Οι ύποπτοι κατηγορούνται για την κλοπή των στοιχείων 160 εκατομμυρίων πιστωτικών καρτών, με λεία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. 

Ποινική δίωξη σε πέντε άτομα ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής άσκησαν οι αμερικανικές αρχές, για μια υπόθεση που χαρακτηρίζουν ως τη «μεγαλύτερη κυβερνοαπάτη στην ιστορία των ΗΠΑ». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πέντε ύποπτοι υπέκλεψαν τα στοιχεία από 160 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες, πουλώντας τα στη συνέχεια στη «μαύρη αγορά».

Οι χάκερ είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στα ηλεκτρονικά συστήματα μικρών και μεγάλων εταιρειών, οι οποίες είτε αναλαμβάνουν τη διαχείριση ηλεκτρονικών συναλλαγών είτε διατηρούν βάσεις δεδομένων με τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών των πελατών τους. Ανάμεσα στα θύματα των κυβερνοεγκληματιών, αναφέρει το Reuters, είναι και η JetBlue Airways, η θυγατρική της Dexia Bank στο Βέλγιο, η Visa, η Carrefour, η 7-Eleven και η Global Payments Systems.

Στη συνέχεια, πωλούσαν τα δεδομένα στη «μαύρη αγορά» και σε κυκλώματα τα οποία χρησιμοποιούν τα στοιχεία για να εκτυπώσουν πλαστές κάρτες. Το κατηγορητήριο επισημαίνει πως η «ταρίφα» για 10 δολάρια για κάθε πιστωτική κάρτα που είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ, 15 δολάρια αν είχε εκδοθεί στον Καναδά, και 50 δολάρια για τις ευρωπαϊκές.

Έτσι, η λεία των χάκερ εκτιμάται ότι αγγίζει «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια». Όσο για τις απώλειες για τα πιστωτικά ιδρύματα, υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 300 εκατομμύρια δολάρια.
Από τους κατηγορούμενους, μόνο δύο έχουν συλληφθεί – ο ένας μάλιστα στην Ελβετία, από την οποία αναμένεται να εκδοθεί άμεσα στις ΗΠΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top