www.in.gr: Ειδικό σύστημα «απορρόφησης» πληροφοριών μέσα από κινητά τηλέφωνα και φορητές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιεί με κάθε μυστικότητα τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. και άλλες διωκτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με Το Βήμα, το σύστημα αυτό -κατασκευασμένο από κονσόρτσιουμ με πυρήνα ισραηλινές εταιρείες- έχει τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με κινητά τηλέφωνα από τα οποία υφαρπάζει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα μηνύματα, τις κλήσεις, τις φωτογραφίες και όλα τα δεδομένα που έχει ο κάτοχός του.


Μάλιστα το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και να καταγράφει τα στοιχεία που είχε διαγράψει ο χρήστης του κινητού.


Και όλα αυτά χωρίς οι διωκτικές υπηρεσίες να έχουν κατασχέσει το κινητό τηλέφωνο ή το στικάκι και δίχως να εφαρμόσουν την κανονική διαδικασία ελέγχου του στο Τμήμα Ελέγχου Ψηφιακών Πειστηρίων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων.

Το φορητό σύστημα (μεγέθους περίπου 15x15 εκατοστών) καταγραφής στοιχείων από κινητά τηλέφωνα έχει κόστος περίπου 15.000 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες το προμηθεύθηκαν οι διωκτικές Αρχές από τα απόρρητα κονδύλια των αρμοδίων υπουργείων.

Όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. «είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο για εμάς, διότι αμέσως μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα τι έχει ένα κινητό που εντοπίζουμε, ακόμη κι αν αυτό δεν έχει μπαταρία. Έτσι δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα πορίσματα των εργαστηρίων και ξέρουμε αμέσως τον κύκλο των διασυνδέσεων, των συνεννοήσεων και των ενεργειών των υπόπτων».

Κατά άλλες πηγές ωστόσο η συσκευή αυτή δεν χρησιμοποιείται μόνο σε κατ' οίκον νόμιμες έρευνες αλλά και σε κινητά που εντοπίζονται σε διάφορες φάσεις αστυνομικών ερευνών, χωρίς να κινούνται οι διαδικασίες κατάσχεσής τους και χωρίς οι κάτοχοί τους να αντιληφθούν ότι τα δεδομένα της συσκευής «απορροφήθηκαν» από τις διωκτικές αρχές.

Πως γίνεται η «απορρόφηση» δεδομένων

Οι αστυνομικοί βρίσκουν το κινητό, το συνδέουν με τη συσκευή αντιγραφής των μηνυμάτων, ατζέντας κτλ. και ύστερα το αφήνουν στη θέση του.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «κανείς δεν εμποδίζει το σύστημα αυτό να χρησιμοποιηθεί σε κινητά που παραδίνονται για λόγους ασφαλείας κλειστά ή και χωρίς μπαταρία στον προθάλαμο μίας δημόσιας υπηρεσίας. Ο παραλήπτης του τηλεφώνου αν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια έρευνα για παράνομη πράξη μπορεί να το συνδέσει με τη συσκευή καταγραφής, να τραβήξει όλα τα στοιχεία του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και να το επαναφέρει στη θέση του. Χωρίς και πάλι βεβαίως ο κάτοχος του κινητού να αντιληφθεί οτιδήποτε».

Για να αποκτηθεί αυτή η συσκευή, όπως λένε εκπρόσωποι διωκτικών αρχών, απαιτείται απλώς μια βεβαίωση ότι θα χρησιμοποιηθεί από επίσημες κρατικές υπηρεσίες. Σημειώνεται πάντως ότι οι υπεύθυνοι της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών ανέφεραν ότι «δεν έχουν ενημερωθεί από ελληνικές κρατικές υπηρεσίες για τη χρήση του συγκεκριμένου καταγραφικού συστήματος».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top