σχόλιο ID-ont: Σήμερα αυτά τα προσωπικά δεδομένα, χθες τα στοιχεία των φορολογικών μας δηλώσεων και της περιουσιακής μας κατάστασης από το taxis (http://id-ont.blogspot.gr/2013/07/6-8.html), αύριο ποιά στοιχεία έχουν σειρά; Θα μπορούσαν να είναι τα στοιχεία των συναλλαγών μας με χρεωστική/πιστωτική κάρτα που θέλει να μας υποχρεώσει το Υπουργείο Οικονομικών; (βλ. αχρήματη κοινωνία)

- Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος Αστυνομία και Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
- Υπέκλεπταν προσωπικά δεδομένα και τα πωλούσαν σε εταιρίες προώθησης προϊόντων και από εισπρακτικές
- Χειροπέδες σε ζευγάρι διαφημιστών – Βρέθηκαν στην κατοχή τους λίστες με 150.000 τηλέφωνα, διευθύνσεις και e-mail
- Εμπλέκονται και επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι
- 1 δισ. ευρώ ετησίως ο τζίρος της σπείρας
 
Ένας 53χρονος και μια 52χρονη, διαφημιστές και οι δυο, συνελήφθησαν επ’ αυτοφόρω να έχουν στην κατοχή τους λίστες με προσωπικά δεδομένα, τα οποία πουλήσουν έναντι αδράς αμοιβής σε εταιρίες προώθησης προϊόντων και εισπρακτικές εταιρίες!

Η σύλληψή τους είναι η πρώτη από μια σειρά που αναμένονται το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των ερευνών που κάνουν Αστυνομία και Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που βρίσκονται στα ίχνη τεράστιου κυκλώματος υποκλοπής και εμπορίας προσωπικών δεδομένων.

Οι έρευνες έχουν ξεκινήσει εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες και όπως τονίζουν αστυνομικές πηγές, ο διαφημιστής και η διαφημίστρια που συνελήφθησαν δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Στο κύκλωμα συμμετείχαν και επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, με τον... τζίρο που έκανε η σπείρα μέσα από τις παράνομες αγοραπωλησίες της να φτάνει το σχεδόν 1 δισ. ευρώ το χρόνο!
 
 Στο πλαίσιο των ερευνών ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, βρέθηκαν στο σπίτι του ζεύγους διαφημιστών αποθηκευμένες λίστες με 406.000 εγγραφές προσωπικών δεδομένων, όπως ονοματεπώνυμα, αριθμοί κινητών τηλεφώνων, ταχυδρομικές διευθύνσεις και διευθύνσεις e-mail.

Η μεγάλη διαδικτυακή έρευνα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διήρκεσε περισσότερους από τέσσερις μήνες.

Σε βάρος των δυο διαφημιστών σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 52 και 53χρονών, για παράβαση της νομοθεσίας «περί προσωπικών δεδομένων», πράξεις τελεσθείσες κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία. Παράλληλα κατηγορούνται και για ξέπλυμα χρήματος.

Πωλούσαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα

Όλα ξεκίνησαν μετά από καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πως άγνωστοι έστελναν μαζικά e-mail σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, με το οποίο τους ενημέρωναν πως μπορούσαν, επί πληρωμή, να πάρουν στα χέρια τους ηλεκτρονικό αρχείο που είχαν στην κατοχή τους και το οποίο περιελάμβανε λίστα με 150.000 e-mail!

Αμέσως ενημερώθηκε η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία ζήτησε να γίνει προκαταρκτική εξέταση και στο πλαίσιο αυτό εξέδωσε διατάξεις και βουλεύματα για την άρση του τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου!

Μετά από έρευνα των αξιωματικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τη συνεργασία με τράπεζες και εταιρίες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δραστών καθώς και τα ηλεκτρονικά ίχνη, μέσω των οποίων διακινούσαν, τα αρχεία προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα, προέκυψαν τα τηλέφωνα επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν καθώς και οι επίμαχοι τραπεζικοί λογαριασμοί που έδιναν στους "πελάτες" τους, προκειμένου να τους καταβάλλεται το "αντίτιμο" για την πώληση του ηλεκτρονικού αρχείου προσωπικών δεδομένων.

Ντου τα ξημερώματα

Τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση παρουσία εισαγγελέα, κατά την οποία αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τη συνδρομή κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έκαναν παράλληλες έρευνες σε σπίτια και γραφεία των εμπλεκόμενων στην Αττική.

Στο σπίτι των δραστών στην Αθήνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ψηφιακή μορφή, αρχεία – λίστες με 406.000 εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, αριθμούς κινητών τηλεφώνων, ταχυδρομικές διευθύνσεις και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – e-mail. Παράλληλα κατασχέθηκε ένα λαπτοπ.

Ψηφιακά αρχεία που κατασχέθηκαν, θα σταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς ο αριθμός των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς επίσης η προέλευση και περαιτέρω διαχείριση - διάθεση τους

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

- Τηλεφωνικά: 111 88
- Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID
- Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @CyberAlertGR

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top