σχόλιο ID-ont: Το θέμα το είχαμε αναδείξει το 2012 μέσω της ανάρτησής μας: VIDEO - Ο καθηγητής του Παν. Michigan κος J. Alex Halderman εξηγεί γιατί η ψήφος μέσω Internet στις εκλογές είναι μια πολύ κακή ιδέα. (βλ: http://id-ont.blogspot.gr/2012/04/video-michigan-j-alex-halderman.html). Επίσης γνωρίζουμε ότι η Η Νορβηγία τερματίζει το πείραμα της διαδικτυακής κάλπης. Επιφυλάξεις για την online ψήφο. (βλ: http://id-ont.blogspot.gr/2014/06/online.html). Είναι σημαντικό το ίδιο επιχείρημα να το χρησιμοποιεί και ο Πρωθυπουργός της χώρας μας. Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της ιδιωτικότητας (Privacy) και αντιλαμβάνονται τους μηχανισμούς και τα μέσα με τα οποία δημιουργούνται και διατηρούνται τα ηλεκτρονικά ίχνη κι έτσι τίθεται σε κίνδυνο η ιδιωτικότητα των πολιτών.

Σε αυτό το σημείο, δεν θα ήταν κακό να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας αναφέροντας μερικά από αυτά τα μέσα:

α) Κάρτα του Πολίτη (αποσύρθηκε η δημιουργία της από τον κο Κατρούγκαλο λόγω σφοδρών αντιδράσεων στη σχετική διαβούλευση, βλ εδώ)
β) Κάρτα Σίτισης (βλ εδώ κι εδώ)
γ) υποχρεωτική χρήση Χρεωστικής/Πιστωτικής Κάρτας για συναλλαγές άνω των 70 € (βλ. εδώ κι εδώ)
δ) Κάρτα Υγείας (βλ εδώ)
ε) myschool - σύστημα καταγραφής προσωπικών στοιχείων, βαθμών, ποινών, απουσιών μαθητών και προσωπικών στοιχείων, αδειών, απεργιών καθηγητών (βλ εδώ) και άλλα συστήματα. 

Ανάλογη ευαισθησία περιμένουμε από τον κο Τσίπρα και για τα ανωτέρω συστήματα, μηχανισμούς και μέσα. Δεν είναι σωστό να υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία...  

ΑΥΓΗ: Ο κος Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για την Παιδεία στη Βουλή, την Παρασκευή 8/5/2015, Για την κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ο Αλ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός ζητώντας να σκεφτούμε τι θα γινόταν αν κάτι τέτοιο ίσχυε στις εκλογές ή στις ψηφοφορίες στην Βουλή. Πρόσθεσε ακόμα ότι «η εφορευτική επιτροπή είναι ένας server που κανείς μη μυημένος δεν μπορεί να ελέγξει» επισημαίνοντας ότι δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα καθώς διατηρούνται τα ηλεκτρονικά ίχνη.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top