σχόλιο ID-ont: Από την πρώτη στιγμή, ανεπιφύλακτα, είχαμε εκφράσει τον θαυμασμό μας τον Εντουαρντ Σνόουντεν: http://id-ont.blogspot.gr/2013/06/nsa.html

Εναν απρόσμενο υποστηρικτή των ενεργειών του που οδήγησαν στην αποκάλυψη του προγράμματος παρακολουθήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας NSA, φαίνεται πως βρήκε ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παραμένει έγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας. Οι άνθρωποι που αποκαλύπτουν τέτοιου είδους πληροφορίες, είναι άξιοι σεβασμού γιατί υπερασπίζονται την ελευθερία, δήλωσε, σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοαχίμ Γκάουκ.

Ο λόγος του Γερμανού Προέδρου θεωρείται πως ρίχνει ένα ειδικό βάρος στην υπόθεση αυτή, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις διεθνώς, δεδομένου ότι ο Γκάουκ συνέβαλε να αποκαλυφθούν οι μέθοδοι και τα έργα της Στάζι, της μυστικής αστυνομίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.


Παρεμβαίνοντας σε ένα θέμα που θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Γερμανός Πρόεδρος έδωσε έναν πολύ διαφορετικό τόνο από αυτόν της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία έχει διαβεβαιώσει την Ουάσινγκτον ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να προσφέρει άσυλο στον πρώην τεχνικό σύμβουλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Γκάουκ είπε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται για το κράτος δικαιούνται να πράττουν με βάση τη συνείδησή τους, καθώς ορισμένες φορές οι θεσμοί αγνοούν το νόμο. "Αυτό θα διορθωνόταν μόνο εάν δημοσιοποιούνταν οι πληροφορίες. Όποιος τραβά την προσοχή του κοινού σ' αυτό και ενεργεί με βάση τη συνείδησή του δικαιούται σεβασμού", δήλωσε στην εφημερίδα Πασάουερ Νόιε Πρέσε.

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ο Γκάουκ, ένας αντιφρονών Λουθηρανός πάστορας, τέθηκε επικεφαλής μιας επιτροπής που ερεύνησε το τεράστιο αρχείο της Στάζι, τους φακέλους των ανθρώπων που κατασκόπευσαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ανατολικής Γερμανίας, και βοήθησε να αποκαλυφθούν πρώην μέλη και συνεργάτες της. Η ασυνήθιστη απόφασή του να μιλήσει δημοσίως για ένα καυτό πολιτικό θέμα έρχεται σε μια περίοδο που η υπόθεση του Σνόουντεν κυριαρχεί στον Τύπο της Γερμανίας, ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

"Ο φόβος ότι τα τηλέφωνα μας παρακολουθούνται ή ότι τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καταγράφονται και αποθηκεύονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες περιορίζει την αίσθηση της ελευθερίας. Εντείνεται επίσης ο κίνδυνος για την ίδια την ελευθερία", τόνισε, σημειώνοντας ότι η ελευθερία είναι ένα από τα βασικά δικαιώματα που προστατεύονται από το δημοκρατικό κράτος δικαίου.

Αναφερόμενος στην περίοδο της ναζιστικής και της κομμουνιστικής Γερμανίας, ο Γκάουκ είπε ότι η χώρα έχει την οδυνηρή εμπειρία να γνωρίζει πώς είναι ένα κράτος όπου κανείς δεν είναι ασφαλής όταν εκφράζεται ανοιχτά: "Εμείς οι Γερμανοί χρειάστηκε να αποκτήσουμε την εμπειρία της κατάχρησης εξουσίας από τις μυστικές υπηρεσίες δύο φορές στην ιστορία μας. Και επομένως έχουμε ευαισθησίες (για το θέμα αυτό) και οι Αμερικανοί φίλοι μας θα πρέπει να το αποδεχτούν", κατέληξε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top