Με κάθε iPhone, iPad και iPod έρχεται και ένας μακρύς κατάλογος με όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες στις οποίες δίνεις πρόσβαση στην εταιρεία την στιγμή που επιλέγεις να αποδεχθείς τους όρους χρήσης του gadget.

Και ναι, η Apple μπορεί να καταβροχθίσει όλα τα προσωπικά δεδομένα σου και να είναι απόλυτη νόμιμη, καθώς ουσιαστικά της έχεις δώσει το ελεύθερο! Και είναι εντάξει να ξέρεις ότι έχεις δώσει την συγκατάθεση σου, τι γίνεται όμως όταν δεν το γνωρίζεις γιατί απλά έχει σκιπάρει την ανάγνωση των όρων χρήσης;

Αν όντως είχες δώσει προσοχή στις λέξεις που πολύ προσεκτικά επέλεξαν για την άδεια χρήσης λογισμικού iOS και της πολιτικής απορρήτου της Apple – τις οποίες θα πρέπει να αποδεχθείς όταν θέτεις σε λειτουργία την συσκευή σου για πρώτη φορά αλλά και κατά την ενημέρωση κάθε νέας έκδοσης του iOS – τότε θα παρατηρούσες πως η γλώσσα και στα δύο έγγραφα είναι εξαιρετικά ασαφής όσον αφορά τα ιδιωτικά δεδομένα. Αντί να περιγράφει κάθε συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία η Apple θα μπορούσε να παρακολουθεί πληροφορίες των χρηστών, τα έγγραφα είναι γεμάτα χαλαρούς ορισμούς ή απροσδιόριστους όρους και φράσεις γενικευμένες που δίνουν περιθώρια για τη συλλογή δεδομένων.

Για παράδειγμα, όταν αποδέχθηκες τους όρους για το iOS 8.1 έδωσες ελεύθερη πρόσβαση στην Apple σε υπερβολικά προσωπικές πληροφορίες που ξέρει το iPhone σου για σένα! Ποιες είναι αυτές; Παρακάτω θα δεις τις 5 πιο σημαντικές, αλλά μην γελιέσαι, είναι πολλές περισσότερες οι περιπτώσεις που η Apple έχει ελεύθερη πρόσβαση!

Οτιδήποτε λες στην Siri καθώς και που και πότε το είπες



Κάθε φορά που μιλάς στην Siri, υπάρχει η πιθανότητα κάποιος εργαζόμενος της Apple ή κάποιας εταιρείας που συνεργάζεται με την Apple να σε ακούει σε πραγματικό χρόνο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό; «Να γίνει καλύτερα κατανοητό το τι λες και να αναγνωρίσει πιο συγκεκριμένα το αντικείμενο» όπως αναφέρεται στην άδεια χρήσης του λογισμικού.

Η Siri (και η εφαρμογή υπαγόρευσης του τηλεφώνου) επιτρέπει επίσης στην Apple να χρησιμοποιεί και να μοιραστεί «άλλα στοιχεία» με «θυγατρικές και παράγοντες». Αυτά τα «άλλα» πράγματα εν μέρει ορίζονται ως το όνομα και το ψευδώνυμό σου, τα ονόματα, ψευδώνυμα και τις σχέσεις των επαφών στον τηλεφωνικό κατάλογο σου, τα τραγούδια που ακούς και τη θέση της συσκευής όταν χρησιμοποιείς την Siri.



Ορισμένα αρκετά προσωπικά «μη προσωπικά» στοιχεία.

 


Η Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Apple χωρίζει τις πληροφορίες του χρήστη σε δύο κατηγορίες. Τις «προσωπικές» και «μη-προσωπικές» πληροφοριες και τονίζει ότι η εταιρεία δεν δίνει «προσωπικά» στοιχεία στους εμπόρους. Αλλά ορίζει αυτές τις δύο κατηγορίες άνισα. Για να είναι καλυμμένη η εταιρεία δίνει ένα στενό ορισμό στον όρο «Προσωπικές» πληροφορίες, στις οποίες περιλαμβάνει το όνομα, τη διεύθυνση, το email, τον αριθμό του κινητού σου, τις επαφές που έχεις μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και τα στοιχεία από τις πιστωτικές σου κάρτες. Πράγματα που σίγουρα θα ήθελες να φυλάσσονται με ασφάλεια. Η Apple λέει ότι χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα μόνο για να βελτιώσει τα δικά της προϊόντα και τη διαφήμιση της.

Από την άλλη πλευρά, τα «Μη προσωπικά» στοιχεία, είναι μια ευρύτερη σειρά από πληροφορίες της οποίες η Apple θα μπορούσε να μοιραστεί με τρίτους. Αλλά αυτό περιλαμβάνει μερικά αρκετά προσωπικά στοιχεία, όπως το επάγγελμα του χρήστη, τον ταχυδρομικό κώδικα και την τοποθεσία όπου χρησιμοποιείται η συσκευή. Αυτό χαρακτηρίζεται ως «μη προσωπικά» στοιχεία γιατί σαν μονάδες δεν προσδίδουν άμεση σύνδεση με κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.
 
Που βρίσκεται η συσκευή σου –και προφανώς και εσύ!
 


Κάθε «υπηρεσία» – ή όπως αλλιώς θέλεις να την ορίσεις- που χρησιμοποιεί την τοποθεσία του τηλεφώνου μπορεί να συλλέξει δεδομένα τοποθεσίας ώστε να «παρέχουν πληροφορίες για την βελτίωση του συγκεκριμένου προϊόντος και των υπηρεσιών». Από τη στιγμή που δεν αποχωριζόμαστε καθόλου το κινητό μας, όλη η μέρα μας θα μπορούσε με αυτή τη λογική να χαρτογραφηθεί και να παρακολουθείτε από την εταιρεία.

Η Apple αναφέρει, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες τοποθεσίας δεν συλλέγονται με τρόπο που να ταυτίζονται με μεμονωμένους χρήστες. Μπορεί να μην έχουν το όνομά δίπλα στην τοποθεσία, αλλά εξακολουθεί να είναι δυνατό να συνδυαστούν με άλλα στοιχεία για μια πληρέστερη εικόνα του ποιος είσαι.
 
Πόσο γρήγορα πηγαίνεις με το αμάξι!
 


Οποιαδήποτε εφαρμογή χρησιμοποιεί τα location data μπορεί να συλλέγει και «την ταχύτητα με την οποία πηγαίνεις με το όχημα σου στον δρόμο». Πιθανότατα αυτή η πληροφορία μπορεί να είναι χρήσιμη για εφαρμογές που δίνουν πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους.
 
Όλα τα iMessages που έχεις στείλει.
 


Προκειμένου να επιβεβαιώσουν πως όλα τα iMessages έχουν παραδοθεί όπως θα έπρεπε, η Apple τα αποθηκεύει σε μία κρυπτογραφημένη μορφή «για περιορισμένο χρονικό διάστημα», το οποίο βεβαίως δεν προσδιορίζεται πουθενά το πόσο περιορισμένο είναι!

Το μόνο πράγμα που η Apple δεν αποθηκεύει είναι τα FaceTime data και αυτό γιατί θα χρειαζόταν μια τεράστια και δαπανηρή επιχείρηση αποθήκευσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top