Μείζονα απειλή, που διαρκώς επιδεινώνεται, αποτέλεσε πέρσι για τις εταιρείες η βιομηχανική κατασκοπεία, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης κυβερνο-ασφάλειας «Infosec» στο Λονδίνο.

Η έκθεση, για λογαριασμό της εταιρείας Verizon, ανέλυσε στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 620 παραβιάσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες συνέβησαν σε μεγάλες επιχειρήσεις πέρσι.


Οι στατιστικές δείχνουν ότι η κρατικά υποκινούμενη βιομηχανική κατασκοπεία, δηλαδή η στοχευμένη απόπειρα υποκλοπής τεχνολογικών, εμπορικών και άλλων εμπιστευτικών επιχειρηματικών δεδομένων, αποτελεί πια τη δεύτερη σημαντικότερη απειλή στον κυβερνοχώρο.


Η έκθεση, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνει ότι το 2012 υπήρξε το πρώτο έτος που υπήρχαν τόσες πολλές περιπτώσεις κρατικά ελεγχόμενης κατασκοπείας εναντίον εταιριών άλλων κρατών.


Ενώ η σημαντικότερη απειλή είναι η απευθείας υποκλοπή χρημάτων από τους χάκερ (που είχαν οικονομικά κίνητρα σε ποσοστό 75% περίπου πέρσι), το 20% των κυβερνο-επιθέσεων αφορούσαν επιχειρηματικά μυστικά και πνευματική ιδιοκτησία εταιριών-στόχων. Συχνά χρειάζονται μήνες έως ότου οι επιχειρήσεις αντιληφθούν ότι έπεσαν θύματα παραβίασης των εταιρικών δικτύων τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κρατικοί χάκερ χρησιμοποιούν την τεχνική του «ψαρέματος» (phising) μέσω της οποίας ξεγελούν ανυποψίαστους υπαλλήλους της εταιρίας να αποκαλύψουν χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες στη συνέχεια αξιοποιούνται δεόντως προκειμένου οι χάκερ να διεισδύσουν πιο βαθιά στο δίκτυο της επιχείρησης-στόχου.

Οι βιομηχανίες και οι εταιρίες μεταφορών είναι αυτές που βρέθηκαν πρωτίστως στο στόχαστρο των βιομηχανικών κατασκόπων το 2012. Οι χάκερ χρησιμοποίησαν παγιδευμένες ιστοσελίδες, κενά ασφαλείας σε δημοφιλή προγράμματα λογισμικού και άλλες τακτικές, καταφέρνοντας σε πολλές περιπτώσεις να υπερκεράσουν τα «τείχη» ασφαλείας των εταιριών. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top