Η εμμονή των ευρωπαϊκών αρχών, να κρατούν σε βάσεις δεδομένων τα δακτυλικά αποτυπώματα ατόμων που δεν έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακραία περίπτωση της αποθήκευσης των προσωπικών δεδομένων όλου του πληθυσμού, συμπέρανε χθες το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Εκδικάζοντας την προσφυγή του 41χρονου σήμερα Γάλλου υπηκόου Μ.Κ., του οποίου τα δακτυλικά αποτυπώματα είχαν λάβει οι αρχές το 2004, στο πλαίσιο των ερευνών για την κλοπή ενός βιβλίου, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Γαλλία για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική ζωή. 

Η απόφαση του Δικαστηρίου βασίστηκε στο γεγονός ότι, παρ' όλο που ο Μ.Κ. είχε απαλλαγεί πρωτόδικα από τις κατηγορίες που τον βάρυναν και εντέλει δεν καταδικάστηκε για κλοπή από τη γαλλική Δικαιοσύνη, οι αρχές εξακολούθησαν να διατηρούν τα δακτυλικά του αποτυπώματα σε μία βάση δεδομένων. 

Ολες οι αιτήσεις του Μ.Κ. στη γαλλική Δικαιοσύνη, με τις οποίες ζητούσε δικαστική εντολή για απόσυρση των δακτυλικών του αποτυπωμάτων από τις βάσεις δεδομένων της γαλλικής Αστυνομίας, απορρίφθηκαν και στις 28 Φεβρουαρίου 2009 προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Στο σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου υπενθυμίζεται ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι θεμελιώδους σημασίας για την απόλαυση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική ζωή και υποστηρίζεται ότι η διατήρηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων ατόμων που δεν έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακραία περίπτωση της αποθήκευσης των προσωπικών δεδομένων όλου του πληθυσμού. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top