«Προσχηματική» η αγανάκτηση
 
Οι δυτικές χώρες, οι οποίες αγανάκτησαν για την κατασκοπεία που διενεργεί η αμερικανική Εθνική Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), στην πραγματικότητα συνεργάζονται από καιρό μαζί της, εξήγησε ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν σε μια συνέντευξη που είχε δώσει πριν από τις εντυπωσιακές αποκαλύψεις του και η οποία δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή από το γερμανικό Spiegel. 

Οι κατάσκοποι της NSA «εργάζονται χέρι-χέρι με τους Γερμανούς και τα περισσότερα από τα άλλα δυτικά κράτη», δηλώνει ο Σνόουντεν στη συνέντευξη αυτή, την οποία του πήραν ένας αμερικανικός ειδικός στην κρυπτογράφηση, ο Τζέικομπ Άπελμπομ, και η σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ Λόρα Πουατρά.

Για παράδειγμα, σχετικά με τη συνεργασία ανάμεσα στην NSA και τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Σνόουντεν αναφέρει πως η NSA παρείχε στους Γερμανούς τα εργαλεία ανάλυσης για τις πληροφορίες που περνούν από τη Γερμανία προερχόμενες από περιφέρειες όπως η Μέση Ανατολή. 


Η σύμπραξη ανάμεσα στην NSA και τις άλλες χώρες είναι διαμορφωμένη με τρόπο ώστε «να προστατεύονται οι πολιτικοί ηγέτες τους από την αγανάκτηση της κοινής γνώμης» σε περίπτωση που δημοσιοποιηθεί «ο τρόπος με τον οποίο παραβιάζουν ευρέως την ιδιωτική ζωή σ' όλο τον κόσμο». 


Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι η NSA κατασκόπευε τους ευρωπαίους συμμάχους της, έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των δυτικών αρχηγών κρατών και απειλούν τις συζητήσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα για μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top