εφαρμογές.

Στο βιβλίο της Α΄ Λυκείου «Αρχές Οικονομίας» κεφ 10, σελ 134-137, διαβάζουμε για τους στόχους της κρατικής παρέμβασης: Το κράτος παρεμβαίνει για να :

α) εξασφαλίσει ορισμένες υπηρεσίες στους πολίτες που μόνο αυτό θα μπορούσε να δώσει: άμυνα της χώρας, προστασία από κακοποιούς, δημόσια υγιεινή, δημιουργία υποδομών κλπ.

β) αντιμετωπίσει ανισότητες στα εισοδήματα και στον πλούτο: δίνει συντάξεις, διάφορα βοηθήματα με τη μορφή επιδομάτων (ανεργίας, οικογενειακών κλπ.) ή προσφέρει δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή διάφορα αγαθά (εκπαίδευση, συγκοινωνίες, παιδικούς σταθμούς, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομειακή περίθαλψη, κλπ) που συχνά ονομάζονται κοινωνικός μισθός.

γ) πετύχει τη μέγιστη δυνατή παραγωγή από τους υπάρχοντες πόρους: αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων και άμβλυνση συνεπειών αυτών, πλήρη απασχόληση παραγωγικών συντελεστών, διάχυση καινοτομιών παραγωγής κλπ

δ) μεριμνήσει για το μέλλον: Προβλέπει τις μελλοντικές ανάγκες και τα πιθανά μελλοντικά προβλήματα και επεξεργάζεται λύσεις, δηλ. προσπαθεί να ενισχύσει την αναπτυξιακή διαδικασία της κοινωνίας.

Νομίζουμε πως πρόκειται για μια εξαιρετική παρουσίαση του ρόλου του κράτους, της σπουδαιότητας ύπαρξής του και - στο βαθμό που επιτελεί τις ανωτέρω λειτουργίες - της αναγκαιότητας πληρωμής φόρων από όλους μας.

Αφορμή για την ανωτέρω παράθεση της λειτουργίας του κράτους αποτελούν οι νέες δραστηριότητες στις οποίες έχει επιδοθεί τα τελευταία χρόνια, οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, δεν εμπίπτουν στο αντικείμενο της λειτουργίας του, αλλά αποτελούν υπέρβαση αυτής και «εισπήδησή» του, σε άλλους τομείς που δεν του ανήκουν.

Όλοι μας πρέπει να χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται τα μετρητά στην φυσική τους μορφή. Αυτό ασκεί ισχυρό νομισματικό έλεγχο στους τυχοδιωκτισμούς των κυβερνήσεων και των τραπεζών.

Έχουμε πει για τον πόλεμο κατά των μετρητών στην φυσική τους μορφή και θα το κάνουμε πολλές φορές ακόμα. Μιλήσαμε για συγκεκριμένους στόχους του μονοπωλιακού κεντρικού νομισματικού σχεδιασμού, οι οποίοι προσβλέπουν στην παρακολούθηση των ιδιωτικών οικονομικών συναλλαγών των πολιτών και στη χάραξη πολιτικής αρνητικών επιτοκίων. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου μέσω του οποίου οι κυβερνήσεις καλύπτουν τις βρομιές τους όσον αφορά τη νομισματική πολιτική και προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το εγγενώς ασταθές τραπεζικό σύστημα.

Σε ένα σύστημα πολιτικού fiat χρήματος και κλασματικών αποθεματικών, υπάρχουν πολύ ελάχιστοι περιορισμοί στην επέκταση της προσφοράς χρήματος και των τραπεζικών πιστώσεων. Η προοπτική της διάσπασης ολόκληρου του νομισματικού συστήματος, περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ασυδοσία των κυβερνήσεων και του τραπεζικού συστήματος στην άμβλυνση της αγοραστικής δύναμης του χρήματος και του ύψους του επιτοκίου – αλλά αυτό δεν αρκεί τελικά.

Η χρήση μετρητών ασκεί έλεγχο και προστατεύει το νομισματικό σύστημα

Υπάρχει μια παγκόσμια ώθηση από τους νομοθέτες για την εξάλειψη της χρήσης φυσικών μετρητών σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η κίνηση αναφέρεται συχνά ως "Ο πόλεμος κατά των μετρητών" και υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες:
1. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θέλουν την εξάλειψη της χρήσης μετρητών καθώς αυτό θα διευκολύνει την παρακολούθηση όλων των τύπων συναλλαγών - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιούνται από εγκληματίες.
2. Σαν εχθρός ορίζονται εγκληματίες και τρομοκράτες, οι οποίοι χρησιμοποιώντας χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας καθιστούν τις παράνομες συναλλαγές ευκολότερες και αυξάνουν την ανωνυμία.
3. Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι απλοί πολίτες καθώς η καταναγκαστική εξάλειψη των φυσικών μετρητών θα έχει πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία και τις κοινωνικές ελευθερίες.

Είναι τα μετρητά ακόμα ο βασιλιάς;
 
Τα μετρητά ήταν πάντα ο βασιλιάς - αλλά ξεκινώντας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η ευκολία χρήσης των νέων τεχνολογιών συνέβαλε στη βελτίωση της βιωσιμότητας των συναλλαγών εκτός μετρητών:
-Ηλεκτρονική τραπεζική
-Smartphones
-Τεχνολογίες πληρωμών
-Κρυπτονομίσματα

Το 2015, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές χωρίς μετρητά παγκοσμίως αξίας 426 δισ. δολαρίων - αύξηση κατά 50% από το 2010.

Και σήμερα, υπάρχουν πολλοί τρόποι πληρωμής ψηφιακά, όπως:

Πράκτορες παρακολουθούν, πράκτορες που με την σειρά τους παρακολουθούν πράκτορες. Θα μπορούσε να αποτελεί κατασκοπευτικό θρίλερ, τοποθετημένο στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Μόνο που δεν λαμβάνει χώρα στους σκοτεινούς δρόμους της Μόσχας, τους οποίους οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες συνήθιζαν να αποκαλούν «τα πιο επικίνδυνα και πιο σημαντικά πεδία μάχης των πληροφοριοδοτών». Ούτε περιλαμβάνει πισώπλατα μαχαιρώματα, διπλές ταυτότητες, προσχηματικές σεξουαλικές σχέσεις και απόρρητα έγγραφα σε χοντρούς μαύρους φακέλους.

Αντιθέτως, αφορά χάκερ, μυστικές υπηρεσίες, υπολογιστές και λογισμικά που καθιστούν εφικτές τις ψηφιακές συρράξεις του λεγόμενου κυβερνοπολέμου. Μέσα σε αυτό το δαιδαλώδες περιβάλλον βρίσκεται και η Ελλάδα. Εκτός από τον γεωπολιτικό αναβρασμό στην ευρύτερη γειτονιά της, αποτελεί μέρος ενός παγκοσμιοποιημένου συστήματος, και ως εκ τούτου είναι ευάλωτη και εν δυνάμει στόχος σε τέτοιες απειλές. Αρκετοί αναλυτές, μάλιστα, επισημαίνουν ότι βρίσκεται εδώ και καιρό εμπλεκόμενη σ’ έναν υβριδικό πόλεμο με την Τουρκία.

Η κυβερνοαπειλή (cyber threat) αποτελεί τη σύγχρονη ηλεκτρονική μορφή της τρομοκρατίας, καταδεικνύοντας πόσο ευάλωτα είναι τα κράτη και οι οικονομίες τους σε όλο τον πλανήτη. Διαδικτυακές επιθέσεις στοχοποιούν και οδηγούν σε παράλυση υπουργικές και κοινοβουλευτικές ιστοσελίδες, κυβερνητικές επικοινωνίες, online τραπεζικά συστήματα και δικτυακούς τόπους κορυφαίων ειδησεογραφικών οργανισμών.

Η αρμόδια γερμανική υπηρεσία για τα καρτέλ έκρινε ότι η εταιρεία Facebook καταχράστηκε την κυρίαρχη θέση της στην αγορά, σε μια απόφαση που αμφισβητεί την πρακτική του αμερικανικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιεί με στόχο το οικονομικό όφελος τα προσωπικά δεδομένα των δύο δισ. χρηστών μέσω στοχευμένης διαφήμισης.

Παρουσιάζοντας τα αρχικά ευρήματα από την έρευνα 20 μηνών, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ ανακοίνωσε ότι η Facebook έχει κυρίαρχη θέση μεταξύ των κοινωνικών δικτύων – έναν χαρακτηρισμό που η Facebook απέρριψε ως «ανακριβή».

Η Αρχή εμφανίστηκε αντίθετη στην απαίτηση της Facebook να εξασφαλίζει πρόσβαση σε στοιχεία τρίτων όταν ανοίγει ένας λογαριασμός – περιλαμβανομένων και στοιχείων από τα δικά της προϊόντα WhatsApp και Instagram – καθώς και τον εντοπισμό των ιστοσελίδων στις οποίες μπαίνουν οι χρήστες της.

«Πάνω από όλα, θεωρούμε τη συλλογή στοιχείων εκτός του κοινωνικού δικτύου της Facebook και την ενσωμάτωσή τους στον λογαριασμό του Facebook προβληματική», δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής Αντρέας Μουντ σε ανακοίνωση.

Αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν ένας χρήστης του Facebook κλικάρει σε μία σελίδα, η οποία διαθέτει την επιλογή like στο Facebook – ακόμα και όταν o χρήστης δεν κάνει like, πρόσθεσε.

Τεράστιες οικονομικές απώλειες υπέστησαν ρωσικές επιχειρήσεις το 2017 έπειτα από κυβερνοεπιθέσεις. Το θέμα είναι ότι ακόμα και έτσι, οι επιχειρηματίες υποτιμούν αυτή την υπαρκτή απειλή.

Κατά τη διάρκεια του 2017 οι ρωσικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου 116 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,6 δισεκατομμύρια ευρώ), από κυβερνοεπιθέσεις, γράφει η εφημερίδα RBK επικαλούμενη τα στοιχεία που παρουσίασε το Εθνικό Ίδρυμα Οικονομικών Ερευνών (ΕΙΟΕ).

Αυτό σημαίνει ότι μια στις πέντε ρωσικές επιχειρήσεις πλήττεται από χάκερ και όπως λένε οι ειδήμονες οι ρώσοι επιχειρηματίες υποτιμούν, προς το παρόν, τη σοβαρότητα της απειλής αυτής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΙΟΕ, την πρώτη θέση στον κατάλογο των επιχειρήσεων που πλήττονται από κυβερνοεπιθέσεις κατέχουν οι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 62%. Συνήθως από τις επιθέσεις μολύνονται με ιούς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των συνεργατών των επιχειρήσεων πολλές από τις οποίες σχετίζονται με εκβιασμούς με σκοπό την απόσπαση χρημάτων ( σε ποσοστό 20%), με την παραβίαση των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων (12%) και με δολιοφθορές στην ιστοσελίδα τη εταιρείας (σε ποσοστό10%).

Οικονομικές απώλειες υπέστησαν το 22% των επιχειρήσεων που δέχθηκαν επιθέσεις από χάκερ. Στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό των απωλειών αυτών έφθασε και το 39%. Ο μέσος όρος για τις μεγάλες επιχειρήσεις ανήλθε στα 850.000 ρούβλια (12000 ευρώ) ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις σα 30.000 ρούβλια (50 ευρω).

σχόλιο ID-ont: Σιγά την έκπληξη! Μας τα έχει πει, χρόνια τώρα, ο καθηγητής του Harvard κος Kenneth Rogoff, ο οποίος θεωρεί πως τα μετρητά είναι κατάρα και πρέπει να καταργηθούν. Τραπεζικοί θεωρούν πως μόνο με την κατάργηση των μετρητών μπορούν να εφαρμοστούν αρνητικά επιτόκια (βλ. μελέτη της CITIBANK). Άλλωστε όπως λεει και ο Νόρμπερτ Χέρινγκ «Οι άμεσα ωφελημένοι από την κατάργηση των μετρητών θα είναι οι τράπεζες και οι εταιρείες πληροφορικής».

mononews.gr: Πέρασαν ήδη επτά χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ότι οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά μέσω τραπέζης, δηλαδή με κάρτες ή επιταγές, και όχι με μετρητά. Το μέτρο αυτό είχε ανακοινώσει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου το 2010, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, και αρχικά το όριο τέθηκε στις 3.000 ευρώ, όμως από την 1η Ιανουαρίου του 2012 έπεσε στα 1.500 ευρώ, ενώ από το 2014 είναι στα 500 ευρώ.

Πολλοί πιθανόν να αμφισβητήσουν την επιτυχία του μέτρου αυτού, με δεδομένο ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει. Όμως η πραγματικότητα είναι πως αν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο, η φοροδιαφυγή θα ήταν ακόμα πιο μαζική, αφού οι συναλλαγές θα γίνονταν κάτω από τα “ραντάρ” των τραπεζών και των ελεγκτικών μηχανισμών και θα υπήρχε πεδίο δόξης λαμπρόν για κάθε επίδοξο φοροφυγά.

Μήπως έχει έρθει η ώρα για ένα ακόμα πιο τολμηρό βήμα; Μήπως θα μπορούσε το όριο αυτό των 500 ευρώ να πέσει ακόμα πιο χαμηλά; Πάντως, οι συνθήκες είναι ώριμες: μετά την επιβολή των capital controls, οι Έλληνες έχουν πια εξοικειωθεί με το πλαστικό χρήμα και το χρησιμοποιούν σε όλο και περισσότερες καθημερινές συναλλαγές τους, με τη “βοήθεια” και των τραπεζών, που προσφέρουν προγράμματα επιβράβευσης για τη χρήση καρτών, αλλά και με την υποχρεωτική πλέον τοποθέτηση POS στα περισσότερα καταστήματα και για τις περισσότερες επαγγελματικές ομάδες.

Ζητάμε από Υπηρεσία Ασφάλειας να σταματήσει την επέκταση αυτού του προγράμματος
 
Δύο γερουσιαστές των ΗΠΑ ζήτησαν από τις ομοσπονδιακές αρχές να σταματήσουν την προγραμματισμένη επέκταση του προγράμματος σάρωσης των προσώπων στα αεροδρόμια, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, λέγοντας ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ταξιδιωτών σε ορισμένες πτήσεις που αναχωρούν από εννέα αεροδρόμια των ΗΠΑ για διεθνείς προορισμούς μπορεί να μην είναι ακριβής, και εγείρει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
 
Το Κογκρέσο ενέκρινε τη χρήση του προγράμματος για τους μη υπηκόους των ΗΠΑ, αλλά ποτέ δεν εξουσιοδότησε ρητά τη χρήση του για τους Αμερικανούς.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι το σύστημα είναι απαραίτητο για να αποτρέψει τους ταξιδιώτες να εγκαταλείψουν τη χώρα χρησιμοποιώντας την ταυτότητα κάποιου άλλου και να εμποδίσουν τους επισκέπτες στις ΗΠΑ να παραβλέψουν τη βίζα τους.

Οι γερουσιαστές σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Kirstjen Nielsen, εξέφρασαν ανησυχίες, ότι πάρα πολλοί ταξιδιώτες θα ενοχλούνταν τα από λάθος αποτελέσματα της σάρωσης και αμφισβητούν γιατί οι αμερικανοί υποβάλλονται στις οθόνες, γνωστή ως βιομετρική τεχνολογία ανίχνευσης εξόδου.

Στην επιστολή τους, διατύπωσαν αντιρρήσεις για την επέκταση του προγράμματος πέραν των εννέα αερολιμένων όπου ήδη χρησιμοποιείται.

Μια πιθανή επίθεση από χάκερ θα μπορούσε να βυθίσει ένα φορτηγό πλοίο μεταφοράς φορτίου χύδην διακόπτοντας ή αλλάζοντας τα δεδομένα των συστημάτων παρακολούθησης HSMS (Hull stress monitoring system) για να προκαλέσει ανισορροπία στο φορτίο επί του πλοίου.

Αν το δίκτυο ενός τέτοιου πλοίου παραβιαζόταν είτε μέσω της μονάδας satcom είτε μέσω επίθεσης “phish”, τα δεδομένα από τα συστήματα ασφαλείας θα μπορούσαν να δείξουν ότι όλα αυτά είναι εντός των προδιαγραφών ανοχής του πλοίου.

“Η φόρτωση συνεχίζεται, χωρίς να ακούγονται ειδοποιήσεις ακραίων καταστάσεων. Το πλήρωμα δεν το γνωρίζει αυτό, καθώς βασίζεται στα αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολούθησης. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, δεν το αντιλαμβάνεται κανείς μέχρις ότου το πλοίο σπάσει στα δύο”, εξήγησε η Pen Test Partners.

Τα συστήματα παρακολούθησης πίεσης των πλοίων εισήχθησαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απώλειες χύδην φορτίου, εξασφαλίζοντας ότι οι πιέσεις δεν υπερβαίνουν τις προδιαγραφές σχεδιασμού. Η φόρτωση θα πρέπει κατά κανόνα να εποπτεύεται από τον επικεφαλής αξιωματικό, ο οποίος έχει στη διάθεσή του μόνο υπολογισμούς και πίνακες για την εκτίμηση των δυνάμεων που ασκούνται στο πλοίο.

Στον φίλο μου αρέσουν τα καυτερά φαγητά. Πληρώνει τις συνέπειες, όμως, τα επόμενα πρωινά. Καθώς οι συμβατικές θεραπείες δεν ανακούφιζαν πλήρως, έκανε μια σχετική έρευνα στο Διαδίκτυο από τον επαγγελματικό του υπολογιστή. Την επόμενη ημέρα, η γραμματέας του (με πρόσβαση στα emails του) καθώς και το μισό γραφείο ήξεραν ότι πάσχει από αιμορροΐδες! Αυθημερόν, τέσσερα διαφημιστικά μηνύματα από φαρμακευτικές εταιρείες και ιατρικά κέντρα τού προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στις σελίδες που άνοιγε. Τα ίδια έχετε πάθει οι περισσότεροι όταν, ονειροπολώντας, σερφάρετε ψάχνοντας ξενοδοχεία στο Παρίσι. Σωρηδόν εισερχόμενα μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους ιστοτόπους που επισκεπτόμαστε. Ο,τι κάνουμε και όποιοι είμαστε, το διαδικτυακό προφίλ μας, είναι γνωστό σε πάμπολλες εταιρείες που το αγοράζουν και εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο.

Σύμφωνα με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) που θα ισχύσει από τον προσεχή Μάιο, κατάρτιση «προφίλ» είναι η αυτόματη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που αφορούν κυρίως την εργασία, τις αγορές, την οικονομική κατάσταση, την υγεία, τα ενδιαφέροντα, την αξιοπιστία, τη συμπεριφορά, τις μετακινήσεις του προσώπου. Η τεχνολογία καθιστά όλο και ευκολότερη την αυτόματη κατάρτιση προφίλ και τη στόχευση του ατόμου για εμπορικούς σκοπούς.
 
Τι είναι τα προσωπικά δεδομένα για τον Κανονισμό; Κάθε στοιχείο που αποσκοπεί στην εξακρίβωση της ταυτότητας του ατόμου, όπως ενδεικτικά οι διευθύνσεις IP, το ΑΦΜ, τα δεδομένα θέσης, παράγοντες που προσιδιάζουν στη σωματική, σεξουαλική, γενετική, ψυχολογική, οικονομική, πολιτιστική ή κοινωνική ταυτότητα του ατόμου, χωρίς απαραίτητα να περιλαμβάνεται το ονοματεπώνυμο. Οι νομικοί θα έχουμε δουλειά γιατί ο ορισμός αυτός χωράει πολλή ερμηνεία και ενσωματώνει σχεδόν τα πάντα.

σχόλιο ID-ont: Ορίστε ένα παράδειγμα χώρας, όπου η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως μέσο καταστολής/χειραγώγησης/επιβολής και την ΨΗΦΙΑΚΗ και ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΗ τεχνολογία.

Γι' αυτό εναντιωνόμαστε μέσω αυτού του blog στην υπέρμετρη συλλογή προσωπικών δεδομένων, σε πολλές και διασυνδεδεμένες μεταξύ τους βάσεις δεδομένων. Σήμερα προσφέρουν εξυπηρέτηση, αύριο-μεθαύριο όμως, με κάποια άλλη "δημοκρατική" κυβέρνηση, τα συστήματα συλλογής προσωπικών δεδομένων και οι πληροφορίες τους, μπορούν να αξιοποιηθούν εις βάρος των πολιτών και της δημοκρατίαςΤα συστήματα θα είναι στη διάθεσή τους, έτοιμα, μακροχρόνια δοκιμασμένα, πλήρως λειτουργικά και αποτελεσματικά.

efsyn.gr: Κανένας δεν γνωρίζει τι συνέβη στον Ουιγούρο φοιτητή μετά την επιστροφή του στην Κίνα από την Αίγυπτο. Συνελήφθη από την αστυνομία και από τότε αγνοείται. Ούτε οι γείτονές του στο χωριό τον έχουν δει εδώ και μήνες. Ούτε οι πρώην συμμαθητές του που φοβούνται ότι η αστυνομία τον σκότωσε στο ξύλο.

Ούτε η μητέρα του, η οποία άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της στους ρεπόρτερ του Associated Press, οι οποίοι της έδειξαν μια φωτογραφία ενός όμορφου νεαρού σε ένα πάρκο.

«Ναι αυτός είναι» λέει και ξεσπάει σε κλάματα. «Είναι η πρώτη φορά που μαθαίνω για αυτόν εδώ και μήνες» προσθέτει και διερωτάται «Είναι ζωντανός ή νεκρός;».

Οι φίλοι του φοιτητή πιστεύουν ότι ανήκει στους χιλιάδες, ίσως και δεκάδες χιλιάδες, ανθρώπους, ακτιβιστές και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι έχουν βρεθεί χωρίς δίκη σε μυστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατηγορούμενοι για υποτιθέμενα πολιτικά εγκλήματα που ξεκινούν από εξτρεμιστικές σκέψεις έως απλά την πρόθεση να ταξιδέψουν ή να σπουδάσουν στον εξωτερικό.

Τουλάχιστον έξι στις δέκα απόπειρες παραβίασης εταιρικών δικτύων από χάκερς είναι επιτυχημένες, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει σε περίπου 70% όταν οι παραβιάσεις δεν αντιμετωπίζονται άμεσα. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύει η νέα έκθεση της SafeBreach με τον εύγλωττο τίτλο «Hacker’s Playbook».

Για τις ανάγκες της τρίτης, ανανεωμένης έκδοσης της μελέτης η εταιρεία ανέλυσε 3.400 διαφορετικές τακτικές παραβίασης εκτελώντας 11,5 εκατομμύρια προσομοιώσεις επιθέσεων σε εταιρικά περιβάλλοντα από την οπτική του εισβολέα. Η νέα έκδοση του «Hacker’s Playbook» κατάγραψε ανώνυμα δεδομένα από προσομοιώσεις επιθέσεων σε πάνω από 100 πραγματικά περιβάλλοντα τόσο σε τοπικά δίκτυα και εγκαταστάσεις όσο και στο cloud.

Το σύνολο των συμπερασμάτων της μελέτης είναι άκρως ανησυχητικό, αλλά το πλέον ενδιαφέρον για τους υπεύθυνους ασφαλείας των επιχειρήσεων είναι ότι οι έλεγχοι που εφαρμόζουν συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς και αποσπασματικοί. Αρκετοί οργανισμοί μάλιστα όχι μόνο δεν υιοθετούν μια συνεκτική και οργανωμένη στρατηγική ασφαλείας, αλλά αγνοούν εντελώς τους κινδύνους.

Τα πιο επικίνδυνα malware

Τα πέντε κορυφαία κακόβουλα προγράμματα κατορθώνουν να διαπεράσουν την ασφάλεια των δικτύων σε περισσότερες από τις μισές απόπειρες. Νέα είσοδος στα πέντε πιο διεισδυτικά malware είναι το κακόβουλο λογισμικό της Carbanak που κατέγραψε ποσοστά επιτυχίας της τάξης του 60% σε επιθέσεις σε τράπεζες και χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις –για να είμαστε ακριβείς επιτυχία είναι για τους χάκερς, για τους υπεύθυνους ασφαλείας είναι μεγάλη αποτυχία.

Η γερμανική ομοσπονδιακή αρχή ανταγωνισμού διεξάγει εύρενα για το κατά πόσο οι κατασκευαστές έξυπνων τηλεοράσεων παραβιάζουν τους νόμους περί προστασίας των καταναλωτών στην διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. 

Στο πλαίσιο της λεγόμενης τομεακής έρευνας που ξεκινήσε τώρα, η αρχή ανταγωνισμού προτίθεται να εξετάσει ιδιαίτερα τους συμβατικούς όρους που εφαρμόζουν οι κατασκευαστές. 

"Οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι απλώς ένα παράδειγμα της συνεχώς αυξανόμενης συνάφειας των πραγμάτων στην ιδιωτική ζωή και του θέματος της εκούσιας ή ακούσιας κοινοποίησης προσωπικών δεδομένων. Για τους σκοπούς της έρευνας μας, έχουμε συλλέξει σκόπιμα ένα καθημερινό αντικείμενο το οποίο χρησιμοποιείται επίσης από άτομα που δεν είναι ιδιαίτεροι γνώστες της τεχνολογίας. Η τύχη των δεδομένων των καταναλωτών, και η εμπορική τους χρήση θα μας απασχολούν σίγουρα πέρα ​​από την τρέχουσα τομεακή έρευνα", δήλωσε ο Andreas Mundt, Πρόεδρος του Γραφείου των Ομοσπονδιακών Καρτέλ.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τηλεοράσεις, οι έξυπνες τηλεοράσεις διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω της οποίας οι θεατές όχι μόνο λαμβάνουν δεδομένα και κανάλια, αλλά και μεταδίδουν τα δεδομένα των χρηστών τους. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι έξυπνες τηλεοράσεις διαβιβάζουν τέτοια προσωπικά δεδομένα, χωρίς ο χρήστης να είναι κατάλληλα ενημερωμένος ή να μπορεί να αντιταχθεί σε αυτή τη μεταφορά, σύμφωνα με την αρχή ανταγωνισμού. Ο πρωταρχικός στόχος της τομεακής έρευνας είναι τώρα να διευκρινιστεί εάν και σε ποιο βαθμό οι κατασκευαστές έξυπνων τηλεοράσεων συλλέγουν, μεταβιβάζουν και χρησιμοποιούν εμπορικά τα προσωπικά δεδομένα και κατά πόσον οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται κατάλληλα για την πρακτική αυτή.

σχόλιο ID-ont: Οι υποψήφιοι μνηστήρες συνωστίζονται στην αφετηρία...

Ετοιμη για τη μάχη των νέων ταυτοτήτων δηλώνει η διοίκηση της εταιρείας, που ελέγχεται κατά 60% από τον γερμανικό όμιλο Veridos. Γιατί οι ελληνικές ταυτότητες είναι εύκολος στόχος των πλαστογράφων. Οι επενδύσεις στην εγχώρια μονάδα.

«Οι ελληνικές ταυτότητες είναι ένα έντυπο που έχει σχεδιαστεί πριν από εξήντα χρόνια και η χώρα μας είναι η μοναδική με ταυτότητες χωρίς βιομετρικά στοιχεία», υποστήριξε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Veridos Matsoukis ΑΕ, Ευθύμιος Ματσούκης.

H Veridos Matsoukis ΑΕ ελέγχεται από τον γερμανικό όμιλο Veridos εδώ και δέκα χρόνια, αλλά διατήρησε την ελληνική διοίκηση. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ διαθέτει ιστορία άνω του ενός αιώνα στην εκτύπωση αξιογράφων, γραμματοσήμων κ.λπ.

Χθες η διοίκηση της εταιρείας παρουσίασε τις επενδύσεις των τελευταίων ετών στις εγκαταστάσεις της Ελλάδας και έθεσε υποψηφιότητα για τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, ο οποίος ακούγεται για χρόνια, χωρίς ποτέ να προκηρύσσεται.

Εξαιτίας της σημερινής κατάστασης με τις ελληνικές ταυτότητες, που πλαστογραφούνται εύκολα, ταλαιπωρούνται σήμερα όσοι ταξιδεύουν στα γερμανικά αεροδρόμια. Αναγκαστική φαίνεται πως είναι και η αλλαγή στα ελληνικά διαβατήρια τα οποία, όπως είπε ο κ. Ματσούκης, σχεδιάστηκαν πριν από 15 χρόνια «με παλαιά τεχνική που έχει σήμερα ξεπεραστεί» και συγκεκριμένα «με βάση τα αμερικανικά πρότυπα, που και οι ίδιοι οι Αμερικανοί τα αλλάζουν».

Υποκλοπές από κυβερνήσεις και οργανώσεις, κακόβουλο λογισμικό και εντοπισμός ανά την υφήλιο, όλα γίνονται εφικτά μέσω των έξυπνων κινητών

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε τις μαζικές παρακολουθήσεις των αρχών ασφαλείας εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι «κανένα smartphone δεν είναι ασφαλές». Πράγματι, δεν είναι λίγες οι φορές που ποικίλες μέθοδοι παρακολούθησης μεγάλων ομάδων ατόμων έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οχι απαραίτητα επειδή έχουν κατηγορηθεί επισήμως, αλλά στο πλαίσιο των προληπτικών παρακολουθήσεων από διάφορες μυστικές υπηρεσίες.

Ο Σνόουντεν εξέφρασε και τον προβληματισμό του ως προς το ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν πλέον μετατραπεί σε συσκευές παρακολούθησης που αυτόματα δημιουργούν ηλεκτρονικά βιογραφικά, αλλά και GPS συσκευές. Ως παράδειγμα επικαλέστηκε την περίπτωση του θανάτου της Μαρί Κόλβιν, Αμερικανίδας δημοσιογράφου που εργαζόταν για τους «Sunday Times» του Λονδίνου και σκοτώθηκε από πυρά όλμου στη Χομς.

«Οι εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων των επικοινωνιών της είχαν υποκλαπεί από τον συριακό στρατό», είπε, συμπληρώνοντας ότι είναι όλο και πιο δύσκολο οι χρήστες να εμπιστεύονται τα smartphones τους, καθώς μπορεί να μολυνθούν από προγράμματα malware ώστε να μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με το σημείο όπου βρίσκονται οι ίδιοι ακόμα κι όταν αυτά είναι σε κατάσταση πτήσης ή απενεργοποιημένα.

Εκτός των άλλων, η τεχνολογία έχει καταστήσει ακόμη και την ιδιωτική παρακολούθηση τηλεφώνων όχι μόνο εφικτή, αλλά και αρκετά απλή και σχετικά οικονομική. Εντύπωση είχε προκαλέσει η ιστορία που κυκλοφόρησε στους αθηναϊκούς κύκλους όταν ένας ευκατάστατος επιχειρηματίας αποφάσισε να παρακολουθήσει τη νεότερη και λίγο ατακτούλα σύντροφό του χαρίζοντάς της ένα ολοκαίνουριο κινητό τελευταίας τεχνολογίας.

Ο Chamath Palihapitiya κατακεραυνώνει το διασημότερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Κι ενώ το facebook συνεχίζει να κινείται ανοδικά και να διαδίδεται ολοένα και περισσότερο, καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες των επενδυτών και των εργαζομένων οι οποίοι δημόσια εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο του μέσου στους χρήστες του.

Ο Chamath Palihapitiya, πρώην αντιπρόεδρος του Facebook, προκάλεσε τις εντυπώσεις με τις πρόσφατες δηλώσεις του με βάση τις οποίες τα social media «διαβρώνουν τα βασικά θεμέλια του τρόπου συμπεριφοράς των ανθρώπων» και εκείνος αισθάνεται ενοχές για τη δημιουργία εργαλείων που «διαλύουν τον κοινωνικό ιστό».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του το Νοέμβριο στο «Graduate School of Business» του Στάνφορντ, ο Palihapitiya επισήμανε μεταξύ άλλων: «Δεν το καταλαβαίνετε αλλά σας προγραμματίζουν... όμως τώρα πρέπει να αποφασίσετε πόσα είστε διατεθειμένοι να παραχωρήσετε, πόση από τη διανοητική σας ανεξαρτησία». Επίσης, υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν θέλει να υφίσταται προγραμματισμό και για το λόγο αυτό δεν χρησιμοποιεί αυτή την «αηδία» και δεν επιτρέπει ούτε στα παιδιά του να το χρησιμοποιούν.

Ο Palihapitiya συμβούλεψε το κοινό να κάνει ένα διάλειμμα από τα social media.

To πρωτόγνωρο ενδιαφέρον για την ιδιωτικότητα (ιδιωτική ζωή) είναι παρόμοιο με τις προηγούμενες συζητήσεις για το ίδιο θέμα. Αυτό που προκαλεί μια έξαρση σήμερα (όπως το θέμα με την Apple), καταλαγιάζει αύριο και στη συνέχεια τελικά ξεχνιέται, μέχρι κάτι άλλο να ανακατέψει και πάλι τα νερά.

Στη δεκαετία του 2000 είχαμε το Echelon και το Carnivore, δύο συγκεκαλυμμένα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν από κυβερνητικούς φορείς για την παρακολούθηση των επικοινωνιών. Αργότερα, είχαμε τον Julian Assange και το Wikileaks που βοήθησε περαιτέρω τον αγώνα, φέρνοντας την προσοχή σε παρόμοια προγράμματα.

Πιο πρόσφατα, ήταν ο Edward Snowden που έδωσε λεπτομερώς τις νεότερες ενσαρκώσεις των κυβερνητικών εργαλείων μαζικής παρακολούθησης, από την NSA (National Security Agency, γνωστά ως XKeyscore και PRISM 
 
Σήμερα, έχουμε την GCHQ (Government Communications Headquarters να αναζωπυρώνει τις φλόγες την NSA να συνεχίζει τα κατασκοπευτικά της προγράμματα (μόνο που αυτή τη φορά με ολίγη από διαφάνεια και οι πολιτικοί να παπαγαλίζουν σχετικά με τους κινδύνους που ελοχεύει ένα πρωτόγνωρο εργαλείο που διευκολύνει την τρομοκρατία, την κρυπτογράφηση. Τόσο επικίνδυνη όσο και οι κυβερνήσεις, δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στο διαδίκτυο από ότι τσαντισμένοι άνθρωποι μοιρασμένοι ανάμεσα στην οργή και στην απάθεια.

Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες μια έρευνα που υπογράφουν από κοινού το «Εργαστήριο Ιδιωτικότητας» του αμερικανικού Πανεπιστημίου «Yale» (Γέιλ) και το γαλλικό «Exodus Privacy», μια ιστοσελίδα - ΜΚΟ που ασχολείται με την ασφάλεια των εφαρμογών Android. Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι 3 στις 4 εφαρμογές Android περιέχουν τουλάχιστον έναν ιχνηλάτη (tracker) που συλλέγει πληροφορίες, τις περισσότερες φορές εν αγνοία του χρήστη. Για τις υπόλοιπες εφαρμογές απλά δεν έχει εντοπιστεί η ύπαρξη κάποιου γνωστού ιχνηλάτη, ενδεχομένως όμως να έχουν και αυτές παρόμοιους μηχανισμούς. Παρόλο που η έρευνα δεν έγινε σε εφαρμογές στο λειτουργικό IOS, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σκηνικό είναι το ίδιο. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών, που αναφέρονται στην έρευνα, είναι αυτές των Twitter, Spotify, Uber, Tinder, Skype και Snapchat, θα μπορούσαμε να πούμε όμως ότι λίγο ή πολύ όλες οι εφαρμογές των πολυεθνικών βαδίζουν στα ίδια χνάρια.

Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν συνήθως, αν και δεν περιορίζονται σε αυτές, το ονοματεπώνυμο, τις επαφές του κινητού, το γεωγραφικό στίγμα, προηγούμενες αναζητήσεις και αγορές στο διαδίκτυο. Οι πληροφορίες αυτές φτιάχνουν τα προφίλ των χρηστών συνήθως για καλύτερη στόχευση της διαφημιστικής προβολής προϊόντων και υπηρεσιών. Πολλές φορές άλλωστε έχει παραφραστεί η γνωστή φράση «H γνώση είναι δύναμη» σε μια λιγότερο γνωστή «Τα δεδομένα είναι χρήματα» από επιφανή στελέχη πολυεθνικών σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην τεχνολογία.

Ένας άνδρας από το Ann Arbor του Michigan, χάκαρε το δημόσιο σύστημα του Washtenaw County σε μια προσπάθεια να αλλάξει τα καταγεγραμμένα αρχεία, ούτως ώστε να αποφυλακίσει το φίλο του γρηγορότερα. Ο κατηγορούμενος ονομάζεται Konrads Voits, και είναι 27 ετών, ο οποίος συνελήφθη πριν λίγο καιρό, μετά από έρευνα του FBI, διότι μέσω hacking προσπάθησε να βλάψει κόσμο και να πλήξει ανεπανόρθωτα το δημόσιο συμφέρον. Μετά από όλα αυτά κρίθηκε ένοχος από το ομοσπονδιακό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ περίπου 24 Ιανουαρίου έως 10 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ο Voits χρησιμοποίησε κλασικές μεθόδους ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) τόσο μέσω e-mail, όσο και στα social media, με σκοπό να εξαπατήσει τους υπαλλήλους της Washtenaw County, έτσι ώστε να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν κακόβουλα προγράμματα στους υπολογιστές τους.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Voits προσπάθησε να εξαπατήσει τους υπαλλήλους στέλνοντας τους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητώντας βοήθεια για την απόκτηση δικαστικών αρχείων με το όνομα «Daniel Greene».

Καταχώρησε επίσης έναν ψεύτικο ιστότοπο με το όνομα τομέα “ewashtenavv.org”, που μοιάζει με την επίσημη πύλη του County Washtenaw – “ewashtenaw.org”.


Όχι μόνο απέκλεισαν τους τοπικούς αξιωματούχους από τους υπολογιστές τους, αλλά κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στα πάντα, από τα μητρώα των φυλακισμένων μέχρι και όλες λίγο-πολύ τις υπηρεσίες του κράτους και της κοινωνικής πρόνοιας.

Ακόμα κι έτσι όμως, η πολιτεία της Βόρειας Καρολίνα δεν ενέδωσε στον εκβιασμό των χάκερ, που ζητούσαν 23.000 δολάρια για να ξεφυτέψουν το κακόβουλο λογισμικό από το πολιτειακό σύστημα!

«Είμαι σίγουρη πως τα αντίγραφα ασφαλείας από τα δεδομένα μας είναι ασφαλή και πως έχουμε τους απαραίτητους πόρους για να φτιάξουμε μόνοι μας την κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της κομητείας Mecklenburg, Dena R. Diorio, «θα μας πάρει χρόνο, αλλά με υπομονή και σκληρή δουλειά όλα μας τα συστήματα θα επανέρθουν όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Η εν λόγω κομητεία, που περιλαμβάνει την πόλη του Charlotte και τις γύρω περιοχές, είδε τα ηλεκτρονικά της συστήματα να πέφτουν μαγικά τη Δευτέρα, καθώς οι χάκερ είχαν φυτέψει ένα κακόβουλο λογισμικό (ransomware) που τους έβγαλε εκτός ίντερνετ.

Όλες οι πολιτειακές δουλειές γίνονται με το χέρι για την ώρα, κάτι που δυσχεραίνει πολύ το έργο των Αρχών. Όπως οι αποφυλακίσεις, για παράδειγμα, που παίρνουν τώρα πολύ περισσότερο χρόνο, μέχρι να διασταυρωθούν τα δεδομένα και να επιβεβαιωθούν από διάφορες υπηρεσίες, καθώς η επικοινωνία γίνεται πια με το ταχυδρομείο.



σχόλιο ID-ont: Το κράτος- παντεπόπτης, ένα πανοπτικό σύστημα για το καλό μας και μόνο το καλό μας! Αποκλείεται να κάνουν καταχρηστική χρήση, αποκλείεται να στοχοποιηθoύν πολίτες για άλλους λόγους!

Ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα ενημερώνει άμεσα για τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων, ώστε να ενεργοποιούνται άμεσα οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατασχέσεων και δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, προετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προκήρυξε ηλεκτρονικό, ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την «Αυτοματοποίηση και κεντρικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη εργαλείων για την αποδοτικότερη διαχείριση και συλλογή οφειλών», με προϋπολογισμό ύψους 768.051 ευρώ και με τελική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών τις 15 Ιανουαρίου 2018. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι το νέο σύστημα να έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2020.

Το σύστημα θα λειτουργεί ως «Μεγάλος Αδελφός» και παρακολουθεί μέσω διασύνδεσης με όλες τις άλλες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (κτηματολόγιο, Εργάνη, τράπεζες, Χρηματιστήριο, ΓΕΜΗ, κ.ά) και με τον «Τειρεσία» την οικονομική καθημερινότητα του Δημοσίου.

σχόλιο ID-ont: Κοτζάμ Αγγλία, τεχνολογικά προηγμένη και με εμπειρία ετών δεν τα καταφέρνει και θα καταφέρει η χώρα μας που είναι σε βαθιά οικονομική κρίση; και δεν είναι λίγα πλέον που ηλεκτρονικά στοιχεία που συλλέγει: taxis, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κλπ κλπ.

Η Βρετανική κυβέρνηση αδυνατεί να πατάξει το ηλεκτρονικό έγκλημα – απάτη.

Μια έκθεση που ερευνά το θέμα, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας παραλείπει να πράξει τα δέοντα, δηλαδή δεν προστατεύει σωστά τους Βρετανούς πολίτες, ούτως ώστε να μην πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης.

Μόνο πέρυσι, συνέβησαν δύο εκατομμύρια περιστατικά απάτης στον κυβερνοχώρο σύμφωνα με την επιτροπή Public Accounts committee, κοστίζοντας στην οικονομία γύρω στα £ 10 δις. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μόνο το 20% των περιστατικών που σημειώθηκαν αναφέρθηκαν στις αρχές.

Η πρόεδρος του σώματος, Meg Hillier, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να κάνει περισσότερα πράγματα, όπως να ενημερώσει και να προστατεύσει τους Βρετανούς απέναντι στο ηλεκτρονικό έγκλημα , λέγοντας: «Η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει τις πρακτικές καταπολέμησης που εφαρμόζει απέναντι στο ηλεκτρονικό έγκλημα, επιπλέον πρέπει να κατανοήσει τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι χάκερς και να καθορίσει με σαφήνεια τη δράση που απαιτείται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».
top