Mόλις το FBI ζήτησε τη... «βοήθεια του κοινού», το Διαδίκτυο γέμισε με φωτογραφίες ψευδο-υπόπτων...

Πρόβλημα παρά βοήθεια έφερε σε ένα μεγάλο βαθμό ο ζήλος ερασιτεχνών κυβερνο-ντετέκτιβ για τον εντοπισμό των δραστών της διπλής επίθεσης στο Μαραθώνιο της Βοστόνης. Μόλις το FBI ζήτησε ουσιαστικά τη... «βοήθεια του κοινού», οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από ερασιτέχνες πράκτορες οι οποίοι, ανταλλάσσοντας και αναλύοντας φωτογραφίες, βίντεο που είχαν ληφθεί από κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές ή και τις κάμερες τηλεοπτικών δικτύων, προσπαθούσαν να συνδράμουν τις επίσημες έρευνες. 

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια χαοτική κατάσταση, με φωτογραφίες ψευδο-υπόπτων να κυκλοφορούν σε πολλές ιστοσελίδες (μεγάλη ήταν η «πατάτα» των Reddit και 4chan), συνοδευόμενες από χαρακτηρισμούς όπως «ο τύπος με το μαύρο πανωφόρι», «ο τύπος με το καφέ φούτερ», «ο τύπος που φεύγει τρέχοντας». Η επισκεψιμότητα αυτών των σελίδων εκτινάχθηκε και έφθασε σχεδόν στα 3 εκατομμύρια. 
 
Μεγάλο ήταν το... παραπάτημα και της εφημερίδας «New York Post», που κυκλοφόρησε με οπτικό υλικό από δύο «υπόπτους», οι οποίοι αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση. «Είναι το χειρότερο που μου συνέβη ποτέ. Είμαι μόλις 17 ετών», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Σαλάχ Μπαρχούν, ο ένας από τους δύο, όταν πλέον είχε ξεκαθαριστεί ότι επρόκειτο για λάθος. 

Πολύ κακό για το τίποτα έφερε και ένα tweet που κατονόμαζε ως υπόπτους ένα νεαρό ινδικής καταγωγής, τον Σουνίλ Τριπάθι, κι ένα δεύτερο, τον Μάικ Μουλουτζίτα. Αργότερα το Reddit ζήτησε συγγνώμη, ιδιαιτέρως από την οικογένεια Τριπάθι, για το «κυνήγι μαγισσών». Η ανάρτηση αυτή είχε ήδη αναπαραχθεί 3.200 φορές. Ολα είχαν ξεκινήσει από την υποκλοπή σχολίων της Αστυνομίας προτού επισήμως δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πραγματικών υπόπτων. 

Τα ίχνη του Τριπάθι, φοιτητή του Πανεπιστημίου Μπράουν, είχαν χαθεί από τις 16 Μαρτίου και η οικογένειά του είχε απευθύνει έκκληση -χρησιμοποιώντας και τα κοινωνικά δίκτυα- για τον εντοπισμό του, επειδή ο νεαρός έπασχε από κατάθλιψη. Μετά τη λανθασμένη στοχοποίησή του, η οικογένεια επικοινώνησε με το FBI. Η λύση της παρεξήγησης δεν είχε όμως κατ' ανάγκη αίσιο τέλος. Την Πέμπτη, το πτώμα του νεαρού εντοπίστηκε στο Ροντ Αϊλαντ και, σύμφωνα με τις αρχές, δεν υπάρχουν στοιχεία πως μπορεί να πρόκειται για δολοφονική ενέργεια. 

Η παραπληροφόρηση και η παρερμηνεία πληροφοριών δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Το πρωί της Παρασκευής, μετά την επίθεση στη Βοστόνη, περίπου 83.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν ταυτόχρονα την ιστοσελίδα broadcastify.com, που είχε ανεβάσει ένα ζωντανό ηχητικό απόσπασμα από το σκάνερ της Αστυνομίας της Βοστόνης. Επρόκειτο για αφιλτράριστες πληροφορίες στις οποίες είχαν πρόσβαση όχι μόνο οι επίδοξοι «πράκτορες», αλλά και οι ύποπτοι και γενικότερα... ο καθένας! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top