σχόλιο ID-ont: Διαβάστε το σχόλιο αναγνώστη του blog σχετικά με την "Κάρτα Εργαζομένου" που θέλει να εφαρμόσει το αρμόδιο Υπουργείο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το όλο σκηνικό μοιάζει σαν διαγωνισμός Καρτών από τα Ελληνικά Υπουργεία: Ποιό θα βγάλει τις περισσότερες και τις "καλύτερες" κάρτες. Ρίξε-ρίξε κάρτες στο κεφάλι του Έλληνα, ε! όλο και κάποιες θα μείνουν στο τέλος... 

Σχετικά με αυτό το αστείο επιχείρημα που περιφέρεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι με την έκδοση της κάρτας του εργαζόμενου θα παταχθεί η ανασφάλιστη εργασία και άρα η εισφοροδιαφυγή θέλω να παρατηρήσω τα εξής:


Σε πολλές επιχειρήσεις οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν σήμερα κάρτες για να μπαίνουν στην εργασία τους. Το σύστημα που δαχειρίζεται τις κάρτες σε πολλές επιχειρήσεις το έχει μπροστά του ο φύλακας. Σε άλλες είναι σε κάποιο ειδικό χώρο. Επίσης κάποιος στην επιχείρηση έχει το password του συστήματος. Από τη στιγμή που το σύστημα είναι μέσα στην εταιρεία είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτός που έχει το password μπορεί να πειράξει το σύστημα και για κάποιους αριθμούς καρτών το σύστημα να μην στέλνει αναφορά στο Υπουργείο Εργασίας. Έτσι και πάλι ο πονηρός εργοδότης θα τρέξει να προσχωρήσει άμεσα στην ηλεκτρονική επιθεώρηση εργασίας ώστε να έχει το οικονομικό όφελος της έκπτωσης των εργοδοτικών εισφορών, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει 5 - 10 κάρτες που θα τις δώσει στους ανασφάλιστους εργαζόμενους για να μπαινοβγαίνουν στην εταιρεία και τις οποίες το σύστημα θα τις εξαιρεί και δεν θα στέλνει στοιχεία για αυτές στο Υπουργείο Εργασίας !!!

Δεν μπορεί το κάθε μηχανάκι της κάθε πόρτας να είναι συνδεδεμένο απευθείας με το Υπουργείο. Θα υπάρχει ένας κεντρικός server στην κάθε εταιρεία από τον οποίο θα φεύγουν τα στοιχεία όλων των καρτών προς το Υπουργείο. Πόσο δύσκολο θα είναι σε κάποιον άλλον κακόβουλο να σπάσει το password ή να λαδώσει τον διαχειριστή του συστήματος και μετά να του επιτρέψει να δημιουργήσει μερικούς αριθμούς καρτών, δηλαδή μερικές πλαστές καρτούλες στην ουσία, που να μην πηγαίνουν στο Υπουργείο; Διαβλέπετε άραγε την πιθανότητα να εμφανιστούν καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές με τις κάρτες οι οποίες όχι μόνο δεν θα λύσουν προβλήματα αλλά θα δημιουργήσουν κι άλλα; Το έγκλημα (η εισφοροδιαφυγή) δηλαδή θα αλλάξει μεθόδους....

Το κράτος με αυτό το σύστημα που εισηγείται, θα πάει για μαλλί και θα βγει κουρεμένο διότι και το 25% των εισφορών θα έχει χάσει και την εισφοροδιαφυγή δεν θα έχει αποφύγει. Η παραπάνω πρακτική δηλαδή ισοδυναμεί με τα παλιά γνωστά διπλά βιβλία μόνο που τώρα θα είναι διπλά ...ηλεκτρονικά βιβλία !!!

Τα ίδια ακριβώς θα γίνουν και με την «Κάρτα Αγορών». Δεν μπορεί το κάθε μηχανάκι του κάθε καταστηματάρχη να συνδέεται απευθείας με το Υπουργείο Οικονομικών. Θα συνδέεται με κάποιο τοπικό - κεντρικό σημείο (Τράπεζα όπως έχουν πει στην ΑΠΔΠΧ). Εκεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο με παραπάνω θα μπορεί αυτός που θέλει να παρανομήσει να επέμβει και να εκδώσει ψεύτικο αριθμό κάρτας και άρα ψεύτικη κάρτα στην οποία το σύστημα θα... "επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση" και έτσι μέχρι να ανακαλύψουν ότι στον συγκεκριμένο Η/Υ κάτι δεν πάει καλά αυτός θα έχει κάνει τη δουλίτσα του.

Για να μην πάμε ακόμη πιο πέρα και σκεφθούμε ότι εάν υπάρξουν διεφθαρμένοι υπουργοί θα μπορέσουν να δημιουργήσουν στο κεντρικό σύστημα μερικές τέτοιες κάρτες στις οποίες το κεντρικό σύστημα πια θα επιφυλάσσει... "ειδική μεταχείριση" και εκεί πλέον δεν θα μπορεί κανείς να ασκήσει κανένα έλεγχο. Ποιος θα ελέγχει τους ελεγκτές; Η Κάρτα του εργαζόμενου υπό το πρίσμα του ανωτέρω σεναρίου θα βοηθήσει στην οργάνωση και θα αποτρέψει την εισφοροδιαφυγή; Όχι βέβαια!!! Κατ’αναλογία και η κάρτα αγορών και μετά η Κάρτα του Πολίτη δεν θα μπορεί να κάνει μία από τα ίδια;

Τέλος όσον αφορά τις κάρτες που ακούμε ότι κάθε μέρα έρχεται κι από μια, κάνω την εξής πρόταση: Να ζητήσουμε από υπουργείο οι κάρτες μας να έχουν τα σχήματα της τράπουλας και στο εξωτερικό τους μέρος να έχουν τα σχέδια της τράπουλας. Έτσι με τόσες κάρτες που σχεδιάζουν να φέρουν στη ζωή μας θα μπορέσουμε στο τέλος να συμπληρώσουμε μια ολόκληρη τράπουλα κι έτσι δεν θα χρειαστεί να αγοράσουμε άλλη τώρα για την πρωτοχρονιά... μιας και δεν έχουμε και λεφτά.

Καλά Χριστούγεννα.

Αναγνώστης

φωτογραφία: http://www.protectionplusus.com/products.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω συλλογικές μηνύσεις όλων όσων ενδιαφέρονται για το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των καρτών και του ελέγχου γενικότερα μέσω υπολογιστών ή άλλων τεχνολογικών μέσων, στο ΙΝΚΑ και στο Συνήγορο του Πολίτη και στον Άρειο Πάγο με γνωστοποίηση στην Ε.Ε. και τα όργανά της.
staroad888

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση σε προηγούμενο σχόλιο:
Οταν έγραφα προς το ΙΝΚΑ κλπ. ήθελα να πω, μέσω του ΙΝΚΑ.
Ευχαριστώ
staroad888

Δημοσίευση σχολίου

top