Διαθέτουν παρόμοιο σύστημα με αυτό της αμερικανικής NSA
 
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γαλλίας έχουν στη διάθεσή τους ευρύ σύστημα παρακολουθήσεων που είναι παρόμοιο με το Prism της αμερικανικής NSA αλλά και τα προγράμματα από τις βρετανικές υπηρεσίες, αποκαλύπτει ο Monde.
 
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι η DGSE, η υπηρεσία αντικατασκοπείας, καταγράφει συστηματικά ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές από υπολογιστές ή τηλέφωνα στη Γαλλία, αλλά και τις επικοινωνίες που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα.

 
Κατά την εφημερίδα «το σύνολο των επικοινωνιών μας κατασκοπεύεται» εν γνώσει των πολιτικών και, φυσικά, εκτός κάθε ελέγχου.

 
Όπως και οι αντίστοιχες αμερικανικές υπηρεσίες, οι γαλλικές παρακολουθούν μεταδεδομένα και όχι περιεχόμενα των επικοινωνιών, δηλαδή παρακολουθούν πότε και ποιος επικοινώνησε με ποιόν, κυρίως με στόχο να εντοπιστούν τρομοκρατικές ομάδες.

Ωστόσο, ακόμη και έτσι, το σύστημα επιτρέπει «να κατασκοπεύεται ο οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε».

 
Το τεράστιο σε όγκο υλικό των παρακολουθήσεων αποθηκεύεται σε υπολογιστές της DGSE στο Παρίσι, η οποία δίνει πρόσβαση και σε άλλες υπηρεσίες πληροφοριών του γαλλικού κράτους.

 
Η συλλογή των δεδομένων είναι παράνομη –ή καλύτερα μη νόμιμη– σύμφωνα με τα ισχύοντα στο γαλλικό δίκαιο που δεν προβλέπει κάτι για αποθήκευση τεράστιου όγκου δεδομένων από τις μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει τελικά η εφημερίδα.

 
Επισήμως, εξάλλου, η πλατφόρμα αμοιβαίας χρήσης των πληροφοριών που έχουν οργανώσει οι υπηρεσίες, «δεν υφίσταται»
.
 
Ο Guardian είχε αποκαλύψει ότι η NSA παρακολουθεί συστηματικά επικοινωνίες από και προς τις ΗΠΑ και μέσα στις ΗΠΑ κατά παράβαση της νομοθεσίας και των συνταγματικά κατοχυρωμένων πολιτικών δικαιωμάτων. Παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζει και η βρετανική GCHQ, δημοσίευσε ο Guardian.

 
Η NSA παρακολουθεί συστηματικά και συμμαχικές χώρες, όπως τη Γερμανία, πρεσβείες συμμαχικών χωρών στο έδαφός της (μεταξύ της και της ελληνικής) ακόμα και την ΕΕ, προκαλώντας διαμαρτυρίες και σχόλια σε πολύ υψηλούς τόνους. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top