Yπουργός Υγείας κος Σαλμάς (30/4/2013 στο ΣΚΑΪ): "Όσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφιση, ο υπουργός είπε πως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. «Εφαρμόζεται το μέτρο στην ηλεκτρονική συνταγογραφιση, αλλά ως μέτρο δεν εχει επιδώσει (αποδώσει;) τα αποτελέσματα που περιμέναμε» δήλωσε.
.........................................
«Πλέον έχω πλήρη εικόνα για το τι γίνεται στον χώρο του φαρμάκου. Βλέπω τα πάντα. Μέχρι και τι συνταγογραφεί ο κάθε γιατρός» τόνισε."

σχόλιο ID-ont: 1. Μόλις προχθές γράφαμε: Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το φακέλωμα θα "τρώγαμε στο κεφάλι" και την μείωση της δαπάνης δεν θα πετυχαίναμε! (http://id-ont.blogspot.gr/2013/04/blog-post_7221.html)

2. Εάν βλέπει τι συνταγογραφεί ο κάθε γιατρός, δεν μπορεί να δει σε ποιόν ασθενεί το συνταγογραφεί; Βεβαίως και μπορεί. Είναι ερώτημα εάν το κάνει. Εάν το κάνει κατά πόσον είναι ορθό, ένας Υπουργός Υγείας να βλέπει τι φάρμακα παίρνω; Αυτή είναι η δουλειά του; Να βλέπει τι ασθένειες έχει ο καθένας μας; Εάν βλέπει ο κος Υπουργός τα super-ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα υγείας, φαντασθείτε πόσοι άλλοι μπορούν να τα βλέπουν. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ακούει;;;

3. Με "το νέο πρόγραμμα παρακολούθησης της πορείας του φαρμάκου, από την παραγωγική εταιρεία μέχρι να φτάσει στα χέρια του ασθενή", και να μην θέλει, θα βλέπει υποχρεωτικά στα χέρια ποιου ασθενή (ΑΜΚΑ) φτάνει το φάρμακο;

4. Πρέπει να αρχίσουμε να προσευχόμαστε να μην διαρρεύσει όλος αυτός "ο πλούτος πληροφοριών" (για τις φαρμακευτικές, ασφαλιστικές κ.α. εταιρείες) που συσσωρεύεται στο Υπουργείο Υγείας; Επειδή έχει γίνει μια φορά (http://id-ont.blogspot.gr/2012/04/hackers-95-60000.html), αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξαναγίνει...

Διαβάστε τη συνέντευξη του:


Σαλμάς: Στόχος να μειώσουμε την νοσοκομειακή – ασφαλιστική δαπάνη στα 3 δισ. ευρώ

Επίσης ο υπουργός προανήγγειλε πως τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί από το υπουργείο, το νέο πρόγραμμα παρακολούθησης της πορείας του φαρμάκου.

Τη μείωση της νοσοκομειακής και ασφαλιστικής δαπάνης στα 3 από 7 δισ. έχει θέσει ως στόχο το υπουργείο Yγείας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αναπληρωτής υπουργός Yγείας Μάριος Σαλμάς.

Επισήμανε πως για πρώτη φορά έγιναν τόσο μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, εξοικονομώντας όπως είπε 500 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.

«Τα μέτρα που παίρνουμε στον τομέα της υγείας ξεπερνούν σε τεχνική αρτιότητα και την τρόικα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφιση, ο υπουργός είπε πως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. «Εφαρμόζεται το μέτρο στην ηλεκτρονική συνταγογραφιση, αλλά ως μέτρο δεν εχει επιδώσει τα αποτελέσματα που περιμέναμε» δήλωσε.

Για τα φάρμακα, ο υπουργός δήλωσε πως ήδη έχουν δρομολογηθεί 3000 φάρμακα, από τα οποία 2500 είναι γεννόσημα και 500 πρωτότυπα. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν τιμολογηθεί 550 φάρμακα, και σύντομα θα διατεθούν στους πολίτες νέα καινοτόμα φάρμακα δήλωσε, και τόνισε «για να προχωρήσουν όμως αυτές οι διαδικασίες δεν χρειάζονται οι “εκβιασμοί” από τον τύπο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαλμάς προανήγγειλε πως τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί από το υπουργείο, το νέο πρόγραμμα παρακολούθησης της πορείας του φαρμάκου, από την παραγωγική εταιρεία μέχρι να φτάσει στα χέρια του ασθενή, όπως είπε.

«Πλέον έχω πλήρη εικόνα για το τι γίνεται στον χώρο του φαρμάκου. Βλέπω τα πάντα. Μέχρι και τι συνταγογραφεί ο κάθε γιατρός» τόνισε.

Τέλος ο υπουργός, υπογράμμισε πως το κράτος αποδεικνύει ότι είναι πανίσχυρο και μπορεί να βάλει κανόνες, ενώ όπως είπε πρέπει να γίνουν νέα βήματα ώστε να πάει η Ελλάδα μπροστά, καθώς όπως είπε δεν υπάρχει χρόνος.




 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top