σχόλιο ID-ont: Να ένα παράδειγμα άρρωστης πολιτικής όσον αφορά τη συλλογή προσωπικών δεδομένων. Έχει ή δεν έχει λοιπόν δίκαιο ο Bruce Schneier όταν γράφει για "κυβερνήσεις που είναι τόσο πολύ «εθισμένες» και «μεθυσμένες» με την συλλογή δεδομένων όσο είναι κι οι επιχειρήσεις.

"Οι κυβερνήσεις είναι ευτυχισμένες που χρησιμοποιούν τα δεδομένα που συλλέγουν οι επιχειρήσεις-απαιτώντας περιστασιακά να συλλέγουν περισσότερα και να τα αποθηκεύσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα-για να μας κατασκοπεύουν. Και οι εταιρείες είναι ευτυχισμένες να αγοράζουν τα δεδομένα από τις κυβερνήσεις. Από κοινού οι ισχυροί κατασκοπεύουν τους αδύναμους και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις θέσεις εξουσίας που κατέχουν, αγνοώντας για το τι ζητούν οι πολίτες."

http://www.pestaola.gr: Το Google Glass είναι δικό σου, αποκλειστικά δικό σου και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτό. Το Google απαγορεύει την πώληση, τον δανεισμό ακόμα και την χρήση του Glass από τρίτο πρόσωπο. Αυτό αναφέρουν οι όροι χρήσης.

Καλώς ήρθατε στον 21ο αιώνα, όπου η τεχνολογία προϊόντα όπως το Google Glass έρχονται με όρους μεγάλου αδερφού. Το Google ξεκαθαρίζει ότι αυτός που πλήρωσε $1500 για να αποκτήσει το Glass, δεν μπορεί να το πουλήσει, δεν μπορεί να το δανείσει, δεν μπορεί να το χαρίσει, ούτε καν μπορεί να το δώσει σε τρίτο πρόσωπο.


Αγορασες το Glass για $1500 αλλα ανηκει στον μεγαλο αδερφο

Αν γίνει κάτι τέτοιο χωρίς την άδεια του Google, τότε το Google έχει κάθε δικαίωμα να απενεργοποιήσει το Glass χωρίς μάλιστα να καταβάλει αποζημίωση. Με λίγα λόγια αν κάποιος δανείσει, χάσει ή του κλέψουν το Glass το Google μπορεί να “σκοτώσει” την συσκευή, να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του χρήστη και να μην πληρώσει ευρώ για αυτό.

Οι όροι χρήστης του Glass αναφέρουν ξεκάθαρα: “you may not resell, loan, transfer, or give your device to any other person. If you resell, loan, transfer, or give your device to any other person without Google’s authorization, Google reserves the right to deactivate the device, and neither you nor the unauthorized person using the device will be entitled to any refund, product support, or product warranty”.

Το Glass έχει περιορισμένη παραγωγή. Ένας από τους κατόχους του Glass αποφάσισε να πουλήσει το gadget στο eBay, χωρίς όμως να λογαριάζει την παρέμβαση του Google. Η δημοπρασία ξεκίνησε από τα $5000 έφτασε στα $90000 και κάπου εκεί έγινε η παρέμβαση του Google. Η αγγελία δεν υπάρχει πλέον στο eBay αλλά στάθηκε ως αφορμή να αποκαλυφθεί το θέμα με τους όρους χρήσης του Glass.

Γιατί το Google εχει τόσο αυστηρους ορους χρήσης;

Η στάση του Google για τους όρους χρήσης του Glass φαίνονται αυστηροί. Είναι σαν να έχεις πληρώσει $1500 για να αγοράσεις μια τηλεόραση αλλά απαγορεύεται να την μεταφέρεις από το σπίτι στο εξοχικό. Το Glass έχει φτιαχτεί για προσωπική χρήση και μάλιστα για χρήση POV (Point Of View). Το Google συλλέγει δεδομένα από την χρήση του Glass. Τα δεδομένα αυτά πρέπει να αφορούν τις συνήθειες ενός και μόνο ατόμου. Το Google δεν θέλει να τρέξει το μεγάλο πείραμα του Google Glass με λάθος δεδομένα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top