Μια νέα έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μπρούνελ και η οποία ανέλυσε στοιχεία από 555 διαδικτυακές έρευνες που συμπληρώθηκαν από χρήστες του Facebook, έδειξε το χαρακτήρα που κρύβει ο καθένας μας όταν κάνει μια ανάρτηση στο wall του.

Οι έρευνες εστίασαν στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου τα οποία είναι η εξωστρέφεια, η ειλικρίνεια, η τερπνότητα, ο νευρωτισμός, η ευσυνειδησία, η αυτοεκτίμηση και ο ναρκισσισμός.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι οι χρήστες έκαναν αναρτήσεις σύμφωνα με το τι προσωπικότητα είναι ο καθένας. Για παράδειγμα, όσοι είχαν υψηλά ποσοστά νευρωτισμού στο χαρακτήρα τους, ανέβαζαν post αναζητώντας την επιβεβαίωση των άλλων, την οποία δε μπορούσαν να πάρουν εκτός διαδικτύου. Ανάλογα με το πόσο πολλά like είχε η ανάρτησή τους ή πόσα σχόλια έκαναν ένιωθαν ότι είναι μέρος του κοινωνικού συνόλου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ένιωθαν απομονωμένοι.

Τα άτομα που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια χρησιμοποιούν ωστόσο το Facebook ως εργαλείο για κοινωνικές δεσμεύσεις και δραστηριότητες. Δεν τους ενδιαφέρει πόσα like θα πάρουν οι αναρτήσεις που κάνουν, αλλά η αλληλεπίδραση που θα έχουν στους άλλους.
 
Οι ναρκισσιστές ανεβάζουν post με τα κατορθώματά τους και αναζητούν απεγνωσμένα την επιβεβαίωση μετρώντας τα πόσα like παίρνει κάθε ανάρτηση που κάνουν.

Τα άτομα που χαρακτηρίζονται από περιέργεια και είναι δημιουργικοί ποστάρουν θέματα που ασχολούνται με την πολιτική, τη διανόηση και τον πνευματισμό. Είναι ειλικρινείς και ανοιχτοί σε διάλογο και τους ενδιαφέρει το post που κάνουν να είναι σημείο αναφοράς ως ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για τα τρέχοντα γεγονότα.

Τα άτομα που χαρακτηρίζονται από ευσυνειδησία δεν ανεβάζουν πολλά post αλλά αυτά που ανεβάζουν έχουν να κάνουν με τις ρομαντικές στιγμές της ζωής τους και συνήθως για τα παιδιά τους.

Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση ανεβάζουν συνέχεια post για τη σχέση τους, για το σύντροφό τους, προσπαθώντας να διώξουν το αίσθημα της ανασφάλειας του νιώθουν και να δείξουν σε όλους ότι έχουν μια πολύ καλή σχέση, με την οποία περνάνε πολύ καλά ακόμα κι αν αυτό είναι ψέμα. Και όταν τα post τους παίρνουν πολλά l;ike τότε νιώθουν ότι είναι αρεστοί στο κοινωνικό σύνολο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το status μας στο facebook δείχνει το χαρακτήρα μας και την εκτίμηση που εμείς έχουμε ή όχι για τον εαυτό μας ή απέναντι στους άλλους. Ωστόσο θεωρούν ότι είναι καλό να γίνουν κι άλλες πιο αναλυτικές έρευνες πριν καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top