ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΓΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Το μοναδικό «πρόβλημα» πλέον για τις αμερικανικές αρχές έγκειται στην αποτελεσματική και σύντομη επεξεργασία όλων αυτών των πληροφοριών από τους λογαριασμούς των χρηστών

Μέσα σε μερικές ώρες από την αναγνώριση των υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, η αστυνομία έλαβε εντάλματα έρευνας και εκτεταμένα ψηφιακά αρχεία από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σελίδες κοινωνικών δικτύων και λογαριασμούς ηλεκτρονικών ταχυδρομείων.
 
Η ταχεία αύξηση του όγκου τέτοιων δεδομένων και των εργαλείων ανάλυσής τους μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τις αστυνομικές έρευνες. Μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη άλλων αποδεικτικών στοιχείων, μελλοντικών τρομοκρατικών σχεδίων ή την ταυτότητα των συνεργών τους. 

Ομως ο διαχωρισμός των χρήσιμων πληροφοριών από τις άχρηστες είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία. «Ο αριθμός αιτήσεων για παραχώρηση δεδομένων από λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τις αστυνομικές αρχές να έχουν πλέον στην κατοχή τους τεράστιες σχετικές βάσεις δεδομένων», λέει ο Χάνι Φακχουρί, δικηγόρος του Electronic Frontier Foundation, ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων. 


Νομοθεσία
Στην περίπτωση της Google, οι αιτήσεις αυτές αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Τους τελευταίους έξι μήνες του 2012 η Google αναφέρει πως έλαβε 8.400 αιτήσεις για στοιχεία χρηστών, σε σχέση με τις 6.200 που έλαβε το τελευταίο εξάμηνο του 2011. Το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και τα ερασιτεχνικά βίντεο που δόθηκαν στις αρχές οδήγησαν γρήγορα στην αναγνώριση των υπόπτων, των αδερφών Ταμερλάν και Τζοχάρ Τσαρνάεφ, μεταναστών τσετσένικης καταγωγής. «Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε όμως πώς τα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το Διαδίκτυο θα βοηθήσουν τις έρευνες της αστυνομίας», δήλωσε ο Φακχουρί. 

Οι έλεγχοι σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπόκεινται σε σχετικό νόμο του 1986, ο οποίος δίνει στην αστυνομία πρόσβαση σε e-mails παλαιότερα των 180 ημερών, χωρίς επίσημο ένταλμα έρευνας. Για πιο πρόσφατα μηνύματα, οι διωκτικές αρχές χρειάζονται ένα δικαστικό έγγραφο, παρόμοιο με μια απλή κλήτευση που αναφέρει πως οι πληροφορίες σχετίζονται με αστυνομική έρευνα. 

«Το Κογκρέσο θεώρησε πως, αν έχεις αφήσει κάτι στο σέρβερ για πάνω από έξι μήνες, το έχεις εγκαταλείψει», εξηγεί ο Φακχουρί. Ομως οι μεγάλοι πάροχοι δικτυακών επικοινωνιών, όπως η Google και το Facebook, δεν δίνουν τα στοιχεία αυτά χωρίς επίσημο δικαστικό ένταλμα, τονίζει. Κάποια στοιχεία -όπως η διεύθυνση ΙΡ του χρήστη και η ημερομηνία δημιουργίας λογαριασμού- δεν παραχωρούνται χωρίς ένταλμα. Ομως, φυσικά, άλλα στοιχεία, όπως τα tweets και κάποιες αναρτήσεις στο Facebook, είναι διαθέσιμα σε όλους. 

Εντάλματα
Μόλις τα ονόματα γίνουν γνωστά, η αστυνομία θα πηγαίνει στο δικαστήριο για να λάβει τα απαραίτητα εντάλματα. Οι αρχές στη συνέχεια θα στρέφονται σε ειδικά εργαλεία που κατηγοριοποιούν και διαχωρίζουν μεγάλους όγκους δεδομένων, για να βρουν τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στις έρευνες. Ενα τέτοιο εργαλείο είναι το Sentinel Visualiser από την αμερικανική εταιρεία FMS Advanced Systems Group. «Πολλά αστυνομικά τμήματα έχουν χιλιάδες έως και εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων. Είναι αδύνατον, εξετάζοντας τα δεδομένα αυτά, να βρεις ποιος καλεί ποιον», υπογραμμίζει ο Νταν Βάσερ, διευθυντής της εταιρείας. 

«Αν υποθέσουμε πως η αστυνομία συγκεντρώνει δεδομένα εδώ και χρόνια», αναφέρει ο Βάσερ, «τώρα που έχουν τα ονόματα των δύο Τσετσένων, αυτά μπορεί να εμφανιστούν στα αρχεία παλαιότερων τηλεφωνημάτων, συναλλαγών ή άλλων συλλεγμένων δεδομένων». Ορισμένα ίχνη κοινωνικής δικτύωσης έχουν ήδη βρεθεί. Ενα προφίλ στο YouTube που δημιουργήθηκε τον περασμένο χρόνο με το όνομα Ταμερλάν Τσαρνάεφ περιέχει βίντεο σχετικά με την τρομοκρατία,
όμως είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν το προφίλ έχει όντως δημιουργηθεί από τον ίδιο...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top