Εκτιμώντας τους πιθανούς κινδύνους, «τέλος» τα Gmail και Google Apps στη Στοκχόλμη

Με μια απόφαση που μπορεί να εξελιχθεί σε ορόσημο και για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Σουηδίας απαγόρευσε στους φορείς του Δημόσιου τομέα της χώρας τη χρήση των cloud υπηρεσιών Google Apps.

Εκτιμώντας τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση αυτών των υπηρεσιών – όπως είναι το Gmail, το ημερολόγιο με δυνατότητα άμεσου συγχρονισμού μεταξύ διαφορετικών συσκευών και χρηστών ή οι online εφαρμογές επεξεργασίας αρχείων – η σουηδική Αρχή απεφάνθη ότι η σύμβαση που παρέχει η εταιρεία αφήνει συγκεκαλυμμένα στη διακριτική της ευχέρεια το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα αυτά, τα οποία διατηρούνται στο Cloud.

Η αξιολόγηση δίνει πολλά παραδείγματα αυτής της ανεπάρκειας, όπως η αβεβαιότητα για το πώς τα δεδομένα μπορεί να υποβάλλονται σε επεξεργασία από την Google. Επίσης, τονίζεται η έλλειψη γνώσης για το ποιοι υπεργολάβοι-συνεργάτες της Google μπορούν να συμμετέχουν στην επεξεργασία. Η εκτίμηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για το αν ή το πότε τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να διαγράφονται, ειδικά μετά τη λήξη της όποιας σύμβασης.

Η απόφαση των Σουηδών ήρθε σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για το Google, καθώς οι Αρχές προστασίας δεδομένων αρκετών ευρωπαϊκών χωρών καλούνται να αποφασίσουν πώς θα ανταποκριθούν στη νέα πολιτική απορρήτου της εταιρίας. Μια πολιτική που λέγεται ότι θα επιτρέπει στη Google να συγχωνεύει τα δεδομένα από όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, για οποιοδήποτε σκοπό την εξυπηρετεί. Οι ρυθμιστικές Αρχές αρκετών χωρών της Ευρώπης ανησυχούν ότι αυτή η κατάσταση απειλεί την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η σουηδική απόφαση αντανακλά πολλές από αυτές τις ανησυχίες και αφορά στη συμφωνία της Google και ενός δήμου -στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης, για τη χρήση των δικών της υπηρεσιών cloud. Η απόφαση για το Σάλεμ θα εφαρμοστεί αμέσως σε όλες τις δημοτικές αρχές της χώρας και είναι εξ ορισμού επεκτάσιμη στις υπηρεσίες του δημοσίου.

Πριν από περίπου έναν χρόνο και η νορβηγική Αρχή προστασίας δεδομένων είχε ζητήσει τροποποιήσεις των όρων σύμβασης για τις υπηρεσίες Cloud της Google, υπογραμμίζοντας τις ίδιες ανησυχίες.


http://www.protothema.gr/technology/article/290952/oi-souidoi-apagoreusan-ti-hrisi-ton-upiresion-tis-google-sto-dimosio/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top