σχόλιο ID-ont: Που πάμε; "και ινα μη τις δύνηται αγοράσαι ή πωλήσαι ει μη ο έχων" ...την Χρεωστική/Πιστωτική Κάρτα! Σας θυμίζει κάτι;

Πόσα μέτρα ακόμη του Γιώργη Παπανδρέου και των υπολοίπων θα δούμε να εξαγγέλει η Κυβέρνηση Τσίπρα;

Δεν έχει αλλάξει τίποτα από το 2011 όταν σχολιάζαμε για το όριο των 1.500€:
σχόλιο ID-ontΜε ποια λογική κάθε συναλλαγή άνω των 1.500€ είναι παράνομη εάν δεν γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, ή επιταγή ή ηλεκτρονικές διαβιβάσεις;

Υπάρχουν άνθρωποι που εκ πεποιθήσεως δεν επιθυμούν να έχουν κάρτες. Σημείωση: όταν μιλάμε για πιστωτική κάρτα εννοούμε δάνειο, δεν θέλουν δάνειο!!! Άλλοι πάλι δεν επιθυμούν τσιπάκια στη ζωή τους!!! (βλ. νέες χρεωστικές κάρτες των τραπεζών, επίσης βλ. επιστολή επιστροφής Κάρτας αναλήψεων με τσιπάκι στις Τράπεζες).  Άλλοι πάλι θέλουν να αγοράσουν ένα προϊόν και δεν επιθυμούν να το ξέρει ο κάθε εφοριακός, ή ο κάθε υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών που έχει πρόσβαση σε αυτό το σύστημα! Ούτε επιθυμούν αυτή η πληροφορία να καταγράφεται στα συστήματα των Τραπεζών (μέσω της έκδοσης των επιταγών). Γιατί εκ προοιμίου αυτοί στιγματίζονται ως παράνομοι των οποίων "οι αγορές δεν θα θεωρούνται νόμιμες και οι εμπλεκόμενοι κινδυνεύουν με αυστηρά πρόστιμα"; 

Δηλαδή επειδή πιθανόν γίνονται παρανομίες με τα μετρητά, αυτό σημαίνει πως η λύση είναι η (μερική σήμερα, καθολική αύριο) απαγόρευση των μετρητών; Μήπως είναι πιο αποτελεσματικό τότε να μπει μια μικροκάμερα σε κάθε πορτοφόλι; Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν άλλες λύσεις και να προκρίνεται η λύση της καθολικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης; Εάν από τους παρανομούντες αφαιρούνταν η άδεια άσκησης του επαγγέλματος διαπαντός, με την πρώτη παρανομία, αυτό δεν θα ήταν μια πιο αποτελεσματική λύση στην κατεύθυνση της αποτροπής της παρανομίας, από το ηλεκτρονικό φακέλωμα; 

Kι αν αύριο-μεθαύριο οι αρμόδιοι μας πούν ότι δεν "συνελήφθησαν με αυτόν τον τρόπο οι μαύρες συναλλαγές" που θα το πάνε το όριο; στα 500 € και μετά στα 100 € και έπειτα μόνο κάρτες; Θα μπει δηλαδή η "Κάρτα Αγορών" ή η "Κάρτα Πολίτη" στη ζωή μας από "το παράθυρο"; 

Άλλωστε και σήμερα εάν αγοράσει κάποιος ένα προϊόν, στο τιμολόγιο δεν αναγράφεται το όνομά του; Γιατί αυτό το στοιχείο να γραφεί αυτόματα και σε μια τεράστια ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών; Είναι απόρθητη αυτή η βάση; Ο νόμος την λέει "ασφαλή" αλλά υπάρχει ασφαλής βάση δεδομένων; Εδώ η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ λέει ότι δεν υπάρχει ασφαλής βάση δεδομένων (http://id-ont.blogspot.com/2010/12/id-ont-nsa.html) και ισχυρίζεται σε νόμο, αυτό που η NSA αμφισβητεί, το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών; 

Τέλος η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει εγκρίνει τις προβλέψεις αυτού του νόμου; Ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν την πρόβλεψη "...οι οποίοι διασυνδέονται με ασφαλή ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, καμπτόμενου προς τούτο του τραπεζικού απορρήτου" !!! Τι γίνεται με αυτή την πρόβλεψη; Λάστιχο το τραπεζικό απόρρητο για να ακολουθήσουν και τα άλλα απόρρητα; (βλ. βάσεις δεδομένων και απόρρητα της "Κάρτας του Πολίτη").

Δείτε παλαιότερες προσπάθειες για την εισαγωγή αυτού του μέτρου, με μεγαλύτερο πάντως χρηματικό όριο:
3. από το 2013: http://id-ont.blogspot.gr/2013/07/500.html

dikaiologitika.gr: Τέλος οι συναλλαγές άνω των 150 ευρώ με μετρητά την λίστα Βαρουφάκη που κατατέθηκε στο Brussels Group προβλέπεται η καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλες τις συναλλαγές των πολιτών και επιχειρήσεων ακόμη και για την εξόφληση τιμολογίων ΔΕΚΟ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα στην λίστα Βαρουφάκη αναφέρεται ότι εξετάζεται νέος σχεδιασμός και αλλαγές στην ήδη θεσμοθετημένη υποχρεωτική πληρωμή τιμολογίων άνω των 500 ευρώ αλλά και στην επίσης υποχρεωτική εξόφληση αγορών η υπηρεσιών άνω των 1.500 ευρώ ακόμη και στους ιδιώτες.

Στην πρόταση της λίστας Βαρουφάκη προτείνεται η μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ και η υποχρεωτική διεξαγωγή των πληρωμών μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για όλες τις αγορές αξίας άνω των 150 ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με την λίστα Βαρουφάκη, με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία η ελληνική οικονομία έχασε το 24% του ΑΕΠ το 2013. Αν και οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων πάνω από 500 ευρώ και οι γενικότερες συναλλαγές άνω των 1500 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλονται μέσω τράπεζας ή σε λογαριασμούς των Υπηρεσιών Διακίνησης Πληρωμών, το τωρινό νομοθετικό πλαίσιο δεν θεωρείται πλήρως επιτυχές, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΟΙΚ. Ετσι θα πρέπει να υιοθετηθούν καλύτερες πρακτικές απέναντι στην Ευρώπη.

Προτεινόμενα μέτρα: Η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το ERDF για να χρηματοδοτήσει και να υιοθετήσει το POS σε όλους τους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς τομείς. Ο σκοπός είναι να γίνονται όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές υποχρεωτικά μέσω POS, ειδικά στον επαγγελματικό τομέα. 

• Φόροι, πρόστιμα, ή κάθε άλλο είδος πληρωμής στην Κυβέρνηση και τις ΔΕΚΟ δεν θα επιτρέπεται να πληρωθούν με μετρητά. Οι πληρωμές με μετρητά θα επιτρέπονται μόνο μέσω τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, και στη συνέχεια θα υπάρχει εγγραφή. 

• Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει μια ομάδα 4 συμπληρωματικών μέτρων για να εκπληρώσει τους πολιτικούς του στόχους. 

Χρονοδιάγραμμα: Ιούνιος μέχρι β΄ εξάμηνο του 2015.

Σύμφωνα με τα παραπάνω αρχικά η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εφαρμόσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέσα στο 2015, τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιοποιηθούν για να μπορέσει να υπολογίσει το υπουργείο τα μελλοντικά έσοδα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την καθολική επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Στην αρχή προτείνεται απο το οικονομικό επιτελείο η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ενώ εαν το μέτρο επιτύχει το ΥΠΟΙΚ θα χρησιμοποιήσει κοινοτικούς πόρους για να εγκατασταθούν σε όλες τις επιχειρήσεις το σύστημα POS. Το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών POS θα εγκατασταθεί σε όλα τα σημεία πώλησης και παροχής υπηρεσιών σε όλη την χώρα ώστε να μην υπάρχει πλέον η συναλλαγή με μετρητά σε καμία συναλλαγή.

Στην λίστα το ΥΠΟΙΚ φιλοδοξεί ότι το μέτρο αυτό θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία από 200 εκατ. ευρώ έως 266 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top