Το σκάνδαλο με τις υποκλοπές τις οποίες φέρεται ότι έκανε η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών για λογαριασμό της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) δείχνει να πλησιάζει κι άλλο την καγκελαρία, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, αν και η Άνγκελα Μέρκελ, όπως επισημαίνουν αναλυτές, φαίνεται ότι για άλλη μια φορά βρίσκεται στο απυρόβλητο.

"Η υπόθεση της BND (γερμανική υπηρεσία πληροφοριών) κλιμακώνεται και φτάνει την καγκελαρία" είναι ο τίτλος της συντηρητικής εφημερίδα Die Welt. Η Bild χαρακτηρίζει "υποκριτική" τη δήλωση της καγκελαρίου το 2014, μετά τις αποκαλύψεις ότι η NSA παρακολουθούσε ένα από τα κινητά της τηλέφωνα, πως "δεν γίνεται να κατασκοπεύεις τους φίλους σου".

Οι κατηγορίες κατά της BND πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την αποκάλυψη από την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών κατασκόπευε "υψηλόβαθμους αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, του Μεγάρου των Ηλυσίων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" για λογαριασμό της αμερικανικής NSA.

Όμως περισσότερο από αυτές τις νέες κατηγορίες -οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε αυτές περί διενέργειας κατασκοπείας από το 2005 εις βάρος της EADS (έγινε Airbus) και της Eurocopter (σήμερα Airbus Helicopters) από τη γερμανική BND για λογαριασμό της αμερικανικής NSA- αυτό που πυροδότησε τον γερμανικό Τύπο είναι τα ψέματα που ενδέχεται να είπε η κυβέρνηση προς τους βουλευτές.

"Ποιος αποκρύπτει και τι στο σκάνδαλο της BND;" διερωτάται η Bild και η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου. "Χθες παρέμεινε ξανά βουβή".

Η γερμανική κυβέρνηση κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι δήλωνε ψευδώς πως δεν γνωρίζει τίποτε για οποιαδήποτε οικονομική κατασκοπεία από την NSA σε γραπτή απάντηση που έδωσε στις 14 Απριλίου στην κοινοβουλευτική ομάδα του αριστερού κόμματος "Die Linke".

"Απορρίπτω κατηγορηματικά τη δήλωση ότι η κυβέρνηση δεν είπε την αλήθεια", δήλωσε χθες ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Ο συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ και νυν υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή προσωπάρχης της καγκελαρίας και ως εκ τούτου κυρίως υπεύθυνος για την επίβλεψη των υπηρεσιών πληροφοριών, πρότεινε να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα στην κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για το θέμα της NSA.

"Η περίπτωση του Ντε Μεζιέρ πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με τις προτεραιότητες της καγκελαρίου. Διαφορετικά η υπόθεση θα την πλησιάσει κι άλλο" επισημαίνει η Handelsblatt. Ωστόσο, μολονότι ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν συνέπειες για το μέλλον του Ντε Μεζιέρ, η καγκελάριος δείχνει να βρίσκεται στο απυρόβλητο.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top