Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο (43255/Δ2/16-03-2015 του ΥΠΟΠΑΙΘ) του Υφυπουργού κου Κουράκη εντέλει τους εκπαιδευτικούς και Διευθυντές των σχολείων να συνεργήσουν στο φακέλωμα των μαθητών και των οικογένειών τους. Ζητείται επιτακτικά να συλλέξουν και να ενημερώσουν τη βάση δεδομένων myschool με προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των γονιών τους, ξένα προς την παιδαγωγική και εκπαιδευτική διαδικασία. Φορτικά και ανεξήγητα οι διαχειριστές του myschool μετά την εγκύκλιο του Υπουργού ζητούν να ενημερωθούν οι καρτέλες των μαθητών με το επάγγελμα και την εθνικότητα του Πατέρα, χωρίς να υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση, που να προβλέπει τη συλλογή και καταγραφή αυτού του δεδομένου στα τηρούμενα στοιχεία του μαθητή.

Η απαίτηση του ΥΠΟΠΑΙΘ για τη συλλογή και τήρηση προσωπικών δεδομένων, όπως το επάγγελμα και η εθνικότητα του πατέρα, δεν είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση του επιδιωκόμενου σκοπού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για τη μόρφωση των μαθητών και τη διοίκηση των σχολείων. Πρόκειται για ένα είδος «φακελώματος» που δεν εξυπηρετεί κανένα παιδαγωγικό στόχο, αντιθέτως απειλεί άμεσα το δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και κτίζει μεθοδικά το «1984» του Οργουελικού εφιάλτη.

Με την απαράδεκτη αυτή απαίτηση του ΥΠΟΠΑΙΘ γονείς και μαθητές έρχονται σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς, καθώς καλούνται να κοινοποιήσουν στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα για επεξεργασία και διαχείριση από τη διοίκηση. Η γνωστοποίηση του επαγγέλματος του πατέρα κατηγοριοποιεί τους μαθητές, οι οποίοι μπορεί να πέσουν θύματα διακρίσεων. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στην περίπτωση που ο πατέρας είναι άνεργος οπότε καλείται ο γονέας αυτός να γνωστοποιήσει στη σχολική κοινότητα τη δυσχερή του θέση.


Το δημόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί έχουν καθήκον να εργάζονται με αυταπάρνηση για την εκπαίδευση των μαθητών τους, αλλά και να υπερασπίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα των μαθητών και των οικογενειών τους. Για αυτό Καταγγέλλουμε τη στάση του ΥΠΟΠΑΙΘ να φακελώσει τους γονείς και μαθητές και ζητάμε να ανακαλέσει την εγκύκλιο που επιβάλλει την αναγραφή του επαγγέλματος του πατέρα στα τηρούμενα στοιχεία του μαθητή και να περιοριστεί σε αυτά που είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση και τη μόρφωση των μαθητών.

Β΄ ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΗΦΙΣΙΑΣ 213 Μαρούσι 4/5/2015
15124 ΜΑΡΟΥΣΙ
Τηλ-Φαξ 210 8066620
E mail: belmeanatol@gmail.com 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top