Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του Βρετανικού πανεπιστημίου του Derby, και δημοσιεύτηκε μόλις στον Guardian, η χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει εθισμό στους χρήστες, καθώς και να ενθαρρύνει την ναρκισσιστικές τάσεις, που σημαίνει ότι κάθε συσκευή θα πρέπει να φέρει προειδοποίηση για την υγεία των χρηστών για τους κινδύνους χρήσης τους.

Στην μελέτη του Πανεπιστημίου του Derby, που δημοσιεύθηκε αρχικά στο επιστημονικό περιοδικό "International Journal of Cyber Behaviour, Psychology and Learning", διαπιστώνεται ότι το 13% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ήταν εθισμένοι στη χρήση του smartphone τους, με το μέσο χρήστη να δαπανά 3,6 ώρες ανά ημέρα στη συσκευή του.

Η πλειοψηφία των 256 συμμετεχόντων στη μελέτη παραδέχτηκε ότι η χρήση του smartphone τους, τους προκάλεσε συμπτώματα απόσπασης της προσοχής από πολλές πτυχές της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, των χόμπι και των διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Ένας εκ των καθηγητών που συνέταξαν τη μελέτη, από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Derby, ισχυρίστηκε ότι το επίπεδο του εθισμού στα smartphones μπορεί να μην ισοφαρίζει αυτόν που προκαλούν το κάπνισμα ή το αλκοόλ, παρ 'όλα αυτά, οι συσκευές πρέπει να φέρουν προειδοποίησεις για την υγεία, παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στα πακέτα των τσιγάρων.

"Το κοινό πρέπει να γνωρίζει τις εθιστικές ιδιότητες των νέων τεχνολογιών», τόνισε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «Η προειδοποίηση θα μπορούσε να προηγείται της αγοράς του smartphone ή πριν το κατεβάσμα μιας εφαρμογής, όπως του Candy Crush ή του Flappy Bird".

Άνάμεσα στα υπόλοιπα πορίσματα της μελέτης για τη σχέση της συμπεριφοράς των χρηστών με τα smartphones, έδειξε ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης κατατάσσονται στην κορυφή των apps που προτιμούν οι χρήστες (87%), ακολουθούμενοι από τις εφαρμογές instant messaging (52%) και των εφαρμογών ανάγνωσης ειδήσεων (51%).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top