Γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι στο Facebook μπορούν να έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό σας στην δημοφιλή ιστοσελίδα, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να γνωρίζουν τον κωδικό πρόσβασής σας;
 
Όπως αναφέρει το cybersecurity,πρόσφατα το Facebook ανακοίνωσε ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό σας, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις.

 
Αναμφίβολα το Facebook, αλλά και αρκετές μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Google, η Apple και η Yahoo!, φροντίζουν ώστε οι αρχές επιβολή του νόμου να μην έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα σας – για λόγους προστασίας του απορρήτου της επικοινωνίας και των προσωπικών σας δεδομένων – αλλά την ίδια στιγμή ορισμένοι εργαζόμενοι των εταιρειών μπορεί να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

 
Την εμπειρία του από την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Facebook μοιράστηκε σε post του την περασμένη εβδομάδα διευθυντής μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έδωσε τη συγκατάθεσή του σε έναν υπάλληλο να εισέλθει στον προσωπικό του λογαριασμό, όμως ποτέ δεν του ζητήθηκε ο κωδικός πρόσβασης.

 
Πρόσβαση χωρίς προειδοποίηση

Μάλιστα, ο χρήστης ουδέποτε έλαβε σχετική ειδοποίηση από το Facebook ότι κάποιος εισήλθε στο λογαριασμό του, όπως γίνεται συνήθως όταν κάποιος μη εξουσιοδοτημένος χρήστης αποκτά (ή προσπαθεί να αποκτήσει) πρόσβαση στο λογαριασμό του χρήστη μέσω κάποιας νέας συσκευής ή από διαφορετική γεωγραφική τοποθεσία.
 
Για το λόγο αυτό, ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για το πόσα άτομα έχουν αυτή την ελευθερία πρόσβασης και σε ποιες περιπτώσεις. Η απάντηση του Facebook ήταν η εξής: «Εφαρμόζουμε αυστηρούς διοικητικούς, φυσικούς και τεχνικούς ελέγχους για να εμποδίσουμε τους εργαζόμενους της εταιρείας να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρηστών. Οι έλεγχοί μας έχουν τύχει αξιολόγησης από ανεξάρτητες τρίτες αρχές και η εφαρμογή τους ελέγχεται τακτικά από τον Γραφείο του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας».

«Τελικά ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό μου στο Facebook;» 
 
Η εταιρεία δεν έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις, αλλά διαβεβαίωσε ότι η πρόσβαση σε λογαριασμούς γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για συγκεκριμένους λόγους, που κυρίως σχετίζονται με ανταπόκριση σε αναφορές χρηστών για πληροφορίες ή σφάλματα. Σε κάθε περίπτωση, αν διαπιστωθεί κατάχρηση, τότε οι συνέπειες είναι βαριές για τους παραβάτες.
 
 
Εν συντομία, ο γίγαντας των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης διαθέτει ένα εργαλείο εξυπηρέτησης των πελατών – χρηστών που επιτρέπει στους εργαζόμενους να έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό του χρήστη. Λειτουργούν μάλιστα δύο ξεχωριστά συστήματα παρακολούθησης που παράγουν εβδομαδιαίες αναφορές σχετικά με ύποπτες συμπεριφορές, που εξετάζονται πιο εμπεριστατωμένα από δύο διαφορετικές ομάδες ασφάλειας.
 
 
Το Facebook έχει προειδοποιήσει αυστηρά τους εργαζόμενους για τη χρήση του εργαλείου αυτού και έχει προβεί σε απολύσεις εργαζομένων όταν διαπιστώθηκε κατάχρηση. Άρα, δεν κινδυνεύετε από τον Mark Zuckerberg, αρκεί βέβαια να μην αποστέλλετε αναφορές για το παραμικρό πρόβλημα προς το Facebook.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top