ATM χωρίς… κάρτα!




Θα «διαβάζει» το πρόσωπο του χρήστη και θα χρησιμοποιεί κωδικούς ταχείας ανταπόκρισης για την ταυτοποίησή του.

Μια νέα γενιά μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης μετρητών οραματίστηκαν οι υπεύθυνοι της αμερικανικής εταιρείας Diebold. Το νέο ΑΤΜ, με οθόνη αφής παρόμοια με εκείνη μιας ταμπλέτας, καταργεί τις κάρτες και λειτουργεί σαρώνοντας το πρόσωπο του χρήστη με τη βοήθεια ενσωματωμένων καμερών ασφαλείας.
 
Η διαδικασία της αναγνώρισης όμως δεν σταματάει εκεί. Το ΑΤΜ συνδέεται παράλληλα με το smartphone του χρήστη κατά το σκανάρισμα μέσω της κάμερας του κινητού ενός κωδικού ταχείας ανταπόκρισης (QR code) που εμφανίζεται στην οθόνη του μηχανήματος. Μέσω της κίνησης αυτής το hi-tech ΑΤΜ συγχρονίζεται ασύρματα με την υπηρεσία της τράπεζας, επιβεβαιώνοντας την ταυτότητα του χρήστη χωρίς την εισαγωγή κάρτας.

Κάθε φορά που ο χρήστης επιθυμεί να προχωρήσει σε ανάληψη χρημάτων, στέλνεται στο κινητό του ένας κωδικός μίας χρήσης, τον οποίο στη συνέχεια οφείλει να εισαγάγει στο ΑΤΜ.

Ανάληψη hi-tech
Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο σύστημα προσφέρει ακόμα τη δυνατότητα αποστολής χρημάτων σε άλλον χρήστη. Ο πελάτης εισάγει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως π.χ. το χρηματικό ποσό που επιθυμεί να αποστείλει σε κάποιον και τα στοιχεία επικοινωνίας του ατόμου αυτού. Στη συνέχεια, ο παραλήπτης του ποσού λαμβάνει έναν κωδικό μίας χρήσης τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει στο ΑΤΜ προκειμένου να λάβει τα χρήματά του.

Κάτι τέτοιο, υποστηρίζει η Diebold, θα μπορούσε να διευκολύνει γονείς που επιθυμούν να στείλουν εκτάκτως χρήματα στα παιδιά τους ή άτομα που βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους, π.χ. κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Η ιδέα για το ΑΤΜ του μέλλοντος παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνεδρίου σχετικά με τις τεχνολογίες μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης μετρητών που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top